Elkészült az Intel Optane Memory M15-ös gyorsítótár család

Az Optane Memory sorozat rövidesen gyorsabb tagokkal bővülhet.

Elkészült az Intel Optane Memory M15-ös gyorsítótár család

Az Intel 3D Xpoint alapú Optane Memory sorozata eredetileg azért jelent meg, hogy költséghatékony alternatívát biztosítson a nagykapacitású, meglehetősen gyors SSD kártyákkal szemben. A 3D Xpoint jóvoltából egy-egy ilyen SSD már QD1-es szintű terhelés mellett is meglehetősen nagy sebességet nyújt, elérési ideje nagyon alacsony, strapabírósága pedig magas. Az Optane Memory kártyákat elsősorban lassú SSD vagy HDD mellé érdemes alkalmazni, ahol gyorsítótárként funkcionálnak – elméletben külön SSD formájában is használhatóak, de a viszonylag kicsi kapacitás miatt ez a felhasználási mód nem igazán életképes.

Galéria megnyitásaAz Optane Memory sorozat a Computex 2019 idején új tagokkal bővült, amelyek az Optane Memory M15-ös családot erősítik. Az újdonságok adattároló kapacitás terén sajnos nem hoznak előrelépést, ugyanis 128 GB-os modell egyelőre nincs köztük, gyorsítótárként azonban minden eddiginél gyorsabbak, hála a PCI Express 3.0 x2-es csatolófelület leváltásának. Az M.2-2280-as formátumú megoldások a PCI Express 3.0 x4-es csatolón keresztül már maximum 2000 MB/s-os olvasási-, illetve 900 MB/s-os maximális írási tempó elérésére képesek, ami a mai modern SSD kártyák teljesítményéhez képest megmosolyogtató, késleltetés terén viszont verhetetlenek az újdonságok.

A véletlenszerű 4K-s teljesítmény jelentősen nőtt az új modelleknél, főleg olvasás terén, ahol 80%-os javulást láthatunk. Az olvasási késleltetés változatlanul 6,75 µs maradt, ám az írási késleltetést alaposan lefaragták, hiszen a korábbi 18 µs helyett már csak 12 µs-os értéket képvisel.

A strapabíróság és a jótállás nem változott, csak úgy, ahogy a 3D XPoint lapkák sem, fogyasztás terén azonban már láthatunk némi változást. Az új modellek üresjáratban 5 mW alatti fogyasztással dolgoznak, azaz feleannyit kérnek, mint elődeik, viszont maximális terhelésnél már nem érik be 3,5 W-tal, ugyanis 5,5 W-ra emelkedett az étvágyuk.

Galéria megnyitása

Az új modelleknél szélesebb a támogatott platformok köre, ugyanis a Kaby Lake processzorcsaládtól felfelé minden Intel platformot támogatnak, nem csak a Coffee Lake sorozat tagjait, ahogy azt az Optane Memory H10 esetében már megszokhattuk. Driver terén viszont szigorodott a követelmény, azaz a friss kártyákhoz már legalább 17-es verziószámú Intel RST driverre lesz szükség, ha Windows alatt szeretnénk kiaknázni a gyorsítótárazásban rejlő előnyöket – márpedig miért ne tennénk, hiszen azért készültek az újdonságok.

Az Intel tervei szerint az Optane Memory M15-ös sorozat valamikor a harmadik negyedév folyamán jelenik meg, árakról azonban egyelőre nem esett szó. Mint ahogy arról sem, végül tényleg érkezik-e 128 GB-os modell, ahogy a korábbi pletykák pedzegették, vagy sem.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap