Kettéosztott space-szel jön az új Microsoft billentyűzet

A Microsoft hardver részlege egy új billentyűzettel rukkolt elő, amely amellett, hogy kifejezetten a hamarosan megjelenő Windows 8-as operációs rendszerhez készült, a Windows RT, a Windows 7 és a Windows Vista operációs rendszerrel ellátott konfigurációkkal is tökéletesen használható lesz.

Kettéosztott space-szel jön az új Microsoft billentyűzet

A Microsoft hardver részlege egy új billentyűzettel rukkolt elő, amely amellett, hogy kifejezetten a hamarosan megjelenő Windows 8-as operációs rendszerhez készült, a Windows RT, a Windows 7 és a Windows Vista operációs rendszerrel ellátott konfigurációkkal is tökéletesen használható lesz.

A Sculp Comfort Keyboard megalkotásánál a tervezők kiemelten figyeltek arra, hogy a terméken kényelmesen lehessen gépelni, így a billentyűk íves formában helyezkednek el, azaz sokkal jobban kézre esnek, mint a hagyományos, sík kialakítású billentyűzeteknél. A vezeték nélküli billentyűzet esetében rendelkezésre áll néhány olyan funkciógomb is, amelyek a különböző Windows 8 szolgáltatások gyors és egyszerű előcsalogatására valóak – ezek között megtaláljuk a Search, Device, és Settings gombokat, sőt, még egy frissített Windows billentyű is a kínálat részét képezi.

A Comfort Curve dizájn, azaz a billentyűzet hat fokban történő elhajlítása tehát kedvezően hat a gépelési komfortra, de emellett egy másik trükköt is bevetettek a cég szakemberei, ami a gépelés lendületességét próbálja biztosítani. A vállalat alapos kutatása alapján a felhasználók 90%-a jobb hüvelykujjával üti le a space billentyűt, így annak bal oldala teljesen kihasználatlan. A kutatások arra is rávilágítottak, hogy a space és az „e” billentyű után a harmadik legtöbbet használt billentyű a „backspace”, ami elhelyezkedése miatt megtöri a gépelés lendületét, hiszen nem esik kézre. A vállalat mérnökei éppen ezért két részre osztották a space billentyűt: a jobb oldali, meghosszabbított rész továbbra is klasszikus space billentyűként üzemel, a bal oldali rész pedig „backspace” funkciót kínál. Persze kell majd némi idő, míg az újításhoz hozzászokik az adott felhasználó, de összességében jó ötletnek tűnik. A tervezők a régi „backspace” billentyűt is a helyén hagyták, így akinek nem tetszik az újítás, nem kötelező használnia.

Maga a vezeték nélküli billentyűzet egyébként levehető, párnázott csuklótámasszal érkezik. A termék 2,4 GHz-es, 128-bites AES adattitkosítást használó rádiófrekvenciás kapcsolaton keresztül kommunikál az adott PC-hez csatlakoztatott apró USB 2.0-s vevővel, az áramellátást pedig két darab AAA formátumú alkáli elemmel oldja meg, amelyek természetesen tölthető ceruzaakkumulátorokra is cserélhetőek. Az alkáli elemek átlagos felhasználás mellett 18 hónapig képesek táplálni a billentyűzetet, a vezeték nélküli kapcsolat hatótávolsága pedig nem kevesebb, mint 10 méter.

A 453 x 213 x 33 milliméteres mérettel érkező újdonság elemekkel együtt 807 grammot nyom a mérlegen. A QWERTY billentyűk egyenként húszmillió leütéses élettartammal bírnak, a Windows 8-as funkcióbillentyűk pedig egyenként nagyjából 500 000 leütést bírnak ki. A rendszer percenként 1000 leütésből álló gépelési sebességet tud lekövetni.

Az újdonság magyar kiadása 105 billentyűs kiszerelésben érkezik és 59,95 dolláros ajánlott végfelhasználói áron kerül forgalomba (egyelőre forintban még nem ismerjük a végfelhasználói árat).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward