Lencsevégen az első Tegra 4i mobil

Az Nvidia által gyártatott referencia készüléknek nem ismert minden tulajdonsága, de a célzott ársávhoz képest meglehetősen vonzó konfigurációnak tűnik. 

Lencsevégen az első Tegra 4i mobil

Az első, vélhetően referencia modell szerepet betöltő készüléket az AnanadTech munkatársának sikerült közelebbről is szemügyre vennie. A Phoenix névre hallgató eszközt nem tudni ki készítette az Nvidia számára. Bár a gép kapott feliratokat, de teljesen hiába, ugyanis a "brand" (márka) felirat olvasható rajta - ez csak előkészítés az OEM partnerek részére.

Az ismeretlen ODM-től származó masina egészen kellemes összképet mutat, bár a megjelenítő eléggé nagyra nőtt, ami nem feltétlenül pozitívum. A panel képátlója 4,8 hüvelykes, a felbontása pedig 1280 x 720 képpontos és IPS technológiát alkalmaz. Az előlapi kamera képességeiről nem esett szó, de valószínűleg HD minőségű videócsevegésre nyújt lehetőséget, míg a főkamera 13 megapixeles fotók és FullHD készítésére alkalmas. A ház viszonylag kompakt lett: 72 x 138 mm-es a felülete és mindössze 7,9 milliméter vastag az egész. Az operációs rendszer tekintetében pedig az Android 4.2.1-gyel van dolgunk, ami majdnem a legfrissebb Jelly Bean (a legfrissebb jelenleg a 4.2.2).

A lényegre viszont csak a motorházba pillantva vethetünk szemet, itt lapul ugyanis Tegra 4i. Ez a chip az Nvidia első középkategóriába szánt megoldása lesz, és egyben az első, ami tartalmazza integrálva a hálózati modemet. A lapka 28nm-es HPM eljárással készül, 2 GHz felett dolgozó Cortex-A9 R4 magokat alkalmaz, a grafikus processzor szerepét pedig egy 660 MHz-es órajelen üzemelő, 60 feldolgozót foglalkoztató GeForce ULP tölti be. Természetesen ez is a vSMP (4-PLUS-1) architektúrát alkalmazza, vagyis van egy ötödik, energiatakarékos segédmag is arra az esetre, amikor nem izzasztjuk a gépünket. Emellett a másik fontos alkatrész az Icera i500 LTE/HSDPA+ modem, ami rugalmasan programozható és képes alkalmazkodni szinte minden hálózathoz. Ennek a maximális teljesítménye elérheti a 150 Mbps-os letöltési sebességet (tehát cat. 4-es), amennyiben a megfelelő infrastruktúra rendelkezésünkre áll. A rendszermemória kapacitása 1 GB, és LPDDR2 egységekkel állunk szembe, a tárhely esetében pedig széles a skála: 8, 16 és 32 GB-nyi háttértárral is hazavihető lesz, miután egy OEM a szárnyai alá veszi.

Az Nvidia elmondta, hogy idén ezzel a masinával már valószínűleg nem találkozunk, ugyanis az első kész okostelefonok Tegra 4i alapokkal 2014 első negyedévére tehetőek. Jó jel viszont, hogy az AT&T hálózatán például már működik a Phoenix, vagyis az engedélyezése már folyamatban van, így talán az első fecskék feltűnhetnek még 2013-ban. Az egyelőre márkátlanul árválkodó készülék 300-400 dolláros áron kerülhet bevetésre, ám magát a Tegra 4i-t akár 200 dollár környékén is viszontláthatjuk a pletykák szerint - persze más, költséghatékonyabb körítéssel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward