George Lucas szerint aki kritizálja az előzménytrilógiát, az nem érti a Star Warst

Az író-rendező megmagyarázta, miért ilyenek a párbeszédek az első három filmben.

George Lucas szerint aki kritizálja az előzménytrilógiát, az nem érti a Star Warst

Már mi is nagyon sokat írtunk ezeken az oldalakon a különböző Star Wars-filmekről, és azon belül is az előzménytrilógiáról, de persze ennél fontosabb, hogy gyakorlatilag a megjelenésük óta vita zajlik körülöttük. 

Érdekes látni, hogyan változott a Star Wars előzménytrilógiájának megítélése az évek során. Habár a megjelenésükkor nagy anyagi sikert arattak, a rajongók jelentős része csalódott, és egyáltalán nem ezt várta a három új résztől. A fiatalabb nézők ugyan többnyire szerették az előzményeket, azonban később az ő véleményük is inkább negatív irányba változott, míg a régebbi rajongók egyre pozitívabban tekintenek vissza az előzménytrilógiára, főleg a Disney alatt készült három új folytatást látva.

Persze, talán kicsit rosszabbul öregedtek a számítógépes grafika túlzott használata miatt, mint az eredeti trilógia, amiben még főleg fizikai effektusokat és díszleteket használtak, de egyre inkább úgy látszik, hogy az emberek többsége ma már inkább elnéző az előzménytrilógiával szemben.

Pedig alapvetően nem csak a történetet, vagy éppen a grafikai megjelenítést érték kritikák annak idején, hanem a párbeszédeket is, amik sokak szerint főleg a romantikusabb második részben voltak nagyon gyengék. A színészek láthatóan végig küszködtek a feladattal - nem csak a furcsán megírt párbeszédekkel, hanem a rendezés viszonylagos hiányával is.

George Lucasnak azonban más a véleménye a dologról:

"A dialógusokat nagyon őszintén írtam meg, nem akarnak cinikusak vagy viccesek lenni, és a színészek ennek megfelelően mondják el azokat. Ez teljesen konzisztens nem csak ebben a három filmben, hanem a Star Wars egész stílusával. A legtöbb ember azonban nem érti a Star Wars stílusát. Nem értik, hogy az egész mögött meghúzódik egy vonal, ami leginkább az 1930-as évek western filmjeire és szombati matinésorozataira vezethető vissza. Ráadásul a második rész még a többinél is melodramatikusabb, több benne a szappanopera, ezért a jelenetek megfelelő összeállítása nagyobb kihívást jelentett, mint egyébként" - fejtette ki Lucas.

Mindez nem annyira meglepő, hiszen Lucas mindig is hangsúlyozta, hoigy az 1930-as évek westernjei és matinéi mekkora hatással voltak rá, és főleg ezt a fajta stílust szerette volna képviselni, amikor belevágott a filmkészítésbe. Ez nem csak a Star Warsra vonatkozik, hanem többek között ezért is készítette el az Indiana Jones-filmeket, illetve később az Ifjú Indiana Jones kalandjait (ami sajnos vagy szerencsére nem lett nagy siker).

Persze, azt is mondhatjuk, hogy utólag már könnyű magyarázkodni, és nincs mentség a gyenge párbeszédekre és a sokszor láthatóan önmagukkal vívódó színészekre.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap