Shop menü

KÍNÁBAN A JELEK SZERINT HIÁNY VAN A 8 GB-OS GEFORCE RTX 4060 TI VIDEOKÁRTYÁKBÓL

A hiány állítólag mesterségesen keletkezett, a háttérben pedig két lehetséges ok húzódik. Ez persze egyelőre csak pletyka, így érdemes egészséges gyanakvással fogadni.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Kínában a jelek szerint hiány van a 8 GB-os GeForce RTX 4060 Ti videokártyákból

Kínában a jelen szerint nem készül annyi 8 GB-os GeForce RTX 4060 Ti videokártya, mint amennyire igénye lenne a piacnak, legalábbis iparági források alapján erről számoltak be a MyDrivers munkatársai. A hírek szerint a mögöttes ok igazából az, hogy az Nvidia visszafogta a szóban forgó termékek termelését annak érdekében, hogy ne alakuljon ki a piacon kiélezett versengés, aminek egyenes következménye lehetne az árak csökkenése.

Maga a 8 GB-os modell még június végén mutatkozott be, azóta pedig a legtöbb AIB partner kínálatában jellemzően kettőnél több verzió áll rendelkezésre ebből a videokártyából, vagyis elég gazdag a kínálat, ami a versengést is fokozza, hiszen valamivel ki kell emelkedni a tömegből, ha magasabb értékesítési volumenre vágyik az adott AIB partner.

Galéria megnyitása

Az Nvidia a jelek szerint pont a versengést szeretné visszafogni Kínában azzal, hogy mesterséges hiányt generálnak, így az árak nem csökkennek egy bizonyos szint alá, cserébe viszont nem kerül forgalomba annyi 8 GB-os GeForce RTX 4060 Ti, amennyire szükség lenne, vagyis az ácsökkenést sikerül elkerülni, az értékesítési volumenre azonban szintén hatással van a döntés. Egyes vélemények szerint igazából nemcsak az a cél, hogy a 8 GB-os GeForce RTX 4060 Ti esetében ne legyen kiélezett verseny a piacon, ami esetleg árcsökkenéshez vezet, hanem az is, hogy ezzel egy időben a drágább 16 GB-os GeForce RTX 4060 Ti modellekből több fogyjon. Akármi is van a háttérben, a helyzet ugyanaz: Kínában alig-alig lehet kapni a 8 GB-os GeForce RTX 4060 Ti sorozatú videokártyákat.

Egyéb piacokon egyelőre nincs hasonló probléma, a GeForce RTX 40-es sorozat tagjai elegendő mennyiségben érhetőek el, ami anno nem volt elmondható az Ada Lovelave alapú modellekkel kapcsolatban anno, amikor egyrészt a nyerészkedők, másrész pedig a kriptovaluta-láz miatt nem került elegendő videokártya a gamerekhez.

Hogy a Kínában tapasztalható hiányállapot esetleg átterjedhet-e egyéb régiókra is? Ez egyelőre rejtély, a jelenlegi helyzetet nézve egyelőre nincs jele ilyesminek. Elméletben az sem zárható ki, hogy a kínai helyzet egy átmeneti állapot és idővel javulni fog a termékek elérhetősége. Az Nvidia egyelőre sajnos nem reagált a pletykára, de ha változik a helyzet ez a téren, arról be fogunk számolni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére