Shop menü

ÉRKEZNEK A GIGABYTE PCI EXPRESS 5.0-S SSD-I – AKÁR HŐCSÖVES PASSZÍV HŰTŐVEL IS ELÉRHETŐEK LESZNEK

Az újdonságok elég gyorsak lesznek, az opcionális hűtő viszont csak néhány alaplappal lesz kompatibilis. A termékek a hivatalos gyártói weboldalon megjelentek, ami arra utal, kereskedelmi forgalomban is rövidesen találkozhatunk velük.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Érkeznek a Gigabyte PCI Express 5.0-s SSD-i – Akár hőcsöves passzív hűtővel is elérhetőek lesznek

A Gigabyte játékosokat célzó Aorus termékcsaládjába tavaly augusztusban érkeztek meg az első PCI Express 5.0-s SSD kártyák, amelyek egyszerűen csak a Gen5 10000 nevet kapták. Az újdonságok a Phison E26-os SSD vezérlője köré épülnek, és az első gyártói tesztek alapján igen gyorsnak ígérkeztek, hiszen 12 450 MB/s-os folyamatos maximális olvasási tempó elérésére voltak képesek.

Galéria megnyitása

Azóta elég sok víz lefolyt a Dunán, a napokban végre a termékek hivatalos gyártói adatlapja is megjelentek, így kiderült, hogy a Gen5 10000 elnevezés valóban a sebességre utal: a 2 TB-os modell pont 10 000 MB/s-os folyamatos maximális olvasási sebesség elérésére képes hivatalosan. Természetesen egyéb paraméterekre is fény derült, ahogy az a lenti táblázatból is kiderül.

Galéria megnyitása

Az új SSD kártyák nem tartoznak a leggyorsabb PCI Express 5.0 alapú megoldások közé, de így is tisztességes teljesítményt kínálnak. A tervek szerint érkezik még a sorozatba egy 4 TB-os verzió is, ám ezzel kapcsolatban egyelőre nem áll rendelkezésre bővebb információ. Az viszont biztos, hogy az újdonságok alap esetben hűtőborda nélkül érkeznek, vagyis az alaplapi SSD hűtőre támaszkodnak, már amennyiben ilyesmi rendelkezésre áll.

Galéria megnyitása

A gyártó extraként egy opcionális M.2 Thermal Guard XTREME névre keresztelt passzív hűtést is kínál a termékekhez, ami főként akkor jöhet jól, ha az adott rendszerben kompakt folyadékhűtő szettel oldják meg a processzor hűtését. Ez a kiegészítő két darab hőcsővel vezeti el a melegedő komponensek által termelt hőt, majd ezt a lamellatömbnek adja át, amihez a rendszerhűtő ventilátorok szállíthatnak megfelelő mennyiségű levegőt, így a hőleadás hatásfoka javulhat.

Galéria megnyitása

Apró probléma, hogy a hűtőtömb nem éppen kompakt, így még a gyártó alaplapjai közül is csak kevés modellel kompatibilis, Mini-ITX formátumú alaplapokhoz pedig egyáltalán nem is alkalmazható. Cserébe viszont teljes terhelés alkalmával is 60 Celsius fok körüli üzemi hőfokra számíthatunk majd, ami nem hangzik rosszul, hiszen így nem kell tartani a „throttling” jelenségétől. Utóbbira akkor kerül sor, ha a terhelés miatt túlmelegszik az SSD vezérlő és emiatt csökkentenie kell órajelét, üzemi feszültségét, illetve ennek következtében teljesítményét is.

A gyártó már kiadott egy PDF formátumú dokumentumot, amelyben az inkompatibilis alaplapokat listázza, de ezek között sajnos csak Gigabyte modellek foglalnak helyet, egyéb gyártók termékeit nem tesztelték. Azért ajánlottak néhány olyan alaplapot is, amelyek kiválóan együttműködnek az új SSD kártyákkal, ezek az alábbiak:

  • Z790 Aorus Xtreme
  • Z790 Aorus Master
  • Z790 Aero G
  • X670E Aorus Xtreme
  • X670E Aorus Master

A többi esetben vagy az alaplapi SSD hűtőre kell támaszkodnia az SSD-nek, vagy utángyártott SSD hűtőt kell majd hozzá alkalmazni, ha stabil és „throttlingtól” mentes teljesítményre vágyunk. Az új SSD kártyák várhatóan hamarosan megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban, az viszont még nem derült ki, pontosan mennyibe kerülnek majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére