Elrajtoltak az Intel következő generációs csúcsprocesszorai

Az új király 10 processzormaggal és 20 szállal dolgozik, megosztott harmadszintű gyorsítótára pedig 25 MB-os. Apró probléma, hogy ezért 1723 dollárt kérnek.

Elrajtoltak az Intel következő generációs csúcsprocesszorai

Az Intel az éppen induló Computex 2016 körüli felhajtást kihasználva bejelentette legújabb asztali processzorait, amelyek ezúttal az abszolút csúcskategóriát veszik célba. A Broadwell-E sorozatba tartozó újdonságok Haswell-E alapú elődeikhez képest több téren is előrelépést kínálnak, de ezzel együtt az X99-es alapokhoz is passzolnak egy BIOS frissítés után. Az újdonságok az új utasításkészleteknek és a kisebb módosításoknak köszönhetően órajelenként nagyjából 5,5%-kal több műveletet tudnak elvégezni, mint elődeik.

A Broadwell-E modellek már nem 22 nm-es, hanem 14 nm-es csíkszélességgel készülnek, a család pedig egyelőre négy tagot számlál. A csúcsmodell, vagyis a Core i7-6950X a korábbi leggyorsabb asztali Intel processzorhoz, a Core i7-5960X-hez képest kettővel több processzormagot, valamint 5 MB-tal több harmadszintű megosztott gyorsítótárat tud felmutatni – mindezt úgy, hogy a 140 wattos TDP keretből továbbra sem csúszik ki. Ez összesen 10 processzormagot, 20 szálat és 25 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárat jelent, a tokozás azonban továbbra is LGA-2011v3 típusú. Viszont itt meg kell említeni egy újabb különbséget is: a Haswell-E modellekhez képest a Broadwell-E processzorok vékonyabb lapkát használnak, ami hajlamos lehet a görbülésre, mint a Skylake processzorok. Az alábbi fotón – amit az AnandTech munkatársa készített – látszik is a különbség.

Fotó: AnandTech

A tuningra is jól alkalmazható csúcsprocesszorok négycsatornás DDR4-es memóriatámogatással rendelkeznek, memóriavezérlőjük pedig már nem DDR4-2133 MHz-es, hanem DDR4-2400 MHz-es memóriatámogatást kínál. A processzor fedélzetén 40 PCI Express 3.0-s sávot kínáló PCIe Hub dolgozik – ami a Core i7-6800K esetében csak 28 aktív sávval rendelkezik –, az X99-es PCH-hoz pedig továbbra is DMI 2.0 x4-es kapcsolaton keresztül csatlakozik a központi egység.

Fontos újítás, hogy a Broadwell-E sorozat tagjai támogatnak egy új Turbo Boost módot, ami a Turbo Boost Max 3.0 nevet viseli. Ahhoz, hogy ez aktiválható legyen, az alaplapgyártóknak be kell építeniük a BIOS-ba, és még egy szoftvert is futtatnunk kell az operációs rendszerünk alól. A szoftver megnézi, hogy az Intel hogyan rangsorolta a processzormagokat sebesség szerint (melyik bírja a legmagasabb órajelet), és beállítástól függően a fókuszban lévő programot, vagy a prioritási listán lévőket azon futtatja mindig, maximális órajelen.

Egy szálon futó programoknál ez hozhat valamennyi sebességnövekedést a konyhára, de az első próbák szerint nem triviális az új Turbo Boost használata, és ha terheljük az egész processzort, akkor nem is jár előnyökkel. Van már olyan gyártó (ASUS), aki azt mondta készít hozzá saját szoftvert, hogy egyszerre több processzormag is mehessen maximális órajelen, de egyelőre még nem tudni ebből mikor lesz valami. Ha nem használjuk az új funkciót, akkor az eddigi Boost prioritások maradnak érvényben, tehát terhelésfüggő, hogy a magok milyen órajelen mennek (AVX-es terhelésformáknál például nincs órajel emelkedés).

A TechReport gyorstesztje szerint egyébként a Turbo Boost Max 3.0 aktiválásakor a Cinebench egy szálon futó tesztjében a leggyorsabb processzormag az idő nagy részében 4 GHz-es órajelen ketyegett, míg a funkció kikapcsolásakor csak néha-néha érte el ezt az órajelet a CPU magja (az Anandtech viszont rávilágított arra, hogy ezen órajel eléréséhez a BIOS beállításoknak is jóknak kell lenniük, és például az MSI gyárilag kikapcsolja az opciót).

Összefoglalva az eddigieket, a Broadwell-E sorozat tagjainak megvannak az előnyei, ám van itt még valami, amiről feltétlenül említést kell tenni, ez pedig nem más, mint az árazás. Az új processzorok közül a tízmagos csúcsmodell, azaz a Core i7-6950X már nem 1000 dollár körüli összegért kapható, mint elődje, a Core i7-5960X, hanem 1723 dollárért. Egy szinttel lejjebb, a nyolcmagos Core i7-6900K található, amely 1089 dollárba kerül, őt követi a Core i7-6850K a maga 617 dolláros árával. A legolcsóbb modell, vagyis a Core i7-6800K 434 dollárért vihető haza. Ezek az árak egy picit lehangolóak, főleg, hogy az újdonságok nem is az Intel legújabb, Skylake architektúrája köré épülnek, hanem az eggyel régebbi Broadwellre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward