Két kijelzővel és két zsanérral ellátott futurisztikus noteszgépet készített az Intel

A két kijelzővel hatékony lehet a munka, ráadásul a kettő közötti gyors váltást a Tobii szemkövető megoldása segíti, külön interakció nélkül.

Két kijelzővel és két zsanérral ellátott futurisztikus noteszgépet készített az Intel

A két kijelzős noteszgépek iránt egyre több gyártó érdeklődik, így egyre több különleges koncepció készül ebben a témakörben. A Computex 2019 alkalmával maga az Intel is bemutatta, hogyan képzeli el a notebookok jövőjét, ugyanis a gyártó egy speciális, két zsanérral ellátott koncepciót mutatott be, amelynél az alsó rész egyik felén egy kijelző, a másikon pedig a billentyűzet és az érintőpad osztozik.

Galéria megnyitása
Fotó: Tom's Hardware

A Honeycomb Glacier kódnévre keresztelt megoldás esetében a fő kijelző, ami 15,6 hüvelykes képátlóval és 1920 x 1080 pixeles natív felbontással dolgozik, a szokásos zsanért alkalmazza, alatta viszont egy második kijelző is helyet kapott, ami széles kivitelben érkezik, képátlója pedig 12,3 hüvelykes. A második kijelző és a billentyűzet között van egy másik zsanér is, amit egy gomb megnyomása után lehet nyitni és zárni, így a két zsanér segítségével optimális szögbe dönthetjük mindkét kijelzőt annak érdekében, hogy kényelmesen és hatékonyan használhassuk a rendszert.

A második zsanérba – amely a jelek szerint egyetlen fix szögbe áll be nyitás után – ráadásul egy Tobii gyártmányú szemkövető szenzort is szereltek, ami a szoftverrel együttműködve segíti bizonyos funkciók gyors elérését. A szenzor gépelés során például figyeli, melyik kijelzőre nézünk, így automatikusan oda pozícionálja a kurzort, míg ha elvisszük a tekintetünket a másik kijelzőre, az abban megnyitott ablakba ugrik a kurzor is, így kattintás nélkül válthatunk képterületet és ablakokat is. A funkció az első tesztek alapján még nem teljesen tökéletes, azaz mindenképpen további fejlesztésekre van szükség, de az irány mindenképpen érdekes és ígéretes is.

Galéria megnyitása
Fotó: Amanz

Hardver terén elég komoly felszereltséggel van dolgunk, ugyanis a processzor szerepét egy 8 maggal és 16 szállal ellátott 9. generációs Intel Core sorozatú processzor tölti be, ami a „H” mobil szériát erősíti, vagyis 45 W-os TDP kerettel dolgozik. Ehhez társul némi RAM és némi adattár is, míg a videokártya szerepét egy tuningolt Nvidia GeForce GTX 1070-es modellre osztották.

A második zsanér alatt lévő hely tökéletesen megfelel arra, hogy a rendszerben elhelyezett egyetlen nagy ventilátor elegendő friss levegőt szállíthasson az egyedi alaplappal ellátott rendszerbe, így a 175 wattnyi hőtermelést kordában lehet tartani. Amennyiben a ventilátor rákapcsol, a zajszint 42 dB(A) szintre ugrik, ami nem éppen halk, de a házban lapuló hardver teljesítménye sem mindennapi. Mivel ez egyelőre csak egy koncepció, később kisebb teljesítményű, kevésbé melegedő hardverrel is feltűnhet az újdonság, akár már kereskedelmi forgalomba szánt noteszgép formájában is.

Galéria megnyitása
Fotó: Tom's Hardware

A két kijelző segítségével jelentősen növelhető a produktivitás, valamint akár játék mellé is hatékonyan lehet használni ezt a rendszert, ugyanis míg a fő kijelzőn fut a kiválasztott cím, addig az alsó, kisebb képátlójú kijelzőn megjelenhet a chat, a zene lejátszó, illetve bármi más is, amire játék közben szükség van – megfelelő szoftveres támogatással az adott játék vagy szoftver kezelőfelületének bizonyos részei is áthelyezhetőek a kisebb kijelzőre.

Galéria megnyitása
Fotó: The Verge

A koncepció mindenképpen érdekes, ám az egyelőre rejtély, hogy mikor jelennek meg az első olyan noteszgépek, amelyek már ezt a – most még kissé futurisztikusnak tűnő – felépítést használják.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap