Helio P10 – erős középkategóriás chip a MediaTektől

A MediaTek olyan lapkával állt elő, ami a középkategóriát képviselő mobilokat szolgálhatja ki. Az első P10-es telefonok még idén befuthatnak.

Helio P10 – erős középkategóriás chip a MediaTektől

A MediaTek idén indította el a Helio termékcsaládot, amiben eddig csak két felsőkategóriás megoldást volt, ám a legfrissebb chip alapján nem csak a zászlóvivők fognak ide sorolni. A Helio P10 egy olyan középkategóriás lapka, ami kiváló energiamenedzsmenttel, valamint egészen új grafikus egységgel került bemutatásra.

A MediaTek legújabb sikervárományosa a Qualcomm Snapdragon 615-ös (MSM8939) besorolású chipekhez hasonló felépítést vonultat fel, tehát nyolcmagos megoldásról beszélhetünk, ami két klaszterre lesz felosztva azonos architektúrájú magokkal, azonban eltérő órajeleken. A vállalat a Helio P10-et az MT6752 utódjául szánja, szóval 64 bites megoldásról beszélhetünk, ami az ARMv8-A-ra épít. A fentiekből következik, hogy ez a lapka a big.LITTLE architektúrára épít, illetve valószínűleg a MediaTek saját szájíze szerint kialakított CorePilot 2.0-ra. A négy-négy Cortex-A53 processzormagból sajnos csak az egyik klaszter órajelére derült fény. A teljesítményről 2 GHz-es frekvencián munkálkodó kvartett fog gondoskodni, az energiahatékonyságot segítő terület pedig értelemszerűen ettől valamelyest visszafogottabb lesz (1-1,2GHz talán).

Ezúttal a grafikus egységnek is nagy figyelmet szentelt a MediaTek, és az ARM egyik legfrissebb termékét licencelte. A Mali-T860 tölti be az IGP szerepkörét, MP2-es kivitelben, az órajele pedig elérheti akár a 700 MHz-et is, ha minden erejét mozgósítania kell (nyers számítási teljesítmény tekintetében sajnos az Adreno 405 befogásához így is kevés lesz). A vállalat elmondása alapján ez a megoldás jelentősen kevesebbet fogyaszt, mint a most használatos, de egy fokkal mégis nagyobb teljesítményt szállít, és támogatja a DX11.1-et, amiből kitalálható, hogy végre elég nagy tudású példányról van szó.

Sajnos arról egyelőre nem esett szó, hogy a memóriavezérlője a SoC-nek milyen lesz, így rejtély, hogy mekkora sávszélességet fog biztosítani. A feltételezések szerint egyébként két 32 bites csatornával dolgozik majd a Helio P10, ami bőven kiszolgálhatja az igényeit még szerényebb frekvencián üzemelő memóriamodulokkal is.

A multimédiás lehetőségekre biztosan nem panaszkodhatnak majd a partnerek, illetve a vásárlók. A Helio X10-ből (MT6795) ismerős dupla képfeldolgozó processzor képviselteti magát a P10-ben. Ehhez akár 21 megapixeles felbontású fényképek készítésére alkalmas kameramodulok is kapcsolódhatnak majd, dupla kamera esetén pedig 8 és 16 MPixeles felállás jelenti a plafont – pont kiszolgálna egy olyan mobilt, mint például az LG G4. A P10 olyan különleges megoldásokat is támogat már, mint például a fáziskülönbségen alapuló automatafókusz (PDAF), az intelligens HDR videófelvétel vagy éppen a dupla kamera szimultán használata. Sőt mi több, az élőképeken akár olyan szoftveres módosítást is képes végrehajtani, mint az arcbőrszépítés. A hangzásvilágra sem lehet majd panasz, a 110 dB-es jel-zaj arány, illetve -95 dB-es teljes harmonikus torzítás jellemzi a Helio család legújabb tagját, ami abszolút a felsőkategóriát idézi. A támogatott kijelzők tekintetében szerencsére a MediaTek nem engedte el a gyeplőt, maximum 1080p-s felbontású panelekkel lehet majd társítani a központi processzort. A MediaTek a megjelenítésnél a MiraVision technológiát alkalmazza annak érdekében, hogy a képminőségből a legjobbat hozza ki.

A Helio P10 széles körben bevethető lesz a harmadik generációs integrált hálózati egységnek köszönhetően. A 4G LTE modem hatos kategóriába sorolható, ami azt jelenti, hogy 300 Mbps-os le- és 50 Mbps-os feltöltési sebesség elérésére lehet képes megfelelő infrastruktúra mellett. Az újdonság esetében maradt a 28 nm-es csíkszélesség, de ez távolról sem jelenti azt, hogy ne történt volna ilyen téren is előrelépés. Ez az első SoC, ami már a TSMC 28HPC+ gyártási eljárását alkalmazza. A HPC+ kisebb lapkaméretet és nagyobb teljesítményt eredményez, természetesen ez utóbbit úgy, hogy közben a fogyasztás nem kúszik fentebb.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy a MediaTek Helio P10 mikor fog végleges testet ölteni, de az első minták szállítására a harmadik negyedév elején, tehát valamikor mostanában kerülhet sor. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor még ebben az évben forgalomba kerülhetnek a Helio P10-zel felvértezett mobilok.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward