HP EliteBook Folio 9470m: A karcsúsított öltöny

Megérkezett a Hewlett-Packard első üzleti szériás Ultrabookja, amely ötvözni szeretné a két kategória legjobb tulajdonságait.

HP EliteBook Folio 9470m: A karcsúsított öltöny

1. Bevezető és specifikáció

Az Ultrabook láz nem látszik lenyugodni, annak ellenére, hogy a kezdeti magas árat az idő múlásával sem sikerült drasztikusan csökkenteni. A felhasználók hozzászoktak a bőven 200 ezer forint feletti cédulákhoz, a gyártók pedig széttördelték portfóliójukat és több lépcsőben kínálnak vékony és könnyen hordozható masinákat a leendő tulajdonosoknak. A Hewlett-Packard azon kevés cégek egyike, amely legdrágább üzleti szériás noteszgépéből is elkészítette a vékony, könnyű, ámde méreg drága változatot. Az EliteBook Folio 9470m gyakorlatilag ugyanazokkal az ellenfelekkel találja szembe magát, mint nagyobb testvérei, hiszen mind a Dell, mind a Lenovo rendelkezik üzleti szériás Ultrabookkal, kíváncsiak voltunk, változik-e az erősorrend egy kis fogyókúrától.

Azt, hogy mitől tekinthető üzleti szériásnak egy notebook, már több ízben kitárgyaltuk, az Ultrabookok között tolakodva azonban borítékolható, hogy a visszafogott, elegáns külseje miatt fogunk felfigyelni a 9470m-re, amely számozását tekintve is egy kategóriával feljebb valónak mutatja magát, mint bármelyik EliteBook. Tekintettel arra, hogy itthon 370 ezer forinttól lehet hozzájutni, ez valahol érthető is, a teszt során majd kiderül, mennyire jogos az extra sarc. Az biztos, hogy üzleti széria ide vagy oda, az Asus Zenbook Prime családdal mindenképpen szembe kell néznie a HP-nak, hiszen az Ultrabookok közül jelenleg ez képviseli az egyik legmagasabb minőséget ebben a régióban - de érkezőben vannak szerkesztőségünk felé a közvetlen kihívók is.

A gép specifikációját tekintve a HP nem fukarkodott a gyors hardverekkel, az alacsony fogyasztású Core i5-ös processzor mellé egy 180 GB-os Intel 520-as SSD-t tettek. A Centrino platform nem csak a különböző távmenedzsmentet biztosító QM77-es lapkakészletet, de az erősebb antennával rendelkező WiFi kártyát is magába foglalja. Az akkumulátor 52 Wh-s kapacitása tisztességesnek számít a kategóriában, az alacsony fogyasztású hardverek miatt van okunk arra, hogy hosszú üzemidőben reménykedjünk. Bár a tesztkészüléken még Windows 7 futott, kereskedelmi forgalomban már jórészt csak Windows 8-cal rendelkező változatokkal lehet találkozni. A 180 GB-os SSD miatt a tesztpéldány 418 ezer forintos ára már ijesztő lehet, de meg kell említeni, hogy a hibrid merevlemezes (32 GB SSD + 500 GB HDD) változathoz képest a 35-40 ezres felár némileg túlzó. A 3 év teljes körű garancia természetesen alap kiépítésben is jár, melyre balesetből adódó sérülésre is érvényes jótállást is vásárolhatunk. Ha a Core i5-ös processzor erejével nem érnénk be, választhatjuk a csúcsot jelentő Core i7-3687U-t is, ennek felára kb. 80 ezer forint. Kijelzőt tekintve viszont meg van kötve a kezünk, ez az 1366x768-as matt panel az egyetlen, amelyet „választhatunk”, nyilván sokan lesznek, akik már pusztán ezen tény miatt elfordulnak a készüléktől.

A termék mellé első ránézésre is könnyen megszámlálható kiegészítőt kapunk, amely lényegében a tápegységben és némi dokumentációban merül ki.

2. Hardver és hangzás

Üzleti gépről lévén szó, nem is várhattunk mást, minthogy a hűtési rendszer a készülék erőssége kell, hogy legyen. Gondoltuk ezt azért is, mert a nagy testvér (EliteBook 8470p) sem éppen a brutális zajtermeléséről vált híressé (bár maximális terhelés mellett már halknak nevezni felelőtlenség lenne), a vas pedig nagyjából annyival vékonyabb, mint amennyivel kevesebbet fogyasztanak a benne lévő hardverek. Jósnak ugyan nem szívesen csapnánk fel, de tény, hogy a 9470m kísértetiesen hasonlóan viselkedett, mint vastagabb társa, ami annyit tesz, hogy átlagos használat mellett meglehetősen halkan teszi a dolgát, viszont, ha megkínozzuk, a ventilátor már egy fokkal nagyobb fordulatszámra kapcsol, és bár zajos nem lesz ettől a gép, mindenképpen érezhető, hogy hangosabb, mint egyébként. Jó hír, hogy a burkolat szinte sehol nem melegszik át függetlenül attól, mit csinálunk, egyedül a ventilátor környékén érezhető némi hőmérséklet változás. Üresjáratban 45, maximális terhelés mellett 76 fok körüli értékeket mértünk a processzoron (és ez által a videokártyán egyaránt).

Ha a videokártya 2D-s teljesítmény mutatójától eltekintünk, kijelenthető, hogy a 9470m SSD-s (itthoni) alapkivitele meglehetősen erősnek tűnik a Windows beépített pontozó rendszere alapján. Hivatalosan Core i3-mal is megvásárolható a készülék, de hazánkba valamiért eddig egyetlen ilyen példány sem érkezett, pedig a termék nem éppen barátságos árát kicsit lejjebb tudná szorítani. Ha a memória sávszélességre adott 5,9 ponton javítani szeretnénk, akkor könnyedén megtehetjük, ugyanis a készülék akár 16 GB RAM-ot is elfogad, ennek megfelelően két foglalattal rendelkezik, amely viszonylag ritka az Ultrabookok között. A processzorba integrált Intel HD Graphics 4000-en nem tudunk változtatni, ugyanis a gyártó semmilyen diszkrét videokártyát nem hajlandó adni a bivaly erős processzorok mellé, de a célközönségnek ez nem valószínű, hogy problémát okoz, hiszen a HD4000 energiamenedzsmentje okán jelentősen hozzájárul a papíron 9 és fél órás üzemidőhöz.

SATA-III-as csatlakozója révén nem meglepő, hogy az Intel 520-as szériájába tartozó SSD brutális adatátviteli sebességre képes és ezt érezni is a mindennapi használat során. A 180 GB már tisztességes kapacitásnak mondható, akár munkaanyagok, akár zenék, akár fotók tárolására gondolunk.

 

A hangszóró azon kívül, hogy megfelel az SRS Pro Audio szabványnak valóban egész kellemesen szól. Mélyhangokat ne igazán várjunk, viszont a hangtisztaság és a hangszín megüti az a szintet, amit egy 400 ezer forintos üzleti géptől vár az ember.

3. Ergonómia és kinézet

Külsejét tekintve le sem tagadhatná hovatartozását a vékony EliteBook. A felső burkolatról a cég első ultrabookja, a Folio 13 ugorhat be, míg alulról már gyanakodhatunk az EliteBook vonalra, főleg a dokkoló csatlakozó miatt. Nem jellemző, hogy egy ilyen vékony gépet normálisan lehessen szerelni, de a 9470m viszonylag könnyen szétkapható, ha szükség lenne rá. A képen jobb alul a hatalmas és lapos akkumulátor található, az SSD és a memória foglalatok teljesen máshol foglalnak helyet. A magnéziumból készült burkolat meglepően merev egyébként, utoljára hasonlót az Asus Zenbook Prime-jánál tapasztaltunk. Furcsa egyébként, hogy az EliteBookoktól eltérően a 9470m semmilyen zárat nem tartalmaz, se a klasszikus mechanikusat, se mágneseset. Bár tény, hogy az alsó és felső burkolat elég jól egyásnak feszül akkor is, ha fejre állítjuk a gépet, a minőség érzeten mindenképpen javított volna. Akik nem érik be a 180 GB-os SSD-vel, azok pakolhatnak még egy másodikat is a gépbe, hiszen az mSATA csatlakozó minden egyes verzióban ott lapul. A zsanér bár szintén fémből van, gyengébbnek tűnik a nagy EliteBookokban találhatóknál – igaz, még így is a legjobbak között van az Ultrabookok sűrű mezőnyében.

Szerencsére innentől kezdve a vonások csak és kizárólag az EliteBook vonalra vezethetők vissza, amely nagyon jó hír, hiszen az alapot adó 8470p ergonómiáját tekintve az élmezőnyben van. A klaviatúra ennek megfelelően stabil alátámasztással rendelkezik és a gombok instabilitása is minimális. Ami továbbra is furcsa, az az iránygombok kialakítása, de ez minden ProBook és EliteBook modellre igaz, meg kell szokni, nincs mese. Reményekdtünk, hogy az első szériás 8460p-nél használt műanyag köszön majd vissza a fekete gombokat illetően, de sajnos itt is tartotta magát a gyártó a 8470p-s kópiához. Tragédia nincs, csupán annyi, hogy a billentyűk egy picit fényesebbek a klasszikus mattnál, így az üzleti gépeknél tapasztaltakhoz képest gyorsabban fognak kopni és koszolódni. A billentyűzet világítás két lépésben állítható, a ráömlött folyadékot pedig külön csatornában képes elvezetni, megóvva így az alaplapot a károsodástól. A megszokott három gyorsgomb helyett ezúttal csupán kettőt kapunk (az alapértelmezett böngészőt elindító esett ki), a bekapcsoló gomb viszont a “nagy” EliteBookoknál látható szögletesről némileg lekerekítettebbre változott, ez megint csak a korábbi Folio vonalat idézi, kár érte, abszolút nem illik a képbe.

A touchpad ugyanakkora, mint a testvér modellnél, tehát óriási. A felülete is nagyon hasonló anyagból készült, mint a “rendes” EliteBookoknál, könnyen és élvezettel siklik rajta az ujjunk, az érzékenység is közel hibátlan. Szerencsére a mai divatra fittyet hányva – és az üzleti felhasználást előtérbe helyezve – kapunk rendes bal és jobb egérgombot nem csak a pöcökegérhez, de a touchpadhez is. Puhán és halkan járnak, használatuk hasonló élvezettel bír, mint a mutató eszközöké.

Ami a csatlakozókat illeti, nem fukarkodtak a HP-nál. A Secure Card olvasó látványa egy vékony gépnél némileg bizarr, de egyes országokban e nélkül nem üzleti gép az üzleti gép. A kártyaolvasó ennek megfelelően a készülék elejére költözött, használata így kevésbé komfortos, mintha a megszokott helyén lenne oldalt. Sajnos hiába örvendtünk a nemrég nálunk járt ProBook 4340s-nél a HDMI csatlakozó láttán, az EliteBookok úgy látszik, már örökre a DisplayPort úttörői maradnak.

Eddig minden szép és jó volt, ám elérkeztünk a készülék egyértelműen leggyengébb részéhez, amely sajnálatos, hiszen ezt fogjuk nézni a legtöbbet. Ez pedig nem más, mint a 14”-os matt kijelző, amely annyira gyenge minőséget képvisel ezen a szinten, hogy nem is értjük, hogy tehette bele a HP a 9470m-be. A 8470p megjelenítőjével sokkal kevesebb probléma volt, így érthetetlen, hogy a gyenge látószöggel, némileg mosott, kontraszthiányos képpel rendelkező darabot honnan és minek kerítették elő. A legnagyobb baj az, hogy csak ezzel az egy típussal tudjuk megvásárolni a készüléket, se tükröződő, se nagyobb felbontású, se érintésérzékeny változat nem áll rendelkezésre. Sovány vígasz, hogy a felette lévő webkamera viszonylag jól sikerült darabnak mondható.

4. Teszteredmények

Lefutottuk a szokásos köröket a teszteket illetően és meglepő volt látni, hogy a 3D-s játékoknál mennyire gyengén muzsikál az új Folio. Annak ellenére, hogy a Toshiba extra szélesvásznú Ultrabookjában valamivel gyengébb processzor dolgozik, mégis jobb teljesítményt produkált, igaz, a különbség nem számottevő, leginkább a grafikonon észlelhető csak.

Sokkal érdekesebb volt ugyanakkor az akkumulátoros teszthármas, hiszen egy ilyen masinát elsősorban utazás közben, konnektortól távol használ az ember. Nos, a 9 és fél órát majdnem sikerült elérnünk, mindössze 25 perc hiányzott hozzá, de életszerű használat mellett inkább 4-5 óra közötti értékkel érdemes kalkulálnunk, ami még mindig jónak számít. Az igazi trükk viszont a kiegészítő hatcellás akkumulátorban van, amellyel ezek az értékek megduplázhatók, igaz, a gép tömege lényegesen nő, de egy Budapest-New York út során ez aligha lehet szempont. Na, ilyet viszont egyik Ultrabook sem tud ma még a 9470m-en kívül. Más kérdés, hogy a 45W-os tápegységgel mire feltölti mindkettőt az ember, eltelik a visszaút fele is.

5. Értékelés

Nem tudjuk, hogy a csalódottság vagy inkább a szomorúság beszél belőlünk akkor, amikor ezeket a sorokat írjuk. A Hewlett-Packard ügyesen lovagolta meg az Ultrabookokat egy ideje körülvevő hype-ot és alapvetően az üzleti szféra felé való nyitás egy remek ötletnek tűnik. A kivitelezés is hozza az elvárhatót, tényleg megkapjuk a klasszikus EliteBook érzést egy könnyebb, vékonyabb kuckóban, viszont az árcédula egy picit vaskos és a kijelzőt sosem fogjuk megbocsátani a HP-nak, nincs mit szépíteni. Az opciók hiánya csak tovább ront a helyzeten, amiért nagy kár, mert mind ergonómiailag, mind az üzemidőt és a bővíthetőséget tekintve remek társ lehet(ne) a 9470m a mindennapokban az ingázóknak és utazó ügynököknek.  Nyilván mindent meg lehet szokni, de ha az Asus képes volt beletenni a Zenbook Prime-ba egy 1920x1080-as IPS panelt 100 ezer forinttal olcsóbban, akkor a HP-nak nincs mentsége arra, miért nem vette kölcsön legalább a 8470p kijelzőjét, ha nem akartak az IPS-sel konkurenciát állítani házon belül. Aki túl tudja tenni magát a középszerű LCD-n, az előtt megnyílik a boldogság kapuja, mert ezen kívül nehéz fogást találni a vékony EliteBookon, hiszen gyors, elegáns, jó érzés kézbe venni és használni is.

A Hewlett-Packard EliteBook Folio 9470m-et a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

 

Pro:

+ elegáns külső, jó minőségű anyagok használata

+ jó billentyűzet (háttérvilágítással), jó touchpad, pöcökegér megléte

+ nagy kapacitású és gyors SSD

+ hosszú üzemidő, amely kiegészítő akkumulátorral megduplázható

+ dokkolási lehetőség

+ mSATA csatlakozó

+ 3 év garancia

 

Kontra:

- méltatlanul középszerű kijelző, amely közös minden modellnél

- némileg túlárazott

 

Hivatalos oldal: Hewlett-Packard

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward