Google: Nem az Android utódja lesz a Fuchsia OS

A Fuchsia OS létezését már hivatalosan is elismeri a cég, de egyelőre még ködösen fogalmaz, ha a célok kerülnek szóba.

Google: Nem az Android utódja lesz a Fuchsia OS

A Google nem különösebben titkolja, hogy a Fuchsia OS operációs rendszer létezne, nem tagadta ezt, amikor szóba került, de a nagyközönség előtt hivatalosan soha egyetlen vezetője sem beszélt erről a vállalatnak (pedig nagyjából három évvel ezelőtt, 2016 derekán már lehetett erről hallani). Most viszont megtört a jég, Hiroshi Lockheimer, az Android és Chrome böngésző vezetője a napokban beszélt a fejlesztés alatt álló megoldásról.

A Fuchsia OS kapcsán korábban azt lehetett hallani, hogy ez egy olyan következő generációs operációs rendszer lesz, ami nagyon sok különböző eszközhöz alkalmazkodhat. Elfuthat akár egy intelligens lakáskiegészítőn, okostelefonon vagy számítógépen is. Viszont egyelőre nem egy olyan nyílt forráskódú tervezet ez, mint az AOSP (Android Open Source Project). Az is tudható a kiszivárgott információkból, hogy a kernel teljesen egyedileg készült hozzá, és a Google a sajátjának tekinti, ez a Zircon vagy Magenta névre hallgat. Szóval a Fuchsia OS már nem a Linuxos, korábban használt alapokat örökíti tovább, és ennek köszönhetően sokkal nagyobb szabadságot engedhet a fejlesztők számára. Ez támogatja a Dart programozási nyelvet és a Flutter keretrendszert is, melyek szintén a Google fejlesztései.

Galéria megnyitása

Az új operációs rendszer kapcsán sokszor szokták azt mondani, hogy ez lehet majd az Android vagy adott esetben a Chrome OS utódja, de Hiroshi Lockheimer szerint ezek a megközelítések alapvetően nem helytállóak, még ha igaznak is tűnhetnek. A Google célja az ezzel a fejlesztéssel, hogy kitapasztalja, hogy milyen dolgokat lehet megvalósítani egy operációs rendszer esetében, ami a legmodernebb eljárásokat fogja össze, és ezeknek köszönhetően kel életre. A szakember elmondása alapján egyelőre nem arra készül a Google, hogy termékeket hozzon létre a Fuchsiát kihasználva, hanem a tapasztalatgyűjtés az elsődleges célja. Lockheimer szavai szerint a fejlesztések során összeszedett tapasztalatokat némi optimalizálással a mérnökök képesek hasznosítani a meglévő termékeknél, és most ezen dolgoznak.

Hiroshi Lockheimer elmondta, hogy a Fuchsia OS teljesen szükségtelenné tenné azt az operációs rendszer kínálatot, ami jelenleg van, tehát hogy egy kicsit is eltérő környezethez már rögtön másik rendszerre van szükség a megfelelő működéshez. A Fuchsia OS a fent leírtaknak megfelelően magában jelentene megoldást minden fronton, legyen szó egy okosóráról, egy termosztátról, egy táblagépről vagy egy személyi számítógépről. A felsoroltak most még négy különböző operációs rendszert használnak ideális esetben, de ezt a Fuchsia OS megváltoztatná.

Borzalmasan nehéz azt megmondani, hogy a fejlesztés alatt álló projekt előtt pontosan milyen jövő áll. Most talán még tényleg nem gondolkodik a Fuchsia OS bevetésén a Google, de abszolút nem lenne meglepő, ha ez idővel megváltozna. A következő 3-5 évben szinte borítékolható, hogy még nem lesz olyan kereskedelmi forgalomba szánt eszköz, ami a Fuchsia OS-t futtatja, de hosszabb távon ez megváltozhat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap