Kompakt Noctua processzorhűtők, akár Haswell APU-ra is

A Noctua két friss processzorhűtője közül az egyik az Intel még hivatalosan be sem jelentett, következő generációs processzoraira is passzol.

Kompakt Noctua processzorhűtők, akár Haswell APU-ra is

A Noctua legfrissebb processzorhűtői alacsonyak és halkan üzemelnek, azaz remekül passzolnak a mini-ITX alaplapokat fogadó kompakt számítógépházakba

Az újdonságokat korábban, a júniusban megrendezett Computex alkalmával már láthattuk, ám azóta sok víz lefolyt a Dunán, a végleges dizájnnal ellátott termékek pedig a boltok polcaira kerültek. A Noctua friss megoldásai kifejezetten ideálisak lehetnek azokba a kompakt rendszerekbe, amelyeknél limitált mennyiségű hely áll rendelkezésre a processzorhűtő számára, vagyis magasabb példányok alkalmazására egyáltalán nincs lehetőség. Ezeknél a konfigurációknál – mivel többnyire házimozi számítógépekről beszélünk – a processzorhűtő kompakt felépítése mellett kiemelten fontos az is, hogy a rajta elhelyezett ventilátor ne zajongjon, hiszen a kikapcsolódásra szeretnénk koncentrálni, nem pedig egy elviselhetetlenül búgó ventilátorra.

A felsorolt szempontok mindegyikének megfelelnek a Noctua legfrissebb megoldásai, amelyek NH-L9A és NH-L9i típusjelzéssel érkeznek. Az L9a modell az AMD processzorral ellátott rendszereket veszi célba, míg az L9i az Intel processzorra támaszkodó konfigurációkba passzol. Az apró processzorhűtőket a mérnökök úgy tervezték meg, hogy azok ne lógjanak ki a processzorfoglalat vonalakkal jelzett területéről, azaz ne zavarják a memóriamodulok és a bővítőkártyák zökkenőmentes beszerelését.

 

Az új processzorhűtők mindössze 37 milliméteres magassággal bírnak: ebből 23 millimétert az alumínium lamellákból és hőcsövekből álló hűtőtömb, 14 millimétert pedig a légkeverő tesz ki. Egyéb méret és tömeg tekintetében már találunk különbségeket az újdonságok között. Az L9a változat, amely 65 wattos TDP-ig képes a Socket AM2/AM2+/AM3/FM1/FM2 processzorok hűtési igényeinek kielégítésére, 114 x 92 x 37 milliméteres mérettel bír, tömege pedig 465 gramm. Inteles társa, az L9i modell ezzel szemben már 95 x 95 x 37 milliméteres mérettel érkezik és 420 grammot nyom a mérlegen. Utóbbi szintén 65W-os TDP-ig használható, de már LGA-1150/1155/1156-os processzorfoglalatokra passzol, azaz kompatibilis lesz a jövőre megjelenő Haswell APU egységekkel is, amelyek LGA-1150-es tokozással érkeznek.

A két hőcsővel, rézből készült talpazattal és számos alumínium hűtőbordával ellátott újdonságok mindkét esetben Noctua NF-A9x14 PWM típusú légkeverővel érkeznek, amely a percenkénti 300-as és 2500-as közötti fordulatszám-tartományban üzemel, de maximális fordulatszáma az L.N.A. adapter használatával 1800 RPM-re csökkenthető. A 92 x 92 x 14 milliméteres méretű légkeverő SSO2-es csapágyazással érkezik és normál üzemmódban maximum 57,5 köbméternyi levegő megmozgatására képes egyetlen óra leforgása alatt. Amennyiben a mellékelt L.N.A. adaptert alkalmazzuk, úgy óránként maximum 40,8 köbméternyi levegő megmozgatására van lehetőség. A maximális zajszint normál módban 23,6 dB(A), L.N.A. módban pedig 14,8 dB(A). A légkeverő 2,52 wattos fogyasztás mellett üzemel, várható élettartama pedig 150 000 üzemóránál is több, ami igen jól hangzik.

A Noctua új, rendkívül kompakt felépítéssel érkező processzorhűtői már elérhetőek kereskedelmi forgalomban, méghozzá 39,99 eurós ajánlott végfelhasználói áron. Az újdonságokra 6 év garanciát vállal a cég.

A termékekkel kapcsolatban további információk itt (L9A) és itt (L9I) találhatóak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward