Jön a Thermaltake ujjlenyomat-olvasóval ellátott egere

A Synaptics által bemutatott újdonság hamarosan kereskedelmi forgalomban is elérhető lesz. A termék rengeteg új lehetőség előtt nyitja meg a kapukat.

Jön a Thermaltake ujjlenyomat-olvasóval ellátott egere

A Synaptics a CES alkalmával több érdekes újítást is bemutatott, amelyek között már akkor is szerepelt a Thermaltake Tt eSports részlegének speciális, ujjlenyomat-olvasóval ellátott egere. Most végre újabb részletek láttak napvilágot a termékkel, és annak várható ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban.

A cél: egyszerűbb, biztonságosabb felhasználó-azonosítás

A jelszavak használata sokak számára okoz fejtörést, hisz a komplex jelszavakat sokáig tart bepötyögni, meg aztán nehéz őket megjegyezni, ha rendszeresen váltogatjuk őket, és a különböző szolgáltatásokhoz eltérő jelszavakat használunk. Talán pont ezért van annyi gyenge, könnyen kitalálható jelszó – elég csak néhány pillantást vetni a SlashData legfrissebb összesítésére, ami megdöbbentő adatokat tár az érdeklődők elé.

A jelszavak helyett több egyéb alternatív felhasználó-azonosítási módszer is létezik, a FIDO Alliance tagjai pedig pont ezek kifejlesztésén, illetve implementálásukon dolgoznak. A szövetség mögött rengeteg nagy név sorakozik: tagja a Microsoft, a MasterCard, a VISA, a Lenovo, a PayPal és a Samsung is – hogy csak néhány példát említsünk. Az érintőpadok, ujjlenyomat-olvasók és egyéb eszközök fejlesztésével foglalkozó Synaptics szintén FIDO tag, munkájának legfrissebb gyümölcse pedig a Thermaltake egyik jól ismert egerére, a Tt eSports Black V2-re került.

Itt az első ujjlenyomat-olvasós gamer egér

Az alapot a már jól ismert Black V2 adja, így az egér játékosokat célzó tulajdonságai változatlanok, viszont helyet kapott a fedélzeten egy rendkívül kompakt, 4 x 10 milliméteres felületű ujjlenyomat-olvasó is, ami a bal oldallap elején lapul. Az ujjlenyomat olvasó nem csak kompakt, de gyors is, ugyanis a mögötte dolgozó algoritmusok segítségével a felhasználó-azonosítás akár 200 milliszekundum alatt is elvégezhető – lényegesen kényelmesebb és gyorsabb, mint egy hosszú jelszó beírása.

Az ujjlenyomat-olvasó segítségével kiválthatóak a különböző szolgáltatások jelszavai, valamint a Windows Hello szolgáltatása is használható vele, így ujjlenyomat-leolvasás után léphetünk be a Windowsba. A FIDO megoldása Windows 10 alatt a Passport szolgáltatást használja: ezzel a rendszerrel komplex, többszintű, jelszó nélküli felhasználó-azonosításra nyílik mód, ami számos szolgáltatásban használható. A felhasználó-azonosítást szolgáló adatokat a Passport tárolja, méghozzá biztonságosan, titkosítva. Ezek az adatok a különböző online szolgáltatásokba történő bejelentkezés esetén sem hagyják el az adott konfigurációt, azaz nem kerülnek a hálózatba, az azonosítás kliensoldalon történik, így a közbeékelődéses támadások sokkal nehezebben kivitelezhetőek.

Az ujjlenyomat-olvasós egér segítségével a későbbiekben különböző online játékokba, illetve a különböző játék-áruházakba is be lehet majd jelentkezni pusztán egy érintéssel, sőt, arra is lehetőség nyílik, hogy a rendszer ellenőrizze, az adott felhasználói fiókot valóban jogos tulajdonosa használja-e. Ezzel megelőzhetőek a fióklopások, illetve a jogosulatlan fiókhasználatok. További extra, hogy az ujjlenyomat-olvasós azonosítás akár vásárlásokra is használható lesz – ilyen módon könnyen és gyorsan lehet majd beszerezni például játékon belüli extrákat is.

Egyszóval az ujjlenyomat-olvasós gamer egér rengeteg új lehetőséget kínál a játékosok számára, de hogy tényleg kellően biztonságos-e, az majd idővel kiderül. A Thermaltake Tt eSports Black V2 ujjlenyomat-olvasós változata az év első felében kerül az üzletek polcaira, ára pedig 60 dollár lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward