Jöhetnek az olcsóbb mobilok kijelzőbe rejtett ujjlenyomat-olvasóval

A Redmi kutató és fejlesztő részlege összehozta azt, amit eddig senkinek nem sikerült.

Jöhetnek az olcsóbb mobilok kijelzőbe rejtett ujjlenyomat-olvasóval

Már több éve vannak olyan okostelefonok, amelyeknek az ujjlenyomat-olvasója a képernyője mögött van elrejtve a kíváncsi szemek elől, és így ez a szenzor a használat közben mindig kényelmesen elérhető. Ezt viszont egészen eddig csak AMOLED technológiás megjelenítővel sikerült elérni, de most a Redmi változtatott ezen.

A Xiaomi alatt működő márkánál egy friss beszámoló szerint az önállóan fenntartott K+F csapat sikeresen összeházasította az LCD technológiás panelt és az ujjlenyomat-olvasót. A fejlesztés pedig nemcsak, hogy kifogástalanul működik, hanem állítólag már a tömeggyártása is megkezdődött. Eddig azonnal lehetett tudni, hogyha egy mobilnak a képernyőjében volt az a biometrikus érzékelője, akkor az egészen biztosan AMOLED panelt vonultatott fel, hamarosan azonban ez megváltozhat.

A Redmi munkájának köszönhetően az LCD képernyős okostelefonoknál sem csak a hátlapon vagy a kereten lehet majd elhelyezni az ujjlenyomat-olvasót, hanem bekerülhet ez a megoldás a kijelző mögé is. Eddig az jelentette a problémát, hogy csak az AMOLED kijelzőt lehetett olyan struktúra mellett legyártani, amin keresztül működésre lehetett fogni egy optikai vagy éppen egy ultrahangos ujjlenyomat-olvasót. Viszont a Redmi csapatának sikerült leküzdenie minden akadályt az LCD-nél is.

Galéria megnyitása

Az új, innovatív eljárás esetében a kínai szakemberek megoldották, hogy egy magas infravörös áteresztő képességű anyagot használtak fel a kijelző belső oldalán. És így az ujjlenyomatnak a mintáját az infravörös fény viszi át, méghozzá a megszokott optikai módon. Tehát lényegében egy optikai ujjlenyomat-olvasóról van szó, csak az eddigiektől eltérő fénnyel dolgozik a rendszer. Az ujjlenyomatos hitelesítés gyorsan és pontosan fog menni az LCD képernyő mellett az új technológiával.

A Redmi kiemelte, hogy a megjelenítésre semmilyen hatással nem lesz ennek a technológiának az alkalmazása. Szóval nem kell attól tartani, hogy az ilyen jellegű spórolásnak esetleg nem kívánatos mellékhatásai lehetnek majd a használat szempontjából. Ez a technológia egyébként talán kapcsolódik a Fortsense által korábban megszellőztetett megoldáshoz, mely szintén az LCD-t hozza össze az ujjlenyomat-olvasóval, de eddig még nem került bevetésre.

Galéria megnyitása

A Redmi egy Note 8 Pro prototípuson mutatta be a rendszer működését, miután a kijelzőt lecserélték a mérnökök az új LCD egységre. Ez a mobil eredetileg tavaly még nem tudott a megjelenítőjén keresztül ujjlenyomatos feloldást biztosítani, a rövid felvételen viszont az látható, hogy ez minden további nélkül megy a feljavított masinával. És azt is meg lehet állapítani, hogy valóban a másodperc tört része alatt lezajlik az azonosítás folyamata.

A prototípus esetében az általában megszokottnál alacsonyabban van az előlapon az ujjlenyomat-olvasó elhelyezve, de azt nem lehet tudni, hogy esetleg valamilyen technológiai sajátosságra vezethető vissza, vagy szimplán így sikerült a tesztelésre szánt példány.

A hírről Lu Weibing számolt be, a Redmi márka menedzsere, de arra vonatkozó információt nem osztott meg, hogy melyik mobilnál fog ez a megoldás először debütálni. Azt borítékolni lehet, hogy a Redmi termékvonalnak az alsóbb szekciójában jöhet, ahol az AMOLED kijelzőnek a használata nem lenne kifizetődő. Talán ennek a fejlesztésnek hála már 150 dollár alatt is megjelenhetnek majd a kijelzőbe rejtett ujjlenyomat-olvasónak otthont adó mobilok.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap