Kiderült mikor leplezi le a Huawei a HarmonyOS rendszert

Bár sokan már előre leírták a HarmonyOS-t a kiszivárgott információk alapján, igazából a Huawei csak most fogja lerántani róla a leplet.

Kiderült mikor leplezi le a Huawei a HarmonyOS rendszert

Már közel két éve lehet azt tudni, hogy a Huawei egy teljesen új operációs rendszert fejleszt, ami rugalmasan alkalmazható lesz széles körben, de arról mostanáig csak találgatni lehetett, hogy ez mikor fog befutni. Most viszont már tudni lehet, hogy a HarmonyOS napokon belül be fog futni.

Június 2-án tartja majd azt a rendezvényét a Huawei, amelynek a keretében a HarmonyOS színre fog lépni. Egy online rendezvényről beszélhetünk, amit élőben lehet majd követni globálisan, de az eddigiek alapján Kína lesz elsődlegesen célba véve. Ami nem a véletlen műve, arra ugyanis itt már egyáltalán nem kell számítani, hogy visszatérne a Google mobilos szolgáltatásoknak a szupportja. Az Android is a háttérbe fog szorulni elvileg, bár nem olyan módon, mint ahogy azt eredetileg a Huawei bejelentette.

Galéria megnyitása

Bár az eredeti elképzelés szerint a Huawei által fejlesztett HarmonyOS egy mikrokernel alapú megoldás lenne, ami teljesen független az Androidtól, szóval nem az AOSP adta volna az alapját. Eddig viszont még csak arra utaló jeleket lehetett látni, hogy ez a megoldás is közelebb áll a grafikus felületekhez, mint a teljesen egyedi operációs rendszerhez. Bízunk benne, hogy a júniusi eseményen szó lesz majd arról, hogy mi a magyarázat erre, és hogy tényleg csak egy átmeneti lépésről van-e szó.

Tudniillik a Huawei egyszer korábban már elejtett egy utalást arra vonatkozóan, hogy kezdetben a HarmonyOS még az AOSP-t fogja alkalmazni, tehát nem fog eltávolodni az androidos alaptól. Viszont azóta is csak találgatni lehet arról, hogy pontosan mi is a helyzet, mert a vállalat semmilyen formában nem beszélt erről már egészen hosszú ideje.

A várakozások szerint ez egy nagyszabású esemény lesz, aminek a keretében nemcsak a HarmonyOS fog reflektorfénybe kerülni, hanem új hardverek is érkezni fognak. És bár azt még nem lehet biztosan tudni, hogy pontosan milyen hardverekről lesz szó, az borítékolható, hogy a HarmonyOS-t fogják már gyárilag felvonultatni. Korábbi pletykák szerint a Huawei P50 széria és a Huawei MatePad2 hozza majd el első körben az új szoftveres környezetet. A legnagyobb esély pedig arra van, hogy a MatePad2 fog befutni a rendezvényen.

Galéria megnyitása
Így nézhet majd ki a HarmonyOS a MatePad2 felületén

A magyar idő szerint délután 2 órakor megrendezésre kerülő eseményen tehát már a MatePad széria új tagja is befuthat a HarmonyOS-sel. Ennek kapcsán arról lehetett hallani, hogy akár a Snapdragon 888 rendszerchip is megjelenhet a fedélzeten, szóval a teljesítményben biztosan nem lesz hiány. Elvileg akár 12,6 hüvelykes képátló is lehet majd itt, és egy különlegesen átszabott, tabletes felületet fog biztosítani a szerkezet, szóval ezzel mutathatja meg a Huawei leginkább, hogy a HarmonyOS mennyire eltér majd az EMUI-tól, amit eddig alkalmazott.

Korábban a Huawei arról beszélt, hogy az év végéig szeretné elérni, hogy 300 millió aktív eszközre érjen el a HarmonyOS, amit egyértelműen úgy próbál majd összehozni, hogy számos korábban megjelent termékre biztosítja majd ezt frissítés révén. Erről már eddig is lehetett tudni, a legtöbb tavaly megjelent mobilra és tabletre elkészülhet majd a HarmonyOS, és még korábban megjelent eszközök is támogatásban részesülhetnek majd.

Szóval sokak számára lehet majd érdekes, hogy pontosan mit is nyújt a HarmonyOS a felhasználók számára, mert nemcsak a jövőben érkező modelleknél lehet ennek meghatározó szerepe.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap