Kerámiarugók révén üt akkorákat a sáskarák

Az állatok bunkós végtagjai meglepő anyagösszetételű rugós szerkezetek mozgatják.

Kerámiarugók révén üt akkorákat a sáskarák

A színpompás sáskarákok sok szempontból érdekesek a tudomány művelői számára. Látószervük, kinézetük és társas viselkedésük mellett például azért is, mert elképesztő erejű ütésekkel terítik le zsákmányaikat. Bunkószerű végtagjuk ütés közben nagyobb gyorsulásra képes, mint egy puskagolyó, és a szakértők már azt is tudják, hogy miért.

Egy szingapúri kutatócsoport ugyanis kiderítette, hogy az állatok ütésének erejét egy kétrétegű, nyeregalakú rugó biztosítja, amely ráadásul nagy részben egy nem éppen rugalmasságáról híres anyagtípusból, kerámiából áll. Ez a rugós szerkezet pedig annyi energiát képes tárolni, hogy ha „elsül”, a sáskarák több mint 80 km/órás sebességű ütésekkel terítheti le áldozatát.

A legjobb rugók, vagyis amelyek a legtöbb energiát tudják tárolni, majd felszabadítani, egyszerre merevek és rugalmasak is. Ami alapesetben kevés anyagra jellemző, hiszen ezek általában vagy merevek, és akkor könnyen törnek, vagy rugalmasak, ez esetben viszont könnyen deformálódnak. A sáskarákok ezt a dilemmát úgy oldották meg, hogy a végtagjukat mozgató rugó két rétegből áll. A külső réteget a csonthoz és a fogak borításához hasonló biokerámia alkotja, alatta pedig szálas szerkezetű biopolimer húzódik.

Galéria megnyitása

A vizsgálatok alapján a kerámiaréteg tárolja a rugalmas energiát, amely az ütések erejét fedezi, a belső réteg pedig, amely megnyúlt állapotban a legerősebb, rugalmas alapot kínál a kerámiának. A kerámia ugyanis törékenysége ellenére összenyomva óriási mennyiségű energiát képes tárolni, ami a rugalmas alapnak köszönhetően a sáskarákokban úgy szabadulhat fel, hogy közben nem sérül a kemény réteg sem.

A különleges rugó szerkezetének és anyagának köszönhetően rengetegszer használható anélkül, hogy elfáradna, és emiatt csökkenne az ütések ereje. A puszta érdekességen túl pedig ez azért is hasznos lehet, mert hasonló szerkezetek a robotikában, és más olyan területeken is hasznosak lehetnek, ahol jó hatásfokú rugókra van szükség. Amelyek elkészítéséhez ezek szerint nem is biztos, hogy azokat az anyagokat a legérdemesebb használni, amelyekből jelenleg a rugók java készül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap