HP Elitebook 8730w: Játékgép vagy munkaállomás?

Megérkezett a HP üzletembereknek szánt mobil munkaállomása, amely minden eddigi játégképet lesöpör a magyar piacról.

HP Elitebook 8730w: Játékgép vagy munkaállomás?

I. Bevezető és specifikáció

Nyár elején járt nálunk a Hewlett-Packard éppen akutális 17”-os munkaállomása, amely játékgépnek még nyerőbbnek bizonyult, mint munkaállomásnak. Akkor azt mondtuk a 8710w-ről, hogy a legerősebb grafikus rendszert kapta, amelyet addig láttunk. Nos ez elmondható jelen tesztalanyunkról is.

Processzor: Intel Core 2 Duo T9400 2,53 GHz (1066 MHz FSB, 6 MB cache)

Memória: 2 GB Samsung M4 DDR2-800 CL6-6-6-18

Chipset: Intel PM45

Videokártya: NVIDIA Quadro FX 2700M 512 MB

Hangkártya: Analog Devices Soundmax AD1984A HD Audio

Kijelző: 17,1” LG-Philips LP171WE3-TLA5(1680x1050, Antiglare-Type)

Merevlemez: Seagate ST9320421AS (320 GB, 7200 RPM, 8 MB, SATA-II)

Optikai meghajtó: Optiarc AD-7651S DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Intel(R) 82567LM Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel Wireless WiFi Link 5300 max. 108 Mbit/s

Mobil internet: nincs

Modem: Agere Systems HDA Modem

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 8 cellás 73Wh

Operációs rendszer: Windows XP Professional SP3 (Windows Vista Business SP1 update opció)

Tömeg: 3,4 kg (a gyári akkumulátorral)

 

Nagyon impozáns. Gyors processzor, gyors merevlemez, brutálisan erős videokártya (erre majd kitérünk a következő oldalon), gyors WLAN, választható operációs rendszer, erős akkumulátor. Ezúttal kapunk egy 2 MPixeles webkamerát is, így az előd egyik fájó hiányosságát pótolta a gyártó. Megmaradt természetesen az ujjlenyomatolvasó és az aktív merevlemezvédelem is. Egyetlen szoftveres “problémát” véltünk felfedezni a használat során, hogyha nem állítjuk be az ujjlenyomatolvasóval és jelszóval egybekötött védelmet, akkor bizonyos időközönként újra és újra az arcunkba vágja a rendszer, hogy ideje lenne. Sajnos ezt semmiképpen nem tudjuk megkerülni - kivéve persze akkor, ha letöröljük a HP szoftvercsomag ezen részét. Ezúttal választhatunk a jól bevált Windows XP és a valamivel szebb Windows Vista között, mi a tesztekhez az előbbit használtuk, lévén az került alapértelmezetten a gépre. A memóriát ezúttal is egyetlen modulban kapjuk, így a bővítésnek abszolút semmi akadálya.

A körítés ezúttal is szegényes, se táska, se egér, se távirányító (igaz utóbbi a Pavilion sorozat kiváltsága). Akkumulátor, nagy teljesítményű tápegység, tápkábel és a sok-sok lemez, amely a két operációs rendszert és az azokhoz tartalmazó programokat is tartalmazza.

II. Hardver és teljesítménytesztek

A BIOS-ban szokás szerint csak a legfontosabb dolgokat tudjuk állítani, a biztonsággal kapcsolatos részekkel érdemes csak foglalkoznunk, ha munkaállomásként használjuk a gépet. Az elődnél sokat kritizált hűtési rendszert minden bizonnyal újragondolták, hiszen a 8730w meglepően csendben volt még a Windows telepítés közben is, amire egyáltalán nem számítottunk egy ilyen erőműtől.

 

Ha már a processzornál tartunk, gyakorlatilag az egyik legerősebb mobil kétmagos Core 2 Duo került a gépbe, órajele 2,53 GHz, másodlagos cache memóriája pedig az asztali verziókkal megegyezően 6 MB. Üresjáratban alig volt 35-38 fokos, negyed órás stressz teszt után is éppenhogy csak átlépte a 60 fokos határt, ami remek eredménynek számít. Mindeközben a gép nem visított, teljesen normális zajt csapott, egy irodában megkockáztatjuk, hogy fel sem tűnne, hogy a ventilátor magasabb fordulatszámra kapcsol.

 

Beszéljünk a gép legerősebb részéről, a videokártyáról. A Quadro széria az NVIDIA fejlesztésre szánt GeForce-a, amely többnyire egy BIOS-ban különbözik a szokásos grafikus gyorsítóktól. Az FX 2700M egy igazi mobil vadállat, a szó szoros értelmében. 48 shadert tartalmaz, amely másfélszerese a játékgépekben található 9600M GT-ben találhatónak, ráadásul órajele is hasonló magasságokban szárnyal, a GPU 575, a shaderek 1325 MHz-en zakatolnak. A GDDR3 memóriák 256 bites sínen kapcsolódnak a grafikus maghoz, így az 1600 MHz-es chipek valamivel több, mint 50 GB/mp-es sávszélességet biztosítanak, amely gyakorlatilag duplája a 9600M GT-nek. Nagy szerencse, hogy a régen divatszámba ment külön Quadro-külön GeForce driver korszaknak vége, így játékok alatt ugyanúgy ki tudjuk használni a VGA-t, mint a speciális alkalmazásokban (SPECviewperf, AutoCAD és társai). Ez pedig jó hír a gamer lelkű olvasóknak, hiszen a 9600M GT-nél gyakorlatilag legalább másfélszer erősebb hardverről beszélünk, igaz ez már az árcédulán is meglátszik, amely nem csúszott be 400 ezer forint alá (egyelőre).

A tesztelt játékok közül szinte kivétel nélkül vitte mindegyiket natív (1680x1050) felbontásban, igaz néhol azért kompromisszumot kellett kötnünk a minőségi beállításokkal, de már önmagában a tény is elképesztő, hogy nem a felbontás csökkentésével kell kezdenünk a matatást. A pár napos teszt alatt a Gears Of War-t erőltettük leginkább (egyik személyes kedvencünk) és HDTV-re kikötve gyakorlatilag végig meg volt a fix 60 fps 1360x768-as felbontásban (ennyi a HD Ready LCD TV-k natívja), maximális minőségi beállítások mellett (Windows XP alatt, tehát DirectX9-ben). Az Unreal Tournament 3 hasonló kezesbárányként viselkedett, ami a közös motornak köszönhető. A Call Of Duty 4-gyel szintén nem akadt problémánk egy másodpercig se, ami jó jel lehet a ma érkező ötödik rész miatt. 3DMark-ot és egyéb szintetikus programot ezúttal nem futtattunk, úgy gondoltuk a személyes tapasztalatokból sokkal inkább lehet következtetéseket levonni, mint egy négy- vagy esetleg ötszámjegyű pontszámból. Érdemes még megemlítenünk, hogy a Quadro FX 2700M üresjáratban és maximális terhelésnél is hűvösebbnek bizonyult az elődben szolgálatot teljesítő FX 1600M-nél, ami tekintettel arra, hogy másfélszer erősebb nála igen nagy fegyvertény.

A merevlemez ezúttal 7200-at pörög percenként a jól megszokott 5400 helyett. Ennek köszöhetően veszett gyors, legalábbis a mobil vinyók között, ráadásul nagyon csendben végzi a dolgát, még a seek teszt alatt sem hallottuk a hangját - és nem azért, mert a hűtőrendszer elnyomta volna.

 

HP Elitebook 8730w teszteredmények:

 

PCMark05 (CPU): 6562

PCMark05 (Graphics): 8561

PCMark05 (HDD): 5872

Cinebench10: 5267 (2 perc 47 másodperc)

Memória olvasás: 5750 MB/s

Memória írás: 5529 MB/s

Memória másolás: 4572 MB/s

Memória késleltetés: 78,9 ns

CPU Queen: 10702

CPU PhotoWorxx: 10173

CPU Zlib: 32665 kB/s

CPU AES: 9407

FPU Julia: 4670

FPU Mandel: 2403

FPU SinJulia: 1254

III. Ergonómia

Az új Elitebook meglehetősen szép, persze ez szubjektív vélemény. Az alumínium bevonatú fedél egyfajta hűvösséget és eleganciát kölcsönöz a közel három és fél kilós erőgépnek. A fedlap ezúttal mechanikát kapott, a zsanérokat az elöl található gombbal tudjuk működésre bírni.

A gép kinyitása után elénk tárul a hatalmas kijelző a szintén hatalmas billentyűzettel, amely nem sokat változott az előd óta - nagy megelégedésünkre. A klaviatúra még mindig kategóriája legjobbja, nincs mit szépíteni rajta. A numerikus pad felett ezúttal is megtalálható a számológép gyors(érintő)gombja. A hangerőszabályzást viszont továbbra sem tudjuk megszokni, túl érzékeny az érintésvezérelt gomb ehhez. Az Acernél használt tekerős megoldás sokkal célravezetőbb lenne, igaz kevésbbé látványos és szép.

A touchpad ezzel ellentétben viszont átalakult. Megkapta a mostani HP noteszgépekét plusz még egy gombot, ahogy az kell. Használatra hasonló a 8710w-nél látotthoz, egyedül a nyomáspontjuk más a gomboknak (semmivel nem rosszabbak), de ez a kialakításból fakad. Aki nem szereti a touchpadet és IBM gépeken nevelkedett, annak továbbra is lehetősége van használni a pöcökegeret, amely ezúttal kék helyett fekete külsőt kapott.

A portok elhelyezése ezúttal sokkal jobb, mint az elődnél, ráadásul immáron kapunk eSATA-t is a HDMI, a D-Sub és a sok-sok USB (amelyből ezőttal kettővel kevesebb van) valamint FireWire mellé. A fejhallgató kimenet és mikrofon bemenet ezúttal a memóriakártyaolvasó mellé került. Alul a szokásos dokkoló csatlakozót találjuk.

 

A DVD-író Ligthscribe támogatással is bír, rezonanciától mentes, bár használat közben igencsak hangos, süvítő zajt adott. A 2 megapixeles webkamera sajnos nem hozta a várt eredményt, nappali fénynél is meglehetősen lassú volt még VGA felbontásban is. A kijelző sokat fejlődött, bár a jobb és bal alsó sarkok most sem az igaziak, de fényerőben és színhűségben is jelentős előrelépés történt az elődmodellhez képest. Reakcióideje megfelelően gyors a játékokhoz.

IV. Üzemidő és értékelés

A 8 cellás akkumulátor pontosan ugyanolyan teljesítményű volt, mint a 8710w-ben, így kíváncsian vártuk, hogy a gyorsabb processzor-VGA páros vajon mennyivel fogja megdobni a fogyasztást. Legnagyobb meglepetésünkre egy órával tovább húzta, mint amire számítani lehetett, nagyjából három és fél óráig tudtunk vele böngészni mérsékelt fényerővel, ami nagyon jó eredmény. Ilyenkor látszik az új gyártástechnológia előnye és a fejlettebb energiamanedzsment. Természetesen játék esetén most is drasztikusan merül a telep, nagyjából 45-50 percig mehetünk el teljes fényerőn.

A HP legújabb munkaállomása meggyőzött minket. A fél évvel ezelőtt tesztelt elődhöz képest szinte mindenhol változtattak a mérnökök, ráadásul okosan és jól. A fejlettebb belsőnek köszönhetően drasztikusan nőtt az akkumulátoros üzemidő, a gép halkabb és hűvösebb lett, az anyaghasználat szintén példás, a kijelző is fejlődött, valamint a merevlemez is gyorsabb lett. Negatívumként olyan apróságokat tudunk felhozni, mint az érzékeny hangerőszabályzás (érintőgombbal), valamint a kicsit zajos DVD-író. Ha a cég meglátná a fantáziát, akkor a 8730w-ből nagyon gyorsan lehetne gyártani egy igazi gamer fenevadat is, na nem mintha az eredeti nem lenne az, csak a külső egyelőre nem árulkodik róla (hiszen mobil munkaállomásnak készült). Akár munkára, akár masszív játékra, de az új Elitebook különösen ajánlott, az ára pedig szokás szerint magas, de idővel csak lejjebb kúszik majd.

 

A HP Elitebook 8730w-t a CHS Hungary Kft.-től kaptuk tesztelésre.

 

Hivatalos honlap: Hewlett-Packard

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward