Itt a világ első DDR4-es memória modulja

A Samsung a világon elsőként mutatott be olyan memória modult, amely immáron a DDR4-es memória szabvány köré épül. A szóban forgó újdonság 30 nm-es csíkszélességgel készülő DDR4-es memóriachipeket tartalmaz, amelyek 1,2 V-os üzemi feszültség mellett 2133 MHz-es órajelen működnek. A gyártó a termékeket POD (Pseudo Open Drain) technológiával is felvértezte, amely az energiatakarékos működésről gondoskodik.

Itt a világ első DDR4-es memória modulja

A Samsung a világon elsőként mutatott be olyan memória modult, amely immáron a DDR4-es memória szabvány köré épül. A szóban forgó újdonság 30 nm-es csíkszélességgel készülő DDR4-es memóriachipeket tartalmaz, amelyek 1,2V-os üzemi feszültség mellett 2133 MHz-es órajelen működnek. A gyártó a termékeket POD (Pseudo Open Drain) technológiával is felvértezte, amely az energiatakarékos működésről gondoskodik.

A DDR4-es memóriamodul által alkalmazott 1,2V-os üzemi feszültség a DDR3-as modulokénál – amelyek 1,5V-os vagy 1,35V-os feszültséggel üzemelnek – látványosan alacsonyabb. A POD technológia és az alacsonyabb feszültség jóvoltából a DDR4-es memóriamodulok áramigénye akár 40%-kal is alacsonyabb lehet, mint DDR3-as társaiké, legyen szó olvasásról vagy írásról. A nem is oly távoli jövőben a Samsung DDR4-es memória chipjei 1600 MHz és 3200 MHz közötti órajelen üzemelhetnek majd, de a gyártó szerint később akár 4 GHz-es effektív órajelen üzemelő modulok is készülhetnek. A DDR4-es technológiával és architektúrával kapcsolatos fejlesztések a múlt hónap folyamán értek véget, így most már csak a DDR4-es technológia JEDEC általi jóváhagyására és szabványosítására van szükség. A Samsung a siker érdekében a közeljövőben együttműködik majd a piac különböző szereplőivel annak érdekében, hogy elősegítse a szabvány mielőbbi véglegesítését, amelyre a jelenlegi tervek szerint valamikor az év második felében kerülhet sor.

A Samsung a múlt hónap folyamán már az egyik memóriavezérlő gyártó rendelkezésére bocsátotta a 2 GB-os kapacitású, 1,2 V-os feszültség mellett üzemelő DDR4-es UDIMM memória modulját, amely 2133 MHz-es órajelen ketyeg. A tervek szerint a szóban forgó DDR4-es memóriamodulok, illetve memóriachipek főleg a noteszgépekben és a különböző mobil eszközökben kaphatnak helyet, ahol az akkumulátoridő miatt rendkívül fontos az energiatakarékos működés.

A gyártó most, a DDR4-gyel kapcsolatos fejlesztések alkalmával is besöpörhette az elsőnek járó címet, csak úgy, mint 1997-ben a DDR, 2001-ben a DDR2-es és  2005-ben a DDR3-as memória típus esetében. A Samsung egyelőre nem szolgált információkkal azzal kapcsolatban, hogy pontosan mikortól kezdődhet meg a DDR4-es memória modulok térhódítása a piacon. Látva, hogy a gyártók egyelőre tökéletesen elvannak a DDR3-as memóriaszabvány köré épülő megoldásokkal, illetve figyelembe véve, hogy az előző memória szabványok is mennyire lassan terjedtek el, a közeljövőben szinte biztosan nem tölt majd be piacvezető szerepet a DDR4. Ettől függetlenül azonbna láthatjuk, hogy a fejlődés egy percre sem áll meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward