FireWire port: túl az egymilliárdos határon

A gyártók sorra lépik át a mérföldköveket: nemrégiben a PS3 RSX memória chipjeit gyártó Rambus jelentette be, hogy túl vannak az 50 millimodik chip gyártásán, most azonban az 1394 Trade Association is hasonló közleményt tett: a gyártócsoport sikeresen átlépte az egymilliárd darabos szállítást a FireWire portok esetében, így a vezetőség és a munkatársak egyaránt ünnepelnek.

FireWire port: túl az egymilliárdos határon

A gyártók sorra lépik át a mérföldköveket: nemrégiben a PS3 RSX memória chipjeit gyártó Rambus jelentette be, hogy túl vannak az 50 milliomodik chip gyártásán és szállításán, most azonban az 1394 Trade Association is hasonló közleményt tett: a gyártócsoport sikeresen átlépte az egymilliárd darabos szállítást a FireWire portok esetében, így a vezetőség és a munkatársak egyaránt ünnepelnek.

A FireWire portok még 1995. környékén indultak hódító útjukra, azóta a gyárakban összesen több, mint egymilliárd FireWire kaput gyártottak le, ezeket mind ki is szállították a különböző megrendelők számára. A FireWire port rendkívül nagy népszerűségnek örvend manapság is: több, mint 100 millió notebookban, rengeteg asztali számítógépben és számos - a becslések szerint  600 millió darab - szórakoztatóelektronikai termékben találkozhatunk a csatlakozókkal.

"Az egymilliárd darabot jelentő mérföldkő átlépése nagy jelentőséggel bír - mostantól minden új IEEE 1394 porttal ellátott készüléket akár egymilliárd másik termékkel kapcsolhatunk össze." mondta James Snider, az 1394 Trade Association ügyvezető igazgatója. "Továbbra is növekvő mértékben leszünk jelen a különböző szórakoztatóelektronikai termékek, számítógépek és egyéb perifériák piacán világszerte." - tette hozzá.

A FireWire (IEEE 1394, TüzesDrót) szabványt egyébként 1995. folyamán alkotta meg az IEEE P1394 Working Group: a szabvány az USB szabványhoz hasonló, de annál nagyobb sebességgel rendelkezik. A FireWire portok 400 Mb/s -os és 800 Mb/s sebességgel vannak forgalomban, ám a legfrissebb hírek szerint már készül a következő FireWire szabvány, amely 1600 Mb/s-os sebességet kínál majd a különböző eszközök számára. A FireWire segítségével összesen 63 eszközt lehet egyszerre összekapcsolni, az eszközök ún. fa topológiát alkotnak, minden egyes eszköz egyedi azonosítóval (unique self-id) van ellátva. A port Plug and Play, és Hot Swapping (forrócsere, szoftverleállítás nélküli hardvercsere) támogatással egyaránt bír, sőt, akár Ad hoc hálózatok létrehozására is alkalmas.

A szabvány hivatalos neve: IEEE 1394, míg az Apple előszeretettel emlegeti FireWire néven. Érdekesség, hogy a Sony esetében ismét más néven fut az IEEE 1394-es port: a gyártó i.Link névvel illeti a hasznos és népszerű csatlakozót. Az eredmény mindenesetre figyelemre méltó (bár képzeljük akkor hány milliárdnál tarthat az USB port ^_^).

További nformációk az IEEE 1394-es szabvánnyal kapcsolatban: http://en.wikipedia.org/wiki/FireWire

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward