IDF 2013: Quark SoC-ok viselhető eszközökbe (is)

A Quark SoC egységek meglehetősen érdekes megoldások lesznek, ugyanis kevés helyet foglalnak és nagyon alacsony fogyasztás mellett üzemelnek.

IDF 2013: Quark SoC-ok viselhető eszközökbe (is)

Az Intel elnök-vezérigazgatója, Brian Krzanich egy meglehetősen érdekes újdonságról rántotta le a leplet az IDF alkalmával, ami nem volt más, mint a Quark, egy új, speciális SoC család.

A Quark SoC egységek azért speciálisak, mert szuperpicik és szuperalacsony fogyasztás mellett üzemelnek, így tökéletesen alkalmasak viselhető eszközökben történő felhasználásra is (okosórák pl.). A Quark SoC-ok az Intel Atomjaihoz képest mindössze ötöd akkorák lesznek, fogyasztásuk pedig egytizede lesz egy Atom SoC fogyasztásának. Az Intel az összehasonlítást nem SoC-SoC, hanem processzormag-processzormag alapon képzelte, alapját pedig a 22 nm-es Silvermont processzormag képezte.

Az elnök-vezérigazgató szerint az Intel Quark SoC egységek rugalmas megoldások lesznek, ugyanis "nyílt architektúrára" alapoznak és "nyílt rendszernek" minősülnek. Az új SoC egységek esetében a partnereknek lehetőségük lesz arra, hogy a Quark SoC belsejébe betölthessék saját, szabadalom által védett technológiáikat, viszont az új SoC egységek gyártását semmiképpen sem adja ki az Intel a saját kezéből, azaz Quark SoC egységek külső gyárakban nem készülhetnek, csak házon belül, a vállalat saját üzemeiben.

A jelenlegi információk szerint a Quark SoC egységek fejlesztése remekül halad, ugyanis az első olyan referencia platformok, amelyek már az új SoC egységek köré épülnek, készen állnak. Az első Quark alapú termék neve Quark X1000 lesz. Érdekes módon az nem derült ki, hogy a Quark SoC egységek pontosan milyen architektúrára épülnek majd: nem tudható, hogy a cég az x86-os architektúrát választotta-e, vagy egyéb olyan architektúrát, ami megfelel az extrém méretbeli és fogyasztásbeli követelményeknek.

Első körben ezek a SoC egységek az ipari mikro-vezérlők piacát vehetik célba, így az energiaiparban, a szállítmányozásban és egyéb általános ipari területeken tűnhetnek fel. Később persze egyéb szegmensekben is megjelenhetnek az újdonságok, de a pontos tervekkel kapcsolatban egyelőre nincs hír.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward