Galaxy S4 Active - a sportolók csúcsgépe

A Samsung a legújabb zászlóshajójának speciális környezeti hatásokkal szemben ellenálló változatát is elkészítette.

Galaxy S4 Active - a sportolók csúcsgépe

Ahogy arra számítani lehetett, elkészült az első strapatelefonnak szánt Galaxy S. A szériának meglehetősen sok idő kellett, hogy kineveljenek belőle egy ilyen masinát, de a sikert szinte már borítékolni is lehet. Olyannyira hiánypótló eszközről van szó, hogy valószínűleg a Galaxy S4 "jelzőtől" megfosztva is nagy lenne iránta az érdeklődés.

Az Active külseje a "lehetőségeihez" mérten meglehetősen zord lett, de a Samsung azokra is gondolt, akik esetleg nem ijesztő készülékre pályáznak: a gépből narancssárga és világoskék kivitel is készül a teljesen fekete mellett. A fejlesztők gondos munkájának köszönhetően az újdonság könnyedén teljesíti az IP67 minősítéshez szükséges feltételeket, ami annyit tesz, hogy a por sehogy nem tud beleférkőzni, és a víz is csak nagyobb nyomással tud benne kárt tenni. Mélytengeri búvárkodásunk során tehát jobb, ha a parton hagyjuk, ám ezt leszámítva bárhová elkísérhet minket az I9295 típusjelzéssel illetett modell. Hogy az újonnan szerzett képességét pedig a lehető legjobban ki tudjuk használni, a fényképezési funkciók között feltűnt az Aqua mód. Ezt aktiválva a 8 megapixeles főkamera a víz alá merülést követően még jobb minőséget fog produkálni mind fotózás, mind pedig videózás közben.

Az ellenálló külső mögött viszont túl sok extrát nem találunk, éppen ellenkezőleg, ugyanis a Galaxy S4 után a Galaxy S4 Active tulajdonságain kicsit visszább faragtak. Pánikra viszont semmi ok, nem veszélyes a különbség. A sportosított SGS4 alapjául az I9505 szolgál, vagyis itt a Qualcomm szívvel lesz dolgunk. Az eredeti variánshoz képest a kijelző változott, itt már nem Super AMOLED panellel van dolgunk, hanem egy IPS technológiát használó TFT-vel. Ezt leszámítva az 5 hüvelykes képátló és az 1920 x 1080 pixeles felbontás nem változott. Továbbá a másik említésre méltó negatívum a kamera, amiről már volt is szó. Az S4 esetében egy 13 megapixeles modul uralja a hátlapunkat, míg itt egy mindössze 8 megapixelessel kell beérnünk. Végül meg kell említeni, hogy itt nincs túl sok választási lehetőségünk a tárhelyet tekintve, mivel csak 16 GB-os verziót kapunk belőle - microSD hely viszont ezúttal is van, akár 64 GB-tal is megtoldhatjuk.

Az strapás okostelefonban tehát egy 1,9 GHz-es órajelen munkálkodó Snapdragon 600 chip kapott helyet. Ez egy Adreno 320 grafikus egységet és négy Krait 300 processzormagot foglal magában. A rendszer sebessége ennek, s a 2 GB-nyi memóriának köszönhetően biztosan problémamentes lesz. Az Android 4.2 Jelly Bean, akár több programot is akadásoktól mentesen futtathat párhuzamosan. A kapcsolati lehetőségek terén sincs módosítás, az LTE hálózati modemen túl infraportot, kétsávos 802.11 b/g/n/ac Wi-Fi-t, NFC chipet és Bluetooth modult is felfedezhetünk benne. Egyedül az FM rádió hiánya lehet fájó egyeseknek. Az Active akkumulátora sem másabb, mint a hagyományos testvéréé, 2600 mAh leadására képes, így várhatóan a Galaxy S4 által produkált kellemes üzemidő sem fog elmaradni, bár itt még egy kicsit kövérebbet is szívesen fogadtunk volna.

A masszívabb felépítéssel persze egy kicsit komolyabb fizikai jellemző is együtt jár: a 136,6 x 69,8 x 7,9 milliméteres térfogat 139,7 x 71,3 x 9,1-re nőtt és a telefon 151 grammot nyom. A három árnyalatban forgalomba kerülő Galaxy S4 Active árát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, és a megjelenés időpontja sem ismert. Valamint arról sem esett szó, hogy hol kerülhet forgalomba, de egy európai országban (Svédországban) már biztos nem kell majd hiányolni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward