Elhunyt Andy Grove, az Intel magyar származású ex-vezetője

A magyar származású szakember meghatározó szerepet töltött be abban, hogy az Intel most ott tart, ahol. Andy Grove 79 évesen távozott.

Elhunyt Andy Grove, az Intel magyar származású ex-vezetője

79 éves korában elhunyt Andy Grove, azaz Gróf András István, aki az Intel megalapításánál is jelen volt, majd a cég harmadik munkatársaként rettentően komoly pozitív hatást gyakorolt az Intel fejlődésére, illetve jövőjére.

Andy Grove 1936-ban született Budapesten, majd a világháborút túlélve az orosz elnyomás elől 1956-ban az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, ahol a Gróf András István név helyett felvette az Andy Grove nevet. 1963-ban a Berkeley Egyetemen befejezte vegyészmérnöki tanulmányait, majd Gordon E. Moore felvette a Fairchild Semiconductor kötelékébe, ahol 1968-ig dolgozott. Mikor 1968-ban Moore és Robert Noyce a Fairchild Semiconductortól való távozásuk után megalapították az Intelt, Moore első alkalmazottként Andy Grove-ot vette fel.

Andy Grove, Robert Noyce és Gordon E. Moore (Fotó: Wikipedia)

A társalapítóként is emlegetett Andy Grove nagyon meghatározó szerepet töltött be abban, hogy az Intel olyan naggyá vált, mint amilyen manapság. Grove komoly szerepet töltött be annak az átállásnak, illetve fókuszváltásnak a levezénylésében, amelynek keretén belül az Intel a memóriachipek szegmensétől a processzorok piacára helyezte át a fő hangsúlyt, így a cég idővel széles körben ismert, meghatározó szereplővé nőtte ki magát.

Andy Grove 1979-ben vált az Intel elnökévé, majd 1987-ben elnök-vezérigazgatóvá léptették elő. 1997-től egészen 2005-ig az Intel igazgatótanácsának elnöke volt. Vezetése alatt számos meghatározó processzor készült, köztük a 386-os és a Pentium modellek is, az Intel éves teljes árbevétele pedig 1,9 milliárd dollárról 26 milliárd dollárra katapultált. 2005 után rangidős tanácsadóként továbbra is segítette a vállalat munkáját.

Andy Grove (Fotó: Bloomberg)

Andy Grove hozzájárult a Parkinson-kór elleni küzdelemhez, amelyben maga is érintett volt. A neves szakember sokat jótékonykodott, például a City College of New York vezetésének 26 millió dollárt adományozott, hogy megalapíthassák a Grove School of Engeneering névre hallgató oktatási intézményt. Grove és felesége, Éva, 58 évig voltak házasok, ez idő alatt két lányuk és nyolc unokájuk született. A kiváló szakember halálhíre megrázta a technológiai ipar szereplőit – minden meghatározó szerepet betöltő nagyvállalat vezetője megemlékezett a Szilícium-völgy kivételesen tehetséges legendájáról, aki egyben sokak barátja, tanára is volt. Nyugodjék békében!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward