JPEG XS: új videó kodek a Fraunhofer IIS-től

Az új videó kodek segít a stúdióknak, hogy az éppen elavuló koax alapú rendszereiket Ethernetre támaszkodó, IP alapú adattovábbító rendszerekre cseréljék.

JPEG XS: új videó kodek a Fraunhofer IIS-től

A Fraunhofer Institute for Integrated Circuits (IIS) egy új videó kodekkel rukkolt elő, amely a modern világ igényeire próbál reagálni. A JPEG XS kodek aktuális implementációja az Adobe Premiere Pro CC szoftvert célozza, méghozzá bővítmény formájában, amely a beérkező videó utófeldolgozását segíti. A JPEG XS célja, hogy a helyi vezetékes hálózaton keresztül történő videó továbbítást hatékonyan segítse, amiből nem csak a videó stúdiók, de a helyi videó hálózatok és a VR/AR alkalmazások is képesek profitálni. A kodek az ISO/IEC SC29 WG1 szabvány köré épül.

A JPEG XS előnyei közé tartozik, hogy alacsony késleltetésű, egyszerű képkódoló rendszert használ, amellyel növelhető a felbontás és a képfrissítési ráta, miközben a képminőség látszólag a veszteségmentes formátumokéval egyenértékű marad, de az erőforrás-igény alacsonyabb szintet képvisel, ami a sávszélesség-igényre és a fogyasztásra egyaránt jótékonyan hat. Az alacsony késleltetés természetesen nem csak a kódolásra, hanem a dekódolásra is vonatkozik.

Galéria megnyitása

A JPEG XS kodek a videós tartalmak területén jelentkező változásokra reagál, mint például a növekvő felbontásra és a HDR támogatás megjelenésére, valamint abban is segít, hogy a tartalmakat nagyobb távolságokra is hatékonyan lehessen továbbítani. Erre a sok helyen még mindig használatban lévő koax alapú rendszerek egyre kevésbé alkalmasak, így helyüket a JPEG XS kodek és az Ethernet infrastruktúrára támaszkodó IP alapú adatátviteli technológia veszi át. A régi, speciális kábeleket és switcheket használó technológia leváltásához polcról leemelhető, költséghatékony eszközöket használhatnak a tartalomkészítő cégek, ebben pedig nagy segítséget nyújt a JPEG XS, ami nem igényel speciális komponenseket.

Galéria megnyitása
A demó rendszer

Az egyszerűen használható, platform-függetlenül működő JPEG XS kiválóan használható sávszélesség-limitált és/vagy erőforrás-limitált környezetben, ugyanis a magas minőségű videó tartalmakat mezzanine tömörítéssel kezeli – a tömörítési arány 2:1-től legalább 6:1-ig terjed. Az új kodek egyszerűen integrálható minden meglévő hardveres és szoftveres környezetbe, legyen szó kamerákról vagy éppen extenderekről, hála az algoritmus nagyfokú párhuzamosságának. Maga a kodek egyébként az SMPTE ST-2110-es szabványban rejlő lehetőségeket próbálja kiaknázni. Az új kodek segítségével akár 4k60p videó tartalmak valós idejű lejátszására is van mód – ezt az éppen zajló NAB Show alkalmával be is mutatták a vállalat illetékesei egy Windows alapú, Nvidia videokártyával szerelt rendszeren.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward