Shop menü

KEVESEBB MINT HARMADÁRA ESHETETT AZ X ÉRTÉKE

A „Menjetek a pi***ba!” eset sem segített a mikroblogon, folyamatosan csökken a piaci értéke.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Kevesebb mint harmadára eshetett az X értéke

Az elmúlt évben a legtöbb közösségi oldal nagy sikereket ért el, a piacvezető Meta egy remek évet tudott zárni, de nem ment mindenkinek annyira jól a sora. Elon Musk irányítása alatt az X – illetve az év első felében még a Twitter, folyamatosan süllyedt. Felsorolhatatlan mennyiségű esemény volt a platform körül, és a legtöbb dolog negatív hatással volt az értékére.

Egy friss jelentés szerint az X egyik legnagyobb befektetője úgy látja, hogy a szolgáltatásba ölt pénze mostanra igencsak leértékelődött, miután a mikroblog egyre viharosabb vizekre sodródott. A Fidelity befektetőcsoport 300 millió dollárt tolt az X-be korábban, és rendszeresen publikál arra vonatkozó információt, hogy a befeketése éppen mekkora értékkel bír. Ebből pedig egyértelműen lehet arra következtetni, hogy a befektető szerint mekkora értéket képviselhet a szolgáltatás.  

Galéria megnyitása

Októberben arról beszélt a Fidelity, hogy Elon Musk vezetése alatt a szolgáltatás a vásárláskori értékének 65 százalékát bukhatta el. Az üzletember is elismerte ősszel, hogy az X már kevesebb mint a felét éri annak, mint amit kiadott érte. Mint az ismeretes, 44 milliárd dollárjába került Musknak a Twitter megszerzése. De mi a helyzet most?

A Fidelity szerint már 71,5 százalékkal ér kevesebbet az X, mint annak idején a Twitter.

A befektetők szerint valahol 12-13 milliárd dollár között lehet a mikroblog valós piaci értéke. Ez pedig nyilvánvalóan eléggé fájdalmas a számukra, és minden más befektetőnek is. Elon Musk többféle módon is lehetőséget nyújtott arra, hogy akár még a dolgozók is saját részesedésre tegyenek szert a mikroblogból. Egyébként a szolgáltatás még akár rosszabbul is állhat, mivel az elemzők most még a november végéig tartó adatokból dolgoznak.

Ebben már benne van az a momentum is, amikor Elon Musk egy interjú során elküldte melegebb éghajlatra azokat a hirdetőket, akik a szerződéseiket zsarolási alapként használták fel az X-szel szemben. Ennek viszont valószínűleg még decemberben is volt leértékelő hatása. Szóval az is benne van a pakliban, hogy már a fent említett értékét sem feltétlenül éri meg a mikroblog.

Nagyon nehéz helyzetben van a vállalat, próbál az előfizetők révén több bevételre szert tenni, miközben a hirdetők egyre határozottabban fordulnak el. Elon Musk azzal a céllal szervezte át a vállalat vezetését, hogy a hirdetőkkel tudja rendezni a platform a kapcsolatot. Linda Yaccarino lett a vezérigazgató Musk helyett, aki a technológiai vezető székbe ült át. De nem könnyítette meg Yaccarino munkáját azzal, hogy az átalakítást követően is folytatta az ámokfutását, és lépten nyomon egyre rosszabb irányba vitte a mikroblogot.

Galéria megnyitása

Csak az aminózus „Menjetek a pi***ba!” esettel több mint a 10 százalékát bukhatta el az őszi értékének az X, de már előtte is rossz volt a helyzet. Hiszen már ezt megelőzően kialakult egy X ellenes helyzet a hirdetők körében, miután a platform illetékesei nem megfelelően kezelték az antiszemita tartalmakat, és még Elon Musk is olyan lépéseket tett, amit sokan úgy vettek, hogy támogatja a zsidóellenes hangokat.

Nagyon nehéz azt megmondani, hogy mit hoz a 2024-as év a platform számára, már csak azért is, mert Elon Musk teljesen kiszámíthatatlan, és hiába került papíron más vezető a szolgáltatás élére, azt már biztosan ki lehet jelenteni, hogy ennek igazából semmilyen hatása nem volt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére