Shop menü

MUSK MEGERŐSÍTETTE, HOGY AZ X MÁR AZ ÉRTÉKÉNEK TÖBB, MINT FELÉT ELVESZÍTETTE

Megoszlanak a vélekedések a platform jelenlegi értékéről, de azt Musk is elismerte, hogy nagyon távol áll attól, amennyit kifizetett érte.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Musk megerősítette, hogy az X már az értékének több, mint felét elveszítette

Egy éve már, hogy Elon Musk felvásárolta a világ legnagyobb mikroblogját, a Twittert. Ma azonban már nem így hívják a platformot, és ez csak egy változás a sok közül. Mindent talán nem is tudnánk már hirtelen felidézni, olyan mértékben átalakult a szolgáltatás, és nagyon úgy fest, hogy az értékének jelentős részét elveszítette.

44 milliárd dolláros áron vásárolta fel Elon Musk a Twittert, ami a történelem egyik legérdekesebb üzlete lett ezáltal. Már a felvásárlás pillanatában sem ért annyit a szolgáltatás, ez lényegében teljes bizonyossággal kijelenthető, és most Musk úgy nyilatkozott, hogy 19 milliárd dollárra becsülhető a platform.

Tehát az üzletember azt állítja, hogy a tavaly kifizetett összegnek hozzávetőlegesen az 55 százalékát, nagyjából 25 milliárd dollárt veszített ezzel a befektetéssel.

Mivel most volt az üzlet évfordulója, így többen is foglalkoztak azzal, hogy mennyit érhez jelenleg a mikroblog, Elon Musk ezért jelentette ki maga, hogy mit gondol a platformja jelenlegi értékéről a rendelkezésére álló információk alapján. A platform leértékelődéséhez hozzájárult, hogy jelentősen esett az aktív fiókok száma, és bár ez lehet a botok irtása miatt is, igazából nem különösebben releváns a reklámpartnerek szemében. A reklámbevételeknek pedig több mint a fele elveszett egy év alatt.

A platform egyik legnagyobb befektetője is arról beszélt a napokban, hogy az X sokkal kevesebbet ér, mint amikor az üzletember megvásárolta. A Fidelity Investments nem volt olyan pozitív a becslésnél, mint Musk, pedig az lenne az érdeke, hogy minél kecsegtetőbb számokkal álljon elő. Nagyjából 300 millió dollárt pumpált a mikroblogba a Fidelity, és a csoport jelen állás szerint úgy véli, hogy 65%-ot esett a mikroblog értéke a felvásárlási árhoz képest.

Az amerikai privát befektetők szerint valahol 15-16 milliárd dollár között van jelenleg az X értéke. De ezt már egyáltalán nem olyan egyszerű felmérni, mint akkor, amikor még a tőzsdén jegyzett vállalat volt. Szóval a Fidelity szerint megközelítőleg 28 milliárd dollárt bukott el Musk az üzleten.

Galéria megnyitása

Egyik fél sem részletezte azt, hogy mire alapozzák a számokat, hogyan becsülték fel a szolgáltatás értékét. De a Fidelity esetében feltételezhető, hogy ezt belső dokumentumokra, részesedési szerződésekre alapozza, amikre befektetőként pontos rálátása lehet. No, meg persze ott vannak a reklámbevételek, amik egy kimutatás szerint 54%-kal csökkentek.

Musk folyamatosan igyekszik befektetőket, támogatókat találni a platform mögé. Márciusban a dolgozóknak lehetőséget nyújtott a közvetlen befektetésre, és akkor úgy számoltak, hogy a vállalat 20 milliárd dollárt érhet. Akkor azt nagyjából reálisnak vélték, az viszont a fél évvel ezelőtti becslés fényében már igencsak megkérdőjelezhető, hogy a platform valóban érhet 19 milliárd dollárt, ahogy azt most az üzletember közölte.

Akárhogy is van, az egészen biztos, hogy Elon Musk rengeteg pénzt veszített ezzel az akciójával, de ez valószínűleg nem annyira hatja már meg, mert hisz abban, hogy a jövőben a szolgáltatás sokkal nagyobb és fontosabb lesz. Plusz neki az számít, hogy mennyi bevételt tud termelni, irreleváns számára a becsült érték. A bevételtermelésre pedig éppen most jöttek új eszközök, hiszen indul a kiterjesztett előfizetői rendszer.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére