Felbukkant a GeForce GT 1010

A Pascal architektúra felett már eljárt az idő a gamer videokártyák szegmensében, de a belépőszintű videokártyák piacán még most is szán neki feladatot az Nvidia, méghozzá a GeForce GT 1010 fedélzetén.

Felbukkant a GeForce GT 1010

Az Nvidia egy új GeForce sorozatú videokártyát tett elérhetővé, ami egy speciális piaci szegmensben, az abszolút belépőszinten érvényesülhet az elkövetkező hónapok, illetve évek során. A GeForce GT1010-es modell lényegében az 5 éves Pascal architektúra köré épül, csak úgy, ahogy régóta kapható társa, a GeForce GT 1030-as modell, ám még alacsonyabb ársávban bukkanhat fel a piacon, elsősorban a komplett asztali számítógépek szegmensében.

A főként OEM partnerek számára készített videokártya alapját a már jól ismert GP108-as GPU adja, ami 16 nm-es csíkszélességgel készül a TSMC üzemében. A GT 1030 esetében ez a GPU 384 CUDA magot kínál, ám a GT 1010 már csak 256 CUDA maggal gazdálkodhat, hiszen egy kifejezetten költséghatékony megoldásról van szó, ami alapvető 2D/3D videokártyaként lehet használni, főként kis GPU terhelést jelentő feladatokra.

Galéria megnyitásaAz új videokártya ezzel együtt akár HTPC szerepkörben is helytállhat majd, hiszen a Pure Video motor akár a 8K-s videók dekódolását is lehetővé teszi. NVENC motor persze nincs a GPU-ban, így a különböző tartalmak kódolásának gyorsítására nincs mód, de ez ebben a kategóriában aligha jelent majd problémát.

A GPU esetében nem csak a CUDA magok számát vágták meg, de a memória-alrendszer is módosult egy kissé, ugyanis még a GT 1030-nál akár GDDR5-ös vagy DDR4-es VRAM is választható volt, a GT 1010 már csak GDDR5-ös kivitelben lesz elérhető, csak és kizárólag 2 GB-nyi fedélzeti memóriával karöltve. Az új videokártya TDP kerete igen alacsony, mindössze 30 W, azaz egy egyszerű hűtés is tökéletesen kiszolgálja, de a PCI Express slot felé sincs nagy követelménye.

A GeForce GT 1010-es videokártyával felszerelt rendszernek legalább 200 W-os tápegységgel kell rendelkeznie, no meg egy szabad PCI Express slot is szükséges hozzá, azaz a modern rendszerek döntő többsége megfelel a kritériumoknak.

A GT 1010 gyakorlatilag az öregecske GT 710-et válthatja a piacon, vagyis hasonló ársávban foglalhat majd helyet, amennyiben a DIY szegmensben is megjelenik. Arról egyelőre nincs hír, hogy különálló videokártyaként mikor válik elérhetővé a termék, csak annyi biztos, hogy az OEM partnerek már rendelhetik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap