Hét éve nem volt ilyen magas az AMD profitja

Az egyes részlegek remekül teljesítettek, ugyanakkor a kriptovaluta-bányászatnál tapasztalható érdeklődés csökkenés is érezteti már a hatását.

Hét éve nem volt ilyen magas az AMD profitja

Napvilágot látott az AMD legfrissebb pénzügyi jelentése, amely a 2018-as év második pénzügyi negyedévének teljesítményéről rántja le a leplet. Az eredmények meglehetősen jók, hiszen a teljes árbevétel 1,76 milliárd dollárt tett ki, vagyis éves szinten 53%-kal, negyedéves szinten pedig 7%-kal emelkedett. A profit szintén kiválóan alakult, ugyanis míg egy évvel ezelőtt 1 millió dolláros veszteség mutatkozott, addig most 153 millió dolláros profitra sikerült szert tenni, ami még az első negyedévben elért 120 millió dolláros profitot is felülmúlja. Ilyen magas profitot legutóbb 7 éve könyvelhetett el a vállalat.

Az egyes részlegek teljesítményét vizsgálva szintén szép eredmények tárulnak elénk. A Computing and Graphics részleg ezúttal 1,09 milliárd dolláros árbevételt ért el, vagyis éves szinten 63%-kal javult a teljesítmény, negyedéves szinten viszont 3%-os visszaesés mutatkozott. Az éves növekedést a Radeon termékek erős eladásai és a RYZEN termékek terjedése produkálta, míg a negyedéves szintű csökkenésért a blokklánc-piacon tapasztalható kereslet-visszaesés a felelős – vagyis kevesebb videokártyát vásároltak a kriptovaluta-bányászok. A processzorok átlagos értékesítési ára éves és negyedéves szinten is csökkent, ami az asztali processzorok csökkenő átlagos értékesítéséi árának köszönhető, ám ezt valamelyes ellensúlyozták a mobil processzorok magasabb átlagos értékesítési árai. GPU fronton az átlagos értékesítési árak nőttek, ami a klienspiaci és az adatközpontokba szánt termékek drágulásának köszönhető. Negyedéves szinten szintén nőttek az átlagos értékesítési árak, ám ez már csak az adatközpontokba szánt termékek árainak köszönhető. A működésből származó bevétel a tavalyi 7 millió dollárhoz képest most 117 millió dollárt tett ki, ami az előző negyedéves 138 millió dollárhoz képest pici visszaesés.

Galéria megnyitása

Az Enterprise, Embedded and Semi-Custom részleg esetében 670 millió dolláros teljes árbevétel mutatkozott, ami éves szinten 37%-os, negyedéves szinten pedig 26%-os előrelépést jelent – hála az egyesi SoC egységekből és a szerverpiacról befolyó bevételeknek. Ez a részleg 69 millió dollárnyi működésből származó bevételre tett szert, vagyis az egy évvel ezelőtti 16 millió dolláros, illetve az egy negyedévvel ezelőtti 14 millió dolláros eredményhez képest sokkal jobban teljesített.

A vállalat pénzügyi szakemberei szerint a harmadik negyedév folyamán 1,7 milliárd dollár körüli teljes árbevételre lehet számítani, ami éves szinten 7%-os növekedést eredményezhet, amennyiben minden a tervek szerint alakul.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap