Shop menü

EGYSZERŰ ÉS KOMPAKT VLOGGER KAMERÁVAL ÁLLT ELŐ A CANON

PowerShot V10 jól sikerült, gondtalan videós lehetőséget nyújthat azoknak, akik nem akarnak sokat költeni és a videókkal babrálni, mégsem látjuk a célközönségét.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Egyszerű és kompakt vlogger kamerával állt elő a Canon

A Canon folyamatosan próbál olyan termékekkel előrukkolni, amik a modern kor igényeit elégítik ki, mivel az olcsó fényképezőket már szinte senki nem vásárolja. A videózás minden eddiginél trendibb, és bár ezt egy kicsit lassan, de a japánok is felismerték. Egyre több videós fejlesztése van a Canonnak, és most egy PowerShot szériás kamerát húzott elő a tarsolyából.

A PowerShot a konzumer termékvonalat képviselte a cégnél, és most is egy olyan megoldásról beszélhetünk, ami kifejezetten fapados, és lényegében egyetlen célt szolgál. Vlog készítésére lett kihegyezve a PowerShot V10, és egy kis aranyos kameráról beszélhetünk, amit könnyen be lehet csúsztatni bárhová. Miközben 4K Ultra HD felbontású videókat tud megörökíteni 30 FPS-es sebességgel.

Galéria megnyitása

Az eszköz lelkét egy 20,9 megapixeles érzékelő adja, ami 1 hüvelykes formátumú, szóval nagyjából akkora, mint a mai legjobb kamerás csúcsmobilokba kerülő szenzor. A maximális felbontás sosem használja ki a kamera, fotózni 15,2 MPixel mellett képes. Bár az optika viszonylag masszívnak tűnik az újdonságon, igazából nem kell tőle sokat várni. Fixen 19 mm-es (ekv.) a gyújtótávolsága, és a rekesz pedig F/2.8-as. Egy kicsit szélesebb a látószöge, mint egy telefon főkamerájának, de kevesebb fényt képes beengedni a szűkebb blende miatt.

Galéria megnyitása

125 és 12 800 között lehet szabályozni az ISO értéket, és amikor kevés a fény, akkor az érzékenységet alaposan fel kell majd tolni. A megfelelő minőség megőrzése érdekében a Canon több korlátot is bevezetett itt, így az 1080p felbontás mellett ISO 6400 lesz a maximum, 4K-ban pedig ISO 3200 jelenti majd a plafont. Lehetőség lesz az ISO-t manuálisan állítani, és igazából nagyon más manuális opció itt nem lesz, hisz a lencserendszer fix, és a fókuszpontot sem lehet kézzel vezérelni. De a PowerShot V10 nem is annak való, aki ezeket szeretné állítgatni, hanem annak, aki csak be akarja kapcsolni a kamerát, beállítani a képet, és indítani a felvételt.

Galéria megnyitása

A célközönség számára érdekesebb lesz majd az, hogy a termék biztosít öt szinten bőrsimító funkciót, ami különböző intenzitással fogja a bőrhibákat felszámolni az emberek arcán. Ezt egy szoftveres megoldással oldja meg a Canon, és lesz több képjavító funkció is a kelléktárában. A beállításokat az apró, 2 hüvelykes, 3:2-es képarányú LCD képernyőn lehet majd kezelni, ez a felület érintésérzékeny, de nagyon finoman kell majd vele bánni, mivel a grafikus kezelőszervek elég aprók lesznek.

Galéria megnyitása

Rendelkezik a kamera beépített ND szűrővel, amit magától lesz képes vezérelni. Az AF rendszer csak kontrasztalapú, de azért bízunk abban, hogy jól fog teljesíteni, a Canon mostanra sok videós tapasztalattal rendelkezik. Arckövető fókusz is biztosított, így mindig az emberek arcán lehet az élesség a vlogok rögzítésekor. Támogatja a készülék a Bluetooth és a Wi-Fi kapcsolódást, és alkalmas élő bejelentkezések indítására is, ezt is nagyon könnyű lesz elindítani.

Galéria megnyitása

Két jó minőségű mikrofonnal lett ellátva a szerkezet, amikre lehet tenni zajvédőt is. A felvételek szimpla 8 bites MP4 fájlok formájában lesznek mentve, itt nem érdemes semmilyen varázslatot keresni, nincs HDR opció és nincs RAW videó sem, ezekkel együtt pedig a színprofilok kezeléséről is le kell mondani. Az anyagokat microSD kártyára fogja menteni, de képes továbbítani egy kapcsolódó okostelefonra is.

A PowerShot V10 mindössze 211 grammot nyom, és a formájának hála könnyen be lehet majd tenni kisebb helyre. Van rajta egy beépített támaszték is, mellyel pillanatok alatt felállítható egy asztalra, de nagyobb állványra is rögzíthető szükség esetén. Egy 1250 milliamperórás kapacitású akkumulátor található az eszközben, és ezt teljesen kihasználva maximum 55 percnyi 4K Ultra HD videót tud felvenni, ezt követően töltésre fog szorulni. Egy USB-C csatlakozót kapott az kamera.

Galéria megnyitása

A Canon PowerShot V10 450 euróba fog kerülni, és hamarosan indul a forgalmazása.

Alapvetően egy jó készülékről beszélhetünk, egészen átgondolt, de manapság, amikor már minden embernek a zsebében ott van egy okostelefon, akkor nem különösebben látjuk, hogy ki lenne ennek a potenciális vásárlója. És bizony azért hasonló áron már lehet olyan okostelefont találni, aminek még az előlapi kamerája is képes korrekt minőségű 4K Ultra HD felvételt készíteni. A kis mérete miatt akár repülős utazásnál is könnyen befér a poggyászba, de ha a mobil is megfelelő lehet, akkor megint ott tartunk, hogy nincs értelme annak, hogy plusz készüléket hordozzon magával az ember.

Galéria megnyitása

Nagyon szűk réteg ismerheti majd fel benne a potenciált, aki pedig tényleg komolyabb minőségben szeretne vlogolni, az szinte biztos, hogy azért egy fokkal komolyabb kamerát próbál majd keresni, még akkor is, ha kompakt méretben gondolkodik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére