Lehet, hogy hamarosan drágábbak lesznek a játékok

Az általános 10 eurós növekedés nagyon valószínű, mert a játékok ára évek óta változatlan.

Lehet, hogy hamarosan drágábbak lesznek a játékok

Az Xbox Series X és a PlayStation 5 megjelenésével a játékosok nagyon sok jó dolgot nyerhetnek, platformtól függetlenül. Az új tárhely-rendszerek idővel átkerülhetnek majd a PC-s világba is, de addig is a fejlesztőknek könnyebb dolga lesz, hiszen innentől kezdve erősebb hardverekre kezdhetnek el dolgozni.

A sok előny ellenére viszont lehetséges, hogy a játékosok egy hátránnyal is szembesülni fognak, méghozzá a játékok árának körülbelül 10 eurós növekedésével. Az 2K például nem bízza a véletlenre a dolgot, a szeptember 4-én érkező NBA 2K21 már 10 Euróval lesz drágább az új generáción, mint a korábbiakon.

Galéria megnyitása

Egyes iparági szereplők szerint ugyanis a játékok ára évek óta változatlan, ezzel szemben a fejlesztési költség többszöröse a korábbinak.

Az IDG Consulting szerint (akik több nagy kiadóval dolgoznak együtt), a jelenlegi generációhoz képest a következő konzolokra a fejlesztés 200% vagy akár 300%-kal nagyobb költségtöbbletet jelenthet, amit a mai játékárakkal lehetetlen lesz tartani. Szerintük 2005-höz képest csak 17%-os áremelkedésről van most szó, szemben például a mozijegy árakkal, amik átlagban 39%-kal lettek drágábbak. (Az elszálló fejlesztési költségekről itt írtunk korábban, éppen ezért a 2K példáján több más kiadó is elindulhat a drágább játékok szerint.)

A játékosok nem értenek egyet az áremeléssel, ahogy több más piaci elemző sem. Vannak ugyanis olyan szakértők, akik úgy gondolják, hogy az áremelkedés ártani fog a piacnak és még inkább a free-to-play címek felé terelik majd a játékosokat, hiszen nem csak a játékokat kell kifizetniük, hanem a konzol/PC árát, a netszolgáltatót, az áramot és az online szolgáltatásokat is (pl. Gold vagy PS+).

Egyelőre tehát még nem biztos, hogy mindenki meglépi a drágább játékokat, főleg annak fényében, hogy az új konzolok ára egyelőre ismeretlen, így nem lehet tudni, milyen befektetéseket várhatnak el a szereplők a felhasználóktól.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap