Shop menü

GEFORCE RTX 4090 TÁMOGATÁSSAL ÉRKEZIK AZ AIDA64 LEGFRISSEBB BÉTA VÁLTOZATA

Az új verzió már tartalmaz GPU információkat az Nvidia érkező csúcskártyájával kapcsolatban, ami nem egy rendkívüli dolog – korábban is előfordult, hogy egy-egy új hardver érkezése előtt hetekkel vagy hónapokkal bekerült az előzetes támogatása.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
GeForce RTX 4090 támogatással érkezik az AIDA64 legfrissebb béta változata

Az Nvidia háza táján idén megjelennek a GeForce RTX sorozat következő generációs tagjai, az Ada Lovelace architektúra köré épülő modellek, amelyek a GeForce RTX 40-es családot erősítik. A csúcsot első körben a GeForce RTX 4090 képviseli majd a maga AD102-es grafikus processzorával, ám ez a GPU nem foghat majd munkára minden hardveres erőforrást, lesznek letiltott SM tömbjei, így a kihozatali arány javulásával egy AD102 alapú GeForce RTX 4090 Ti is megjelenhet – no de ne szaladjunk ennyire előre.

A GeForce RTX 40-es család csúcsmodellje várhatóan elsőként jelenik meg a szériából, amennyiben hihetünk a pletykáknak, igaz, a GeForce RTX 30-as sorozatnál úgy döntött az Nvidia, először a szélesebb kör számára érdekes GeForce RTX 3080-as modellt dobják piacra, majd a GeForce RTX 3090 is befutott. Hogy ugyanezt a stratégiát eljátszhatják-e a GeForce RTX 40-es szériánál is? Idővel kiderül.

Az viszont egyre biztosabbnak tűnik, hogy az újdonságok rajtja már tényleg nem lehet túl messze, jelenleg az őszi megjelenés a legvalószínűbb, igaz, ezzel ellentétes pletykák is megjelentek már. Szóbeszédek ide vagy oda, az tény, hogy az Aida64 legutóbbi béta kiadása, amely 2022. július 15-én jelent meg, egyebek mellett már az AD102 alapú GeForce RTX 4090-es videokártyát is támogatja, vagyis az újdonsággal felszerelt tesztrendszereken megtekinthetőek a GPU legfontosabb paraméterei.

Galéria megnyitása

Ezzel együtt egy belépőszintű újdonság, a GeForce RTX 1320 támogatása is szerepel a listán, csak úgy, ahogy a munkaállomásokba szánt Radeon Pro W6600-as munkaállomás videokártyáé is, ami NAVI 23-as alapokon nyugszik.

A GeForce RTX 4090 esetében jelenleg az októberi megjelenési időpont tűnik valószínűnek, igaz, ezt az értesülést is érdemes távolságtartóan kezelni, annyira sokszor változik a szóbeszéd. A GeForce RTX 4090 várhatóan 450 W-os TDP kerettel érkezhet, a későbbi GeForce RTX 4090 Ti piacra dobása előtt azonban várhatóan megvárja az Nvidia, milyen teljesítményre lesz képes az RDNA 3 architektúra köré épülő, NAVI 31 kódnevű GPU-t használó AMD csúcskártya. Ezzel együtt azt is megvárják, hogy elég AD102-es GPU álljon rendelkezésre a GeForce RTX 4090 Ti rajtjához. Utóbbi videokártya várhatóan már 600 W körüli TDP kerettel rendelkezhet, az viszont egyelőre nem világos, mennyivel lesz gyorsabb a GeForce RTX 4090-nél, illetve az előző generációt képviselő GeForce RTX 3090 Ti-nél.

A szóban forgó béta változat innen tölthető le.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére