Shop menü

ÍGY NÉZHET KI A TELJES ASZTALI RAPTOR LAKE REFRESH PROCESSZOR-KÍNÁLAT

A kiszivárgott információk hitelesnek tűnnek, ám mivel nem hivatalos forrásból érkeztek, ezúttal is érdemes őket egészséges gyanakvással fogadni.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Így nézhet ki a teljes asztali Raptor Lake Refresh processzor-kínálat

Az Intel processzorkínálata heteken belül frissülni fog, hiszen a Raptor Lake modellek, vagyis a 13. generációs Intel Core sorozatú processzorok helyét a Raptor Lake Refresh generáció tagjai veszik át a piacon, amelyek utolsóként kapják meg az éppen használatban lévő nevezéktant. A Meteor Lake sorozattól kezdve új nevezéktan lép életbe, amiről itt írtunk részletesebben.

A Raptor Lake Refresh sorozat tagjai várhatóan még ebben a hónapban bemutatkozhatnak formálisan, a tényleges rajtra viszont majd csak október második felében kerülhet sor, már amennyiben hihetünk az eddigi pletykáknak. Ahogy az lenni szokott, első körben csak a „K” és a „KF” jelölésű processzorok jelennek meg, majd néhány hónappal később a szorzózáras dizájnnal rendelkező példányok is elérhetővé válnak. Arról már kaphattunk képet, hogy miként fest majd a Raptor Lake Refresh sorozat, a napokban azonban újabb információk jelentek meg, ezek alapján már egész pontosnak tűnő adathalmaz áll rendelkezésre. Mivel azonban pletykáról van szó, egyelőre érdemes egészséges távolságtartással fogadni az alábbi táblázatot.

Galéria megnyitása

A kínálat a várakozásoknak megfelelően nagyrészt csak órajelek terén változik, egyedül a Core i7-es modelleknél változnak a magszámok, de ott sem jelentős mértékben. A 13. generációs Intel Core sorozatba tartozó Core i7-es processzorok jelenleg 8 teljesítményre hangolt és 8 energiahatékonyságra optimalizált processzormagot foghatnak munkára, a 14. generációs  verzióknál azonban már 12-re növekszik az energiahatékonyságra kihegyezett processzormagok száma, ami az eddigi információk alapján többszálas terhelésformák esetén akár 17%-os gyorsulást is hozhat a konyhára. A többi modellnél már csak egyszámjegyű, jellemzően 5% alatti teljesítménynövekedésre van kilátás, igaz, a nemrégiben kiszivárgott Core i9-14900K teszteredmények mást mutattak.

Elméletben arra is van esély, hogy az Intelnél a DDR5-ös memóriatámogatást is fejlesztik. Jelenleg a Core i5-13600 alatti modelleknél DDR5-4800 MHz-es memória-támogatás van érvényben, míg a többi processzor DDR5-5600 MHz-es memória-támogatással érkezik gyárilag. Ezektől az órajelektől el lehet térni felfelé, de mivel az már a tuning területe, nincs rá garancia, hogy stabil is marad a rendszer. Az eddigi gyakorlat alapján nem okoz problémát a magasabb memória-órajel, és ez korábban is így volt. Egy ideig úgy tűnt, hogy a Raptor Lake Refresh modellek magasabb memória-órajelet vethetnek majd be, a friss szivárgás azonban azt mutatja, nem lesz változás ezen a téren. Ez persze csak most látszik így, a végleges képet a hivatalos bejelentés alkalmával rakhatjuk össze.

Az új processzorok egy UEFI Firmware frissítést követően gond nélkül működhetnek majd az LGA-1700-as processzorfoglalattal ellátott Intel alaplapokkal, vagyis az Intel 600-as és az Intel 700-as sorozatú lapkakészleteivel ellátott termékekkel. Az új processzorok várhatóan 15%-kal drágábbak lehetnek majd, mint jelenleg forgalomba lévő társaik, vagyis a Raptor Lake sorozat tagjai.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére