Hadilábon áll az SD és USB alapú adattárolókkal a következő Windows 10 frissítés

A frissítés telepítésekor a Windows átállíthatja a meghajtók betűjelét, ami bizonyos esetekben komoly bonyodalmakat okozhat.

Hadilábon áll az SD és USB alapú adattárolókkal a következő Windows 10 frissítés

A Microsoft legutóbb elég sok hibát hagyott a Windows 10 nagy frissítőcsomagjában, a Windows 10 October 2019 Update-ben, amely miatt vissza is kellett vonni a csomagot egy időre, de később is felbukkant egy-egy kellemetlen hiba, így egyes eszközökön szüneteltetni kellett a frissítés terjesztését. A május végén érkező Windows 10 May 2019 Update esetében hasonlóra remélhetőleg már nem kerül majd sor, ugyanis most sokkal alaposabb és hosszabb ideig tartó tesztidőszakot iktat be a vállalat annak érdekében, hogy minden komolyabb hiba időben napvilágot lásson. Ezzel együtt mesterséges intelligenciát is bevetnek a hibajelenségek gyors felismeréséhez, illetve ahhoz, hogy egy-egy hiba esetén intelligensen el tudja dönteni a rendszer, az adott konfigurációra engedélyezi-e a telepítést, vagy sem.

A Windows 10 May 2019 Update esetében egy kellemetlen hiba már fel is bukkant, amire a Windows Insider Program résztvevői figyeltek fel. A hiba lényege, hogy ha a frissíteni kívánt rendszerhez csatlakozik USB-s adattároló, illetve SD kártya, akkor a telepítő ezek betűjeleit módosíthatja, ami később problémákat okozhat. Például egy „G” betűjelű pendrive ebben az esetben a telepítés végére „H” betűjelre válthat, valamint ugyanez történhet az SD kártyáknál is. Ami ennél is nagyobb baj, az az, hogy a bug a „beépített” tárhelyet sem kíméli, vagyis a merevlemezek és SSD-k betűjelét is módosíthatja, legalábbis a Microsoft erről számolt be a hiba hivatalos ismertetőjében.

Egyelőre csak annyit lehet tenni a probléma ellen, hogy a telepítés megkezdése előtt le kell választani a külső adattárolókat, így jó eséllyel elkerülhető a betűjel-csere, igaz, a belső meghajtók esetében ettől még előfordulhatnak „átnevezések”. Ez átlagfelhasználói szinten általában nem okoz túl nagy problémát, de az üzleti konfigurációk esetében sok kellemetlenség forrása lehet, ha egy adott meghajtó betűjele csak úgy megváltozik, hiszen azokon a területeken rendszerint szigor házirendek vannak érvényben, amelyeknél problémát jelenthet egy efféle változás.

A Microsoft fejlesztőcsapata már ígéretet tett arra, hogy a hibát hamar javítani fogják, így remélhetőleg a Windows 10 May 2019 Update végleges, széles körben is elérhetővé váló kiadása már mentes lesz tőle. Erre nagy az esély, hiszen a Windows Insider Program résztvevői a 18877-es build jóvoltából már meg is szabadulhattak a bugtól.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap