Hatalmasat esett az Apple profitja

Teljes árbevétel tekintetében stagnálás mutatkozik, a profitról azonban már a legnagyobb jóindulat mellett sem mondható el ugyanez.

Hatalmasat esett az Apple profitja

Megérkezett az Apple legfrissebb pénzügyi jelentése, amely elég vegyes képet fest a vállalat elmúlt negyedéves pénzügyi teljesítményéről. A jó hír az, hogy az Apple mind teljes árbevétel, mind pedig profit tekintetében felülmúlta az Wall Street elemzőinek korábbi várakozásait. Rossz hír azonban, hogy bár az Apple teljes árbevétele ugyan stagnálás jelét mutatja, ami még nem is lenne baj, viszont a profit ezúttal jelentősen alacsonyabb lett, mint az egy évvel ezelőtti.

Az alábbiakban az Apple 2013-as pénzügyi évének harmadik negyedéves teljesítménye látható, ami nagyjából lefedi az idei év második naptári negyedévét.

Az eredmények magukért beszélnek, így felesleges szövegelés helyett rögtön lássuk is, hogyan teljesítettek a vállalat különböző termékcsoportjai, amelyek közül a Mac termékcsoportról a tegnapi hírek alapján már sejthető, hogy 5% körüli szállításimutató-csökkenést szenvedett el.

Az NPD előzetes jelentésében szereplő adatok a jelek szerint hajszálpontosak voltak, ugyanis éves, illetve negyedéves szinten pontosan 5%-kal csökkentek a Mac termékcsalád szállítási mutatói, ahogy azt az elemzők előre jelezték. Ez már zsinórban a harmadik ilyen eset, azaz tisztán látszik, hogy az Apple sem immunis a PC piac gyengélkedésével szemben. A fenti adatok alapján az iPad-ek sem remekelnek, hiszen szállítási mutatóik mind negyedéves, mint pedig éves szinten tekintélyes mértékben csökkentek.

Egyedül az iPhone eladások terén láthatunk javulást, de ott is csak éves szinten. Az Apple elnök-vezérigazgatója, Tim Cook büszke is az iPhone-ok teljesítményére, ugyanis szerinte az iPhone eladások negyedéves rekordot döntöttek, és az iTunes bevételei is remekül alakultak, csak úgy, mint a szoftverekből és szolgáltatásokból befolyó bevételek. Az elnök-vezérigazgató azt is megemlítette, hogy a cég munkatársai keményen dolgoznak a jövőben megjelenő szoftvereken és hardvereken, ám ezzel a kijelentéssel valószínűleg senkit sem lepett meg.

Az éppen zajló pénzügyi negyedév alkalmával 34 és 37 milliárd dollár közötti teljes árbevételt várnak az Apple pénzügyi szakemberei. Amennyiben a várakozás teljesül, akkor stagnáló teljes árbevételre és ismét csökkenő profitra lehet számítani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward