Kiszivárgott a Firefox 5.0-s kiadása

Kiszivárgott a Firefox 5.0-s kiadása

A webböngészők piacán a harc az utóbbi időben egyre jobban kiéleződik: a Chrome szoftverfejlesztő mérnökei nyaktörő tempóban dobják piacra az újabbnál újabb kiadásokat, ezzel együtt a Microsoft Internet Explorerje is használhatóbbá vált a 9-es kiadás megjelenésével, így a Mozilla szoftverfejlesztő mérnökeinek mindenképpen lépniük kell, hogy a webböngésző továbbra is versenyképes maradhasson, illetve ne veszítsen jelentősebb mértékben piaci részesedéséből sem.

A korábbi hírek szerint ezt a vállalat illetékesei a fejlesztések felgyorsításával próbálják meg elérni. A FireFox 4-es kiadása idén márciusban vált elérhetővé, de azóta csak egyetlen kisebb frissítés jelent meg hozzá a 4.0.1-es kiadás személyében. A háttérben az áll, hogy a fejlesztőcsapat gőzerővel dolgozik az 5.0-s kiadáson, amely a napokban mindenki számára elérhetővé válik, sőt, már ki is szivárgott. A korábbi gyakorlattal ellentétben, ahol minden fontosabb, mérföldkőnek számító kiadás esetében átalakult a webböngésző felhasználói kezelőfelülete, most nem látunk majd komolyabb különbséget a Firefox 4.0 és a Firefox 5.0 felhasználói kezelőfelülete között.

A dizájn helyett a szoftverfejlesztő mérnökök inkább a webböngésző gyorsítására helyezték a hangsúlyt: a szoftver gyorsabb weboldal renderelő motorral, jobb HTML5-ös támogatással és beépített Adobe PDF olvasóval érkezik, plusz a Windows Internet Explorer 9-hez hasonlóan lehetővé teszi, hogy a kedvenc weboldalainkat kitűzzük a Taskbar-ra. Az új szoftver esetében fejlődött a memóriakezelés és a WebGL szabvány támogatása is, de ezzel együtt több egyéb kisebb fejlesztést is elvégeztek a szakemberek, amelyek mind-mind pozitívan hatnak a böngésző biztonságára, stabilitására és teljesítményére.

Aki a hivatalos startot már nem bírja megvárni, kipróbálhatja a Mozilla Firefox 5.0-s végleges kiadásait, ugyanis a gyártó szerverén megtalálhatóak a Windows-ra, Linux-ra és Mac OS-re készített verziók, méghozzá magyar változatban is. Aki nem akar kutatni, használhatja az alábbi hivatkozásokat is. A Firefox 5.0 egyébként a korábbi állításokkal ellentétben nem június 29-én, hanem már holnap bemutatkozik.

[list type="unordered"]

[*]Windows: 32-bit

[*]Linux: i686 | X86-64

[*]Mac OS X: mac

[/list]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward