GeForce 300M: régi új mobil videó vezérlők

GeForce 300M: régi új mobil videó vezérlők

Érdekes termékek jelentek meg az Nvidia weboldalán. A GeForce 300M családba tartozó mobil videó vezérlők hivatalos bemutatkozására ugyan még nem került sor, de már most is tudható, hogy nagyjából milyen specifikációkkal rendelkeznek majd az "új" kártyák, amelyek tulajdonképpen még mindig a régi architektúrára épülnek.

A gyártó kínálatában összesen hétféle GPU-val debütálhat majd a GeForce 300M család: a nagyteljesítményű megoldások piacán a GeForce GTS 360M és GeForce GTS 350M modellek, a teljesítmény kategóriában a GeForce GT 335M, GT 330M és GT 325M verziók, míg a kereskedelem fő áramában a GeForce 310M és 305M modellek próbálnak majd helytállni a nem is oly távoli jövőben.

Akik azt várják, hogy az új termékek már a Fermi architektúrára épülnek, azokat sajnos most el kell, hogy szomorítsuk: a friss mobil videó vezérlők esetében ugyanaz a "régi" technológia van jelen, mint ami a nyár folyamán bemutatkozott, jelenleg is kapható GeForce 200M sorozatú megoldásoknál. A GeForce GTS 360M például ugyanúgy 96 darab stream processzort és 128-bites GDDR5-ös memória vezérlőt tartalmaz, mint GeForce 250M társa és ugyanúgy lehetőséget nyújt a 2000 MHz-en ketyegő GDDR5-ös memória chipek használatára is. A különbség a két modell között a rendelkezésre álló információk alapján számítási teljesítményben lelhető fel: a 360M esetében 413 GFLOPs, míg a 260M esetében 396 GFLOPs a számítási teljesítmény értéke, ami a korábbinál magasabb órajelek alkalmazását jelentheti.

A képzeletbeli ranglétrán lefelé haladva a szembe találjuk magunkat a GeForce GTS 350M modellel, amely 96 darab stream processzorral és 360 GFLOPs számítási teljesítménnyel büszkélkedik. Alatta a GeForce GT 335M helyezkedik el a maga 72 darab stream egységével és 233 GFLOPs számítási teljesítményével,  a 48 darab shaderrel rendelkező GeForce GT 330M és 325M modellek nevei mellett pedig sorrendben 182 GFLOPs és 142 GFLOPs értékek találhatóak. A kereskedelem fő áramában próbálkozó GeForce 310M és 305M modellek egyaránt 16 darab CUDA maggal büszkélkednek és 73-, illetve 55 GFLOPs számítási teljesítmény biztosítására képesek. Annak érdekében, hogy valamivel tisztább legyen a kép, egy táblázatban próbáltuk összefoglalni a jelenleg rendelkezésre álló specifikációkat. Egyelőre a GPU- és memória órajelek nem publikusak, de remélhetőleg ezekre is hamarosan fény derülhet.

A GeForce 300M termékcsalád tagjaival felszerelt noteszgépek várhatóan heteken belül forgalomba kerülhetnek, sőt, a hivatalos bejelentésükre is hamarosan sor kerül. Az "újdonságok" DirectX 10-es támogatással érkeznek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward