Jobb képstabilizátort kapott a Samsung következő kamerája

Az okostelefonokba és tabletekbe szánt egységet, a mostani megoldásoknál hatékonyabbá teszik.

Jobb képstabilizátort kapott a Samsung következő kamerája

Minden vállalat sorban jelenti be a kamerára irányuló fejlesztéseket, és a Samsung sem szeretne kimaradni ebből a sorból. A dél-koreai gyártó következő generációs alternatívája a mobilok több érzékeny pontján is jelentős javulást kíván produkálni. Ezúttal a kevésbé fontos dolgokat, mint például a megapixelek száma, félretették.

A vállalat a friss termék prototípusát a Kintex Exhibition Centerben állította ki. A szöuli bemutató során amellett, hogy az újdonság megjelenése még várat magára, több fontos tulajdonságára is fény derült. A specifikációt látva a Samsung terve egyértelműen az volt, hogy az eddig megszokott méretbe zsúfoljanak bele minden lehetséges innovációt, mert nem szerettek volna ormótlanul kitüremkedő végeredményt látni az eszközeik hátlapján. Persze ahogy arra számítani lehetett, teljesítették is a céljukat, így született meg a pontosan 10,5 x 10,5 x 5,9 milliméteres vonalakkal határolt egység.

A Samsung most egyébként hátrányban van a többiekhez képest, és több okból is égető szüksége lenne már az új modulra. A képminőséget tekintve a Nokia a Lumia 1020-szal, a Sony az Xperia Z1-gyel, az LG pedig a G2-vel előzte meg vagy érte utol a Galaxy Note 3-at, amivel önmagában még nem lenne gond. A probléma ott kezdődik, hogy a felsorolt konkurensek már mindannyian kínálnak optikai képstabilizálást, míg a Samsung csúcsmodelljének ez kimaradt a tarsolyából. Ráadásul a rossz helyzetet csak még inkább tetézi az, hogy a vállalat előzetesen úgy harangozta be az új Note-ot, hogy abban is lesz képstabilizátor, ám végül időhiány miatt kimaradt belőle.

Ha hihetünk az előzetesen kibocsájtott információknak, akkor hamarosan nemcsak, hogy kárpótolni fognak minket a késésben lévő optikai stabilizálás miatt, hanem előrelépésben sem lesz hiány. Az egység ugye nagyjából maradt azonos kiterjedésű, ám már belezsúfolták az egyik legnagyobb hatékonyságú OIS-t, dolgoztak az energiaszükségletén és a fénybefogadó képessége is rengeteget javult. Az utóbbiért nem tudni pontosan, hogy mi felel. A háttérben ilyen javulásnál több dolog is állhat: a kisebb apertúra értékkel operáló lencserendszer, egy nagyobbra nőtt képérzékelő-szenzor vagy valamilyen technológiai újítás. Ebből pedig fakadhat jelentős zársebesség rövidülés is, így várjuk, hogy mit alkottak itt a Samsung mérnökei. Az optikai stabilizálás az egyetlen, ahol konkrétumokat kaptunk. Eszerint az új termékkel 1,5 fokos kilengések is stabilizálásra fognak kerülni, míg a digitális fényképezők java általában 0,7 fokkal dolgozik, és a HTC One is megáll kereken 1 foknál.

És hogy mikor kaphatjuk kézhez ezt a megoldást? Nos, jelen állás szerint a Samsung új 13 MPixeles, optikai képstabilizátoros főkamerája a következő év elején kerül tömeggyártásba, és ezt követően ölthet testet mobilokban. Ez alapján a Galaxy S ötödik generációja vagy a rejtélyes Galaxy F széria adhat neki elsőként otthont, ám egy kijelentésből arra következtethetünk, hogy a Samsung nem tartja meg magának a kamerát, tehát árúba bocsátják, így elképzelhető, hogy nem is Samsung mobillal indul éles bevetésre első körben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward