Shop menü

KÜLÖN DEDIKÁLT BILLENTYŰT KAP A MICROSOFT COPILOT A WINDOWS ALAPÚ RENDSZEREKHEZ KÉSZÍTETT KLAVIATÚRÁKON

Az újítás mind a Windows 11 alapú noteszgépeken, mind pedig a Windows alapú számítógépekhez készített új billentyűzeteken megjelenhet az elkövetkező időszakban, legkésőbb tavaszig.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Külön dedikált billentyűt kap a Microsoft Copilot a Windows alapú rendszerekhez készített klaviatúrákon

A Microsoft Windows csapata egy váratlan újítást jelentett be néhány órája, amelynek eredményeként a Windows 11 alapú számítógépekhez és noteszgépekhez készített billentyűzeteken egy új „gomb” jelenhet meg, kifejezetten azért, hogy segítségével azonnal elérhessük a Windows 11 AI központú újítását, a Copilot-ot, ami egyébként végül Windows 10 alatt is megjelenik a tervek szerint. Ezzel a lépéssel a Microsoft azt szeretné sugallni, hogy egy új érába, az AI PC korszakba léptünk, ami számos új lehetőséget kínál, hála a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeknek – ezek kiaknázását a szoftveres mellett a hardveres újítások is segíteni fogják.

Galéria megnyitása

A tervek szerint a Copilot gomb a billentyűzet legalsó sorában, a jobb oldali Alt Gr és a CTRL gomb között kap majd helyet, ahol jelenleg többnyire a Windows és/vagy a Menü gomb foglal helyet. A dedikált Copilot gombon természetesen a Copilot funkcióhoz tartozó logó díszeleg, a gomb lenyomásával pedig azonnal elérhetjük a Copilot szolgáltatást, amennyiben az az adott rendszeren működik.

Mivel a Copilot több hullámban válik elérhetővé az egyes konfigurációkon, az átmeneti időszakban a Copilot billentyű lenyomására a Kereső ugrik elő. Magát a Copilot funkciót dediált Copilot billentyű hiányában a Windows+C billentyű-kombinációval is könnyedén és gyorsan elő tudjuk csalogatni Windows 11 alatt, és valószínűleg a Copilot funkcióval felvértezett Windows 10 kiadások alatt is.

Galéria megnyitása

A Windows alapú számítógépekhez passzoló billentyűzetek „kiosztása” legutóbb közel 30 esztendővel ezelőtt, 1994 folyamán változott, amikor is megjelentek a dedikált Windows billentyűk. Később dedikált Office billentyűkkel is bővült a repertoár, ám ezek már a Microsoft által tervezett és legyártatott klaviatúrákon kaptak helyet, méghozzá 2019-től kezdve.

Az új gomb bevezetése egy újabb jele annak, hogy az AI PC korszak küszöbén állunk, és a jövőben egyre nagyobb szerepet kapnak majd a mesterséges intelligenciával megtámogatott funkciók. A Copilot idővel egyre mélyebben és egyre szélesebb körben szőheti át a Windowst és a különböző alkalmazásokat is, a Windows 12 rajtját követően pedig még nagyobb szerepet kaphatnak az AI alapú újítások.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére