Firefox Send: fájlmegosztás adattitkosítással, egyszerűen és gyorsan

A Mozilla szakemberei 2017 augusztusa óta dolgoznak a hasznos szolgáltatáson, ami mostanra készült el.

Firefox Send: fájlmegosztás adattitkosítással, egyszerűen és gyorsan

A Firefox mögött álló Mozilla Foundation ma bejelentette, elindul a 2017 augusztusa óta tesztelt Send szolgáltatás, ami lényegében biztonságos fájlmegosztást tesz lehetővé, természetesen teljesen ingyenesen. A különböző fájlok egyszerű megosztására használható Send elérhető webböngészőn keresztül, de a héten egy mobilapp formájában is megjelenik, igaz, első körben csak Androidra, béta változatban.

A Firefox Send végponttól végpontig terjedő titkosítást használ a fájlok átvitele során, magát az állományt pedig igény esetén jelszóval is védeni lehet. A feltöltéshez a Send weboldalt kell felkeresni, ami Firefox fiók nélkül 1 GB-os, Firefox felhasználói fiók mellett pedig 2,5 GB-os méretkorlátot szab meg. A fogadó fél egy link segítségével juthat hozzá az adott állományhoz, a link lejárati ideje, illetve a letöltések számapedig igény szerint szabályozható – a fogadáshoz nincs szükség Firefox fiókra sem.

Galéria megnyitása

Az újítás kiváló választás lehet, ha egy nagyobb fájlt szeretnénk több ember között megosztani, de úgy, hogy a fájlt aztán nem akarjuk tovább tárolni, így felhő alapú tárhelyet, illetve annak extra szolgáltatásait sem akarunk igénybe venni. A Mozilla szakemberei szerint a szolgáltatás az alapjaitól kezdve úgy épül fel, hogy a lehető legjobban tiszteletben tartja az állományok személyességét, valamint biztonságukra is nagy figyelmet fordít. Éppen ezért a fejlesztők szerint akkor is jó választás lehet a Send, ha kényes adatokat szeretnénk másokkal megosztani – például pénzügyi információkat –, ám eddig nem találtunk rá megfelelő formátumot. Ez ugyan jól hangzik, de a kényes adatok megosztásával érdemes várni legalább addig, míg a szolgáltatást alaposan górcső alá nem veszik a biztonságtechnikai szakemberek, hiszen biztonsági rések vagy hiányosságok esetén a kényes adatok is illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

Az új eszköz segítségével a Firefox kissé megtépázott népszerűsége valamelyest emelkedhet, valamint azért is, mert a sok adatszivárgás és a nagy technológiai vállalatok adatvédelmi gyakorlatai miatt egyre többen keresnek biztonságosabb, a személyes adatokat jobban tiszteletben tartó webböngészőt. Márpedig a Firefox ilyen, legalábbis folyamatosan ezt kommunikálják róla, és igazából ennek az ellenkezőjére eddig még nem derült fény.

Aki szeretné kipróbálni a Send szolgáltatást, látogasson el a send.firefox.com weboldalra, később pedig keresse az alkalmazást a Google Play Store-ban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap