Shop menü

JOBB ESZKÖZÖK KÖZÖTTI ÖSSZHANGOT ÉS NAGYOBB BIZTONSÁGOT HOZ A HARMONYOS 3

A Huawei saját operációs rendszere most még nem került teljesen egyedi alapokra, de sok jó lehetőséggel bővült.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Jobb eszközök közötti összhangot és nagyobb biztonságot hoz a HarmonyOS 3

Amióta az Egyesült Államok számtalan korlátozást vezetett be a Huawei ellen, hogy a működését szinte teljesen ellehetetlenítse, azóta a vállalat nagyon sok energiát fektet abba, hogy saját szoftveres ökoszisztémát alkosson. Már korábban is voltak ilyen törekvései, de az elmúlt években történt ezen a fronton néhány igazán nagy előrelépés.

A HarmonyOS mostanra eljutott okosórákra, tévékre, mobilokra, táblagépekre és más eszközökre is. A vállalat saját bevallása szerint már több mint 300 millió olyan készülék van világszerte, amin a HarmonyOS 2 található, és most bevezeti a Huawei ennek a következő generációját. „Légy egy, légy több” jelmondattal indította el a cég a HarmonyOS 3-at, arra utalva, hogy aki vesz egy ilyen eszközt, az többet tud majd kihozni a készülékéből.

Galéria megnyitása

Egyelőre nem minden részletet osztott meg a Huawei a fejlesztéssel kapcsolatosan, voltak olyan dolgok, amiket csak érintőleg említett. Rengeteg különböző tekintetben fejlődik a HarmonyOS új főverziója, változik a megjelenése, gazdagabb lesz a funkcionalitása, jobb lesz adatvédelmi szempontból is elvileg, és az általános biztonsága javul. Nagyobb hangsúlyt kap a HyperTerminal szekció, ami az eszközök közötti együttműködést segíti, erősíti.

Galéria megnyitása

A felhasználók akár 12 különböző eszközt is összehangolhatnak, szóba jöhet az okostelefon mellett akár nyomtató, okosszemüveg és személygépjármű is, csak hogy a szélsőségesebb példákat említsük. A HyperTerminal keretei között az eszközök magasabb teljesítmény mellett tudnak majd együtt dolgozni, és a felhasználói adatokat biztonságosabban kezelik. Hatékonyabbá válik az ökoszisztéma, és ezáltal összességében a felhasználók élete „okosabbá” válik. A készülékek közötti kollaboráció jelentősen tud segíteni sok területen.

A HarmonyOS 3-nál a képernyő megosztása notebookról egy külső monitorra gyorsabban fog menni, és ezáltal a felhasználók nagyobb felbontáson tudnak dolgozni például akkor, ha a munkájuk jobb részletességet igényel. És egyetlen pillanat alatt lehet majd egy vezeték nélküli fülhallgatót csatlakoztatni a géphez, így az ember ki tudja zárni a zavaró tényezőket, még inkább a munkára tud koncentrálni.

Galéria megnyitása

Az új operációs rendszernél a termékek még simábban fognak kapcsolódni. A táblagép a mobil közelébe érve már automatikusan szinkronba kerül, és megosztva mehet innentől a kommunikáció. A tabletről lehet válasz SMS-eket küldeni, fogadni hívásokat, de az is megoldható lesz, hogy amikor a felhasználó a telefonján néz egy videót, majd leül a tablet mellé, akkor a tableten tudja folytatni a szórakozást. Akár játékokkal is működhet majd ez. A Huawei még hotspot helyett is inkább mobilt használna, szerinte ugyanis ezek az eszközök ma már feleslegesek, mivel egy okostelefon még energiahatékonyabb is a hálózati kapcsolat megosztása során.

A televíziók esetében a HarmonyOS 3-tól már biztosított lesz a 3D sztereó térhangzás, ami a vezeték nélküli fülhallgatók esetében fogja az élményt még magával ragadóbbá varázsolni. Ezáltal nemcsak, hogy nem zavarja majd az ember a környezetét, de teljesebb élményben lehet része, mintha a tévé hangszóróin keresztül próbálná élvezni a filmet, sorozatot.

Galéria megnyitása

Ha kellően okos futópadot vagy más fitneszgépet tart otthon az ember, akkor a Huawei ökoszisztémájában lehetőség lesz arra, hogy az okosóráról indítsa el az ember a padot, és az edzés végén pedig arról állítsa le. A teljesítménnyel kapcsolatos adatok megjelennek majd az órán, és szinkronizálásra kerülnek az okostelefonon futó egészség alkalmazással is. Ezt pedig még meg lehet azzal spékelni, hogy az okosóra a fülest is ki tudja szolgálni, így az edzés elején a zenelejátszást is a csuklóról lehet indítani, és menet közben vezérelni.

Galéria megnyitása

A HarmonyOS 3 esetében már az autókkal is szorosabb lesz az összhangja a mobiloknak. Lehet majd a beépített fedélzeti rendszert használni az okostelefon kijelzőjének a kiterjesztésére. Átküldhető parkolás közben egy szórakoztató videó a főképernyőre, miközben a jármű kisebb kijelzőjén lehet mást csinálni, például visszanézni a menetrögzítő kamera felvételeit. Megoldható az is, hogy a gyerek hátul a saját videóit nézze a telefonjáról, a vezeték nélküli fülhallgatójával, a fejtámlába épített képernyőn, és a lejátszást az óráról vezérelje. Hazaérve pedig az okosotthonok menedzselése is simábban fog már menni a fejlesztések révén.

Galéria megnyitása

A biztonság erősítése érdekében a Huawei egy lépésben elérhetővé teszi az alkalmazások személyes adatok kezelésére vonatkozó profilját. A rendszer már automatikusan fel tudja majd ismerni a biztonsági kockázatokat, ezekről jelzést ad, és rögtön meg is lehet változtatni a beállításokat. Olyan kisebb fejlesztéseket is hoz még a HarmonyOS 3, mint a jobb 3D virtuális avatarok megjelenése, kártyakombinációk elérésre a főképernyőről, több Bluetooth-os audio eszköz kezelése, és kisebb-nagyobb teljesítményjavulással is lehet számolni.

Galéria megnyitása

A HarmonyOS 3 operációs rendszer okostelefonokon kezd és csak Kínában lesz elérhető egyelőre, de a MatePad Pro 11 táblagéppel szélesebb körben is bevetésre kerülhet. Szeptemberben kezdi a frissítést terjeszteni a Huawei. A bemutató eseményen a tablet mellett ezzel a rendszerrel bukkant fel a Watch 3 Pro és egyebek mellett a PixLab V1 okosnyomtató is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére