Jönnek a memóriafoglalatba illeszkedő Intel Optane DC SSD kártyák

A nem-felejtő memóriamodulok mellé normál DDR4-es memóriamodulok is társulnak, így mindkét technológia előnyeit maximálisan ki lehet aknázni.

Jönnek a memóriafoglalatba illeszkedő Intel Optane DC SSD kártyák

Az Intel DDR4-es memóriafoglalatba passzoló SSD kártyáit már nagyon régóta várja a piac, ennek a várakozásnak azonban idén végre vége szakad, hiszen a napokban bejelentette a gyártó, megkezdi az Apache Pass kódnévre keresztelt termékek forgalmazását. Az újdonságok kereskedelmi forgalomban Intel Optane DC Persistent Memory néven lesznek elérhetőek, így látványosan elkülönülnek az Optane DC SSD kártyáktól és az Optane Memory Cache Drive-októl is.

Galéria megnyitása

Az Intel Optane DC Persistent Memory sorozatban első körben csak háromféle kapacitású modell kap helyet: egy 128 GB-os, egy 256 GB-os, illetve egy 512 GB-os. Várhatóan mindegyik újdonság ugyanolyan 128 Gb-es 3D Xpoint lapkára épül, mint az összes többi Optane sorozatú megoldás. Ugyan a modulokat hűtőlap fedte, az Intel szakemberei pedig még nem árulták el az újdonságok pontos paramétereit, az már sejthető, hogy egy-egy ilyen modulon 10 darab 3D Xpoint chip kap helyet. Az 512 GB-os változatnál ez azt jelentheti, hogy a nyers adattároló kapacitás 640 GB lesz, a ténylegesen használható azonban csak 512 GB – a feltételezések szerint az ECC overhead a normál ECC DIMM modulokéhoz képest kétszer nagyobb lesz. Az új modulok sebességével, késleltetésével, fogyasztásával és strapabíróságával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk.

Galéria megnyitása

Az új modulok a DDR4-es memóriamodulokhoz képest ugyan lassabbak lesznek, cserébe viszont nem-illékonyak, vagyis tartalmukat áramkimaradás esetén is meg tudják őrizni. Ez hasznos funkció, ha nagymennyiségű adattal kell„memóriából dolgozni”, lehetőleg alacsony késleltetéssel, ami főként adatközpontoknál merülhet fel igényként. A normál DDR4-es szervermemóriákhoz képest sokkal nagyobb kapacitásra tehet szert egy Intel Optane DC Persistent Memory technológiát használó konfiguráció, az ígéretek szerint pedig a fajlagos költségek is kedvezőek lesznek. Nagy kérdés viszont, hogy mennyire lesznek strapabíróak az újdonságok, valamint az sem mindegy, mennyit fogyasztanak, hisz ez is beleszól majd a birtoklással járó teljes költségekbe (TCO).

Galéria megnyitása
Egy korábbi kép az Apache Pass modulokat fogadó platformról

Az Optane DC Persistent Memory használatához Intel Xeon alapú szerverplatformra lesz szükség, vagyis ezek a termékek nem az átlagfelhasználókat veszik célba – de később akár egyéb szegmensekben is megjelenhetnek. Az Intel a fejlesztők számára már készített egy bemutató platformot, amely 192 GB-nyi DDR4-es rendszermemóriával és 1 TB-nyi Intel Optane DC Persistent Memory modullal rendelkezik, de ezen felül SATA és NVMe SSD-k is helyet kaphatnak benne. A júniustól augusztusig tartó programban a fejlesztők távelérésben használhatják az új platformot, ám észrevételeiket egyelőre nem oszthatják meg a publikummal – erre majd csak akkor lesz lehetőség, ha az Intel zöld utat ad.

Az új modulokból egyelőre még csak mintapéldányok készülnek, de a végleges termékek szállítása is megkezdődhet még ebben az évben. Az Optane DC Persistent Memory sorozat tagjai szélesebb körben viszont csak jövőre válhatnak elérhetővé.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward