Kiszivárgott mérések árulkodnak az Intel Xe DG1 teljesítményéről

Egyes tesztek alapján maga alá gyűrheti az AMD 7 nm-es Vegáját az újdonság, de nem ilyen egyszerű a helyzet.

Kiszivárgott mérések árulkodnak az Intel Xe DG1 teljesítményéről

Az Intel Xe DG1 GPU-ról az utóbbi időben nagyon sok szó esett, a CES alkalmával is beszámolhattunk róla, és már azt is tudni véljük, hogy a GDC 2020 alkalmával beszélhet róla ismét részletesen az Intel. Most pedig kiszivárgott néhány teszteredmény, amik alapján még zavaros az összkép.

Az Intel Xe DG1 GPU lehet az a chip, amivel az Intel teljesen új szintre léphet ezen a területen, és éppen ezért óriási figyelem övezi a fejlesztését. Bár az még odébb van, hogy a kész termék a boltokba kerüljön, néhány adatbázisban már megjelentek előzetes mérési eredmények ennek kapcsán.

Galéria megnyitása

Az Intel integráltan és diszkrét videokártya formájában is alkalmazhatja majd az újdonságot. Jelen állás szerint a Tiger Lake processzorgenerációban jelenhet majd meg integráltan az Intel friss fejlesztése, itt találkozhatnak majd először a felhasználók az Xe grafikus architektúrával. És a Coffee Lake processzorok mellett bukkanhatnak majd fel először a diszkrét kártyák.

A nagy népszerűségnek örvendő, és jelentős adatbázissal rendelkező Geekbench (OpenCL) programban mérettetett meg először az Intel Xe DG1 GPU. A Tiger Lake-U processzorvariáns egy olyan grafikus feldolgozóval lett tesztelve az eddigi ismereteink szerint, ami 96 EU-val rendelkezik, és állítólag a tesztelés során 1,5 GHz-es órajelen üzemelt a GPU. A processzorról azt lehet tudni, hogy négymagos és nyolcszálas volt, az alapfrekvenciája pedig elérte a 2,3 GHz-et. És ez a konfiguráció 12 444 pontot hozott össze az OpenCL mérésben. Az nem tisztázott ebben az esetben, hogy külön videokártya vagy IGP formájában volt jelen a tesztet futtató gépben az Intel Xe.

Másik kettő Geekbench pontszám is van már az új generációs Intel GPU-val, de ezekben az esetekben biztosan diszkrét egység került tesztelésre, ám jóval alacsonyabb órajelen. Egyik bejegyzés egy Intel Core i5-9600K mellett született meg, itt 11 990 pontot ért el a rendszer OpenCL-ben, a másik próbánál pedig 12 053 pontot produkált egy Intel Core i9-9900K processzorral az Intel Xe. Mindkét esetben 96 EU-s DG1 volt a gépekben 1 és 1,05 GHz-en.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Van továbbá 3DMark mérési eredmény is már, amit a Ryzen 7 4800U/4700U-hoz lehet viszonyítani, és itt az integrált, valamint a diszkrét Intel Xe GPU is biztosan próbára lett téve. Ebben a tesztben az összesített grafikus pontja nagyjából azonos lett az Intel Xe DG1 kártyának és a Ryzen 7 4800U-nak az 512 feldolgozós, 7 nm-es Vega grafikus egységgel. Az integrált egység viszont 18%-kal elmaradt még a Ryzen 7 4700U-tól is. Az integrált és a diszkrét megoldások egyébként egyaránt 96 EU-t tartalmaztak, csak eltérő órajelen üzemeltek.

Galéria megnyitása

Érdekesség ezen a téren, hogy a 3DMarknak négyből három tesztjében az Intel Xe DG1 videokártya egyébként sokkal gyorsabb, akár 40 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújt, mint az AMD-s riválisa. Szóval meglehet, hogy csak nincs még a rendszer megfelelően optimalizálva minden téren, és lehet ez még jobb is. Ez nem lenne meglepő abból kiindulva, hogy még biztosan nem mostanában fog a boltokba kerülni a kész termék.

Végül még egy olyan mérési eredmény is van, ahol a diszkrét és az integrált Intel Xe GPU került megmérettetésre a Core i5-9600K, illetve a Tiger Lake-U processzorral. A 3DMark TimeSpy tesztben mindössze 8,8 százalékkal bizonyult erősebbnek a grafikuskártya, mint az integrált egység. Itt nem ismert a GPU-k órajele, de az „anyag” tekintetében azonosak voltak, 96-96 EU-t tartalmazott szokás szerint mindkét megoldás.

Galéria megnyitása

Kíváncsian várjuk, hogy az Intel hogyan tudja majd a mostani piaci körülmények között kamatoztatni az új grafikus egységét. A vállalat az AMD processzoraival szemben a normál asztali szegmenst és a HEDT vonalat is alaposan elbukta, de a notebookos területen még egyelőre jól áll, ám ott is kezd erőre kapni az AMD, szóval nagyon sok múlhat azon, hogy mennyire lesz versenyképes például a már fentebb említett Ryzen 7 4800U ellen az új Tiger Lake sorozat. Remélhetőleg a GDC után okosabbak leszünk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap