Három új táblagépen munkálkodik az Acer

Az Iconia család hamarosan egy Intel alapokra épülő géppel, és két darab mobil kommunikációs egységet is felvonultató tablettel fog gyarapodni.

Három új táblagépen munkálkodik az Acer

Az Acer nagyratörő tervekkel kezdte az idei évet, és a jelek szerint nemcsak hangoztatják, hogy komoly előrelépést szeretnének elérni 2014-ben, hanem mindent meg is tesznek ezért. Több újdonsággal is előálltak már az elmúlt hónapokban, és az elkövetkezendő időszakban sem kell csak a meglévő gépekkel beérnie az érdeklődőknek, ezúttal például három friss táblát ismerhetünk meg az alábbiakban.

Az Acer a távol-keleti riválisainak (Huawei, Lenovo, Xiaomi) nyomdokán idén elérné a 10 milliós álomhatárt az okostelefonok és a táblagépek piacán egyaránt, ami néhány ütős konfigurációval, és persze kellemes árakkal, nem tűnik lehetetlennek. Tavaly a vállalat 1,5 és 5 milliós forgalmat tudott bonyolítani, így az előrelépés jelentős lenne, de egyébként egészen reális esélyeik vannak ezt megvalósítani. Az Acer a tabletek körében szerepel jobban, így ilyen tekintetben szinte borítékolható is a rekord. Az idei év első negyedévében ráadásul már jó irányt vett a növekedés, és nem kell többé a 2013-as átszervezések negatív hatásaival számolni. Erről Jason Chan, a vállalat vezérigazgatója számolt be. Az Acernél a hangsúly a 7 és a 8 hüvelykes tableteken lesz – illetve van is –, de közel egy tucat új mobilt is piacra kívánnak dobni a következő negyedévekben. Továbbá azt is elhatározták, hogy csökkentik a gyártási költségeket, ezért a tajvani bérgyártóktól már csak a termékek 30 százaléka fog érkezni, a kínai partnereknek kell a szerkezetek nagyobb részét előállítani.

Acer Iconia Tab 7

Az Acer az Iconia Tab 7 vonalon két friss masinát állít hadrendbe, az Iconia One 7 pedig egy ismeretlen ismerősnek ígérkezik. Nézzük először, hogy mit tartogatnak a 7 hüvelykes Tab-ek. Az A1-713 és A1-713 HD azonosítókkal ellátott táblák legfontosabb közös pontja, hogy mindkettőben lesz mobil kommunikációs egység, így bárhol képesek elérni az internetet, és szinkronizálni a különböző alkalmazások adatait. Ezen felül a páros tagjait egy négymagos lapka (valószínűleg egy Cortex-A7 magokkal operáló MediaTek SoC-ról van szó) fogja lendületbe hozni, a kapcsolati képességeik között pedig a 3G HSDPA egység mellett felbukkan egy 802.11 b/g/n előírásoknak megfelelő Wi-Fi és egy Bluetooth modul is. Mindkettő előlapjára került kamera, így lehet majd velük videóhívásokat is folytatni. A tárhelyeik méretére nem derült fény, azonban mivel microSD kártyák kezelésére képesek, a bővítésük pofonegyszerű lesz. Az üzemidejük 6 órásnak ígérkezik egyetlen feltöltéssel, de a telepek kapacitását nem ismerhettük meg.

Iconia Tab 7 HD

A különbségek főleg a kijelzőnél, és a megjelenítőn kirajzolódó szoftverben keresendőek majd. Az A1-713 egy TN+Film technológiás panellel lett ellátva, ami a 7 colos felületre mindössze 1024 x 600-as felbontást feszít ki; ezzel szemben az A1-713 HD már – ahogy azt a neve is mutatja – HD (itt 1280x800-as) felbontással szolgál, melyhez IPS technológia is kapcsolódni fog. Az A1-713 még az Android 4.2 Jelly Beannel karöltve kerül majd a boltok polcaira, és csak a későbbiekben kapja majd meg az Android 4.4-et, a drágábbik gép viszont már a KitKat kódnevű rendszerrel kerül ki a dobozából, ezért pedig jár a dicséret az Acernek. Végül fény derült még arra is, hogy az alacsonyabb áron érkező Tab 7 mellett döntőknek egy 2 megapixeles kamerával kell beérnie, az A1-713 HD hátoldalán viszont egy 5 MPixeles egység vert tábort, és ennél még további extra, hogy ellenáll az ujjlenyomatoknak, nehezebben maradnak meg rajta, így kellemesebb látványt nyújthat hosszútávon.

Az Acer Iconia Tab 7 (A1-713 HD) megjelenésére még májusban sor kerülhet, Európában is kapható lesz, az ára pedig 150 euró körül fog alakulni. A Tab 7 (A1-713) már csak júniusban kerülhet bevetésre, ezért nagyjából 110 eurót kérnek majd el, és egyelőre csak latin-amerikai forgalmazásról beszéltek, így kétséges, hogy hozzánk is eljut-e.

Acer Iconia One 7

A harmadik Acer tablet, a One 7 nem más, mint a B1-730 HD – ez a típusazonosítója –, így nemcsak azt tudjuk róla, amit elárult a „szűkszavú” gyártó, ennek a modellnek a tulajdonságai ugyanis már korábban kiszivárogtak. A táblát ezúttal is egy 7 colos megjelenítővel vértezték fel, ami az IPS technológia és az 1280 x 800-as felbontás révén kellően jó minőséget vonultat fel. Két kamera van a fedélzeten, így lehetőség nyílik fotózásra is amellett, hogy videóhívásokat lehet vele folytatni VGA minőségben. A One 7 nagyon színes egyéniségnek ígérkezik, ugyanis összesen tíz árnyalatban lesz megvásárolhat, és ebből fakadóan valószínűleg mindenki megtalálhatja majd az ízlésének megfelelőt. A készülék szívében egy Intel Atom Z2560 teljesít szolgálatot, ami a dupla 1,6 GHz-es x86-os processzormag és a PowerVR SGX544 MP2 IGP segítségével elég teljesítménnyel szolgál, hogy ne legyenek akadások és lassulások az Android használata közben. Az operációs rendszer egyelőre csak egy 4.2.2-es Android a gépen, azonban egy ideje már az Intel is támogatja az Android 4.4 KitKatet, és ennek megfelelően el is árulták, hogy a debütálást követően rövidesen jöhet rá az átfogó frissítés.

A One 7 kapcsolati lehetőségei egészen szűkösek, nem érdemes benne különlegességeket keresni, mindössze 802.11 b/g/n Wi-Fi és Bluetooth 3.0 modullal szolgál. A jelek szerint még az elődnek számító, B1-720-nál meglévő GPS vevőről is le kell mondani ezúttal. (Állítólag készül egyébként a B1-731 HD is, ami már jobb lesz ilyen tekintetben, és még 3G HSDPA modemmel is szolgálni fog.) A rendszermemóriát a tervezés során 1 GB-osra szabták, míg a tárhelyet tekintve 8 GB-tal szolgál a szerkezet. Ez utóbbit bővíteni is lehet majd, amennyiben szűkösre fordulna a helyzet, hiszen microSD slot is van a kelléktárában. A tablet 198,1 x 119,3 x 10,2 milliméteres vonalakkal határolható körül, a tömege pedig 320 gramm. Ezen keretek közé beszorítottak egy nagy, 3700 mAh-s akkumulátort is, így az üzemidejével biztosan nem lesz majd probléma, mert az Intel lapkája egyébként is jól bánik az erőforrásokkal az eddigi tapasztalatok szerint.

Az Acer Iconia One 7 a világ több pontján is fel fog tűnni, és igen, Európa-szerte is bekerül az áruházak kínálatába május folyamán, ha minden a terv szerint halad. Az inteles alapokkal rendelkező táblagépért cserébe várhatóan 140 eurót kell majd leszurkolni a kasszához érve.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward