Shop menü

KÜLÖNLEGES KAMERÁT KAPHAT AZ IPHONE 16 PRO MAX

Most még a zoomolás az iPhone-ok kamerarendszerének a hátránya, de könnyen lehet, hogy jövőre már mindenkit leköröz majd ebben.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Különleges kamerát kaphat az iPhone 16 Pro Max

Még az iPhone 15 széria sem mutatkozott be, de már egyre többször lehet hallani az iPhone 16-tal kapcsolatos információkat. Ezúttal arról beszélhetünk, hogy az Apple a tervek szerint egy továbbfejlesztett periszkópos kamerát alkalmazhat majd az iPhone 16 Pro Max fedélzetén. A dolog pikantériája, hogy igazából még nem láttuk a 15 Pro Maxot sem, ahol először használhat ilyen egységet a cég.

Kiváló kamerarendszerrel rendelkeznek az iPhone-ok, de amiatt sok kritika szokta érni a vállalatot, hogy zoomolásban nem tudja felvenni a versenyt az olyan ellenfelekkel, mint például a Galaxy S23 Ultra. A távolabbi témák a periszkópos felépítéssel rendelkező lencserendszernek köszönhetően jobb minőségben örökíthetők meg, ilyet azonban még mindig nem használ az Apple.

Ha az előzetes pletykák igaznak bizonyulnak, akkor az iPhone 15 Pro Max lesz az első mobilja a cupertinóiaknak olyan kamerával, ami már periszkópos optikával lesz szerelve. Ezt a képalkotót azonban az iPhone 15 Pro nem fogja megkapni, ott még ebben a körben marad a hagyományos formátum. Az idén debütáló készülék végre zoomolásban is kiemelkedően jól teljesíthet majd, most viszont már arról szólnak a hírek, hogy az Apple tervei szerint jövőre egy újabb nagy előrelépés jöhet ezen a téren.

Galéria megnyitása

A Digital Chat Station beszállítói információkra hivatkozva arról számolt be, hogy az iPhone 16 Pro Max esetében egy „szuper telefotózásra” alkalmas kamera léphet a színre egy továbbgondolt periszkópos lencserenderrel. Több mint 300 milliméteres (ekv.) gyújtótávolságot emleget a kínai forrás, ami páratlan lenne egy okostelefonban. Jelenleg a legnagyobb optikai zoomot a Galaxy S23 Ultra biztosítja, mindenki más szoftveres trükkökkel igyekszik nagyobb zoomátfogás mellett is jó fotóminőséget garantálni. Az SGS23 széria zászlóshajója 230 milliméteres gyújtótávval rendelkezik.

A Samsung készülékénél nagyjából 10-szeres optikai zoomról beszélhetünk, miközben az Apple kapcsán most felmerült fejlesztés már 12,5-szeres zoomot jelentene a főkamerához viszonyítva. Az iPhone 16 Pro Max teljes zoomátfogása ilyen formán 13-300 milliméter lenne. Ez mindenképpen nagyon izgalmasan hangzik, de nem igazán lehet jelenleg látni azt a módszert, amivel ezt úgy lehetne megvalósítani, hogy a főkamera és a zoomkamera közötti hatalmas szakadék ne okozzon problémát a képminőségben.

A Samsung két kamerát használ zoomolásra, de az Apple aligha fog ilyen megoldáshoz folyamodni. Elképzelhető azonban, hogy a mérnökök már egy fokozatmentes zoomra alkalmas, mozgó lencsetagokat is használó optikát fognak használni, ahogy azt teszi például a Sony az Xperia 1 szériánál. Ott jelenleg egy 85-125 milliméteres optika van használatban, szóval ettől lényegesen fejlettebb megoldásra lenne szüksége az Apple-nek. Jelenleg viszont nincs ennél jobb konstrukció használatban.

Fejlesztések szintjén vannak már érdekes megoldások, de azok sem hozzák a pletykában felmerült szintet. Az LG Innotek már bejelentett tavaly egy olyan modult, ami 4-9-szeres közelítésre képes (kb. 95-215 mm), használatba viszont még nem került ez. 2021-ben pedig az Oppo már bemutatott egy olyan megoldást, ami 85-200 milliméteres tartományban üzemelt, de a vállalat ezt a mai napig nem építette be egyetlen okostelefonba sem.

Galéria megnyitása

Kíváncsian várjuk, hogy az Apple valóban képes lesz-e egy ilyen zoomkamerát összehozni. A pletykában is szerepel, hogy az iPhone 16 Pro nem fogja megkapni a szuper telefotós egységet, de periszkópos kamerát használ majd a zoomolásnál. Jó eséllyel az iPhone 15 Pro Maxnál megjelenő lencserendszert, vagy ahhoz hasonlót kaphat. Az iPhone 16 Pro Maxnak pedig a főkamerája is jobb lesz, mivel egy 12%-kal nagyobb szenzort vehet majd használatba.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére