Egyszerre két új okostelefont jelentett be a Sony

A japán gyártónál egymást érik az újabbnál újabb okostelefonok. Ezúttal már párban került sor két friss készülék leleplezésére, melyek ugyan két teljesen különböző piaci szegmenst vesznek célba, de mégis akad majd bennük némi közös tényező, a márkán túl is.

Egyszerre két új okostelefont jelentett be a Sony

A japán gyártónál egymást érik az újabbnál újabb okostelefonok. Ezúttal már párban került sor két friss készülék leleplezésére, melyek ugyan két teljesen különböző piaci szegmenst vesznek célba, de mégis akad majd bennük némi közös tényező, a márkán túl is.

Az újdonságok az Xperia család tagjai lesznek, az egyik az acro S, a másik pedig az egyszerű go nevet kapta. Az előbbi a felsőkategóriában hódit majd, míg a go egy olcsóbb árszegmenst vehet célba, ám ennek ellenére mégsem egy tömegtermékkel lesz dolgunk, hiszen ez egy strapatelefon lesz. A közös nevező a két eszköz között a jól záró burkolat lesz. Mind a go, mind pedig az acro S ellenáll a nedvességgel és a porral szemben. Persze az acro S csak jóval szerényebb mértékben, itt a hagyományos értelemben vett porról, és a rövid ideig tartó vízbemerítésről (IP55 és IP57) beszélhetünk. A go pedig, ahogy az a strapatelefonoknál lenni szokott teljes mértékben ellenáll a pornak, víz alatt pedig 30 percig simán bírja, akár egy méteres mélységben is, miközben néhány ütődéstől sem jön zavarba.

Az Xperia acro S egy 4,3 hüvelyket képátlójú, HD (1280 x 720) felbontású Reality Display megjelenítőt kapott, mely a Sony Bravia Mobile képalkotó technológiát is magában foglalja. Adatkapcsolat terén a készülékben találunk HSDPA+ támogatást, DLNA képességgel felvértezett WLAN-t, NFC chipet, Bluetooth modult és GPS vevőt is, ami a GLONASS műholdjait is munkára foghatja. A szabványos microUSB és 3,5 mm-es Jack csatlakozók mellett HDMI portot is rejt a borítás, ez a készülék tetején kapott helyet. Az eszközben két kamerát találunk, az előlapi HD (720p) felbontású videóhívásokra ad lehetőséget, a hátlapi pedig 12 megapixeles fotók, és FullHD videók rögzítésére. Ez utóbbi a Sony Exmor R szenzorát kapta meg, és a munkáját egy LED villanó is segíti, amennyiben a fényviszonyok nem a megfelelőek. A gépezetet az MSM8260 lapkakészlet hajtja majd meg, mely a Qualcommtól érkezik. Ebben két, 1,5 GHz-es órajelű Scorpion mag, és egy Adreno 220-as grafikus processzor van. A SoC munkáját 1 GB rendszermemória segíti, a felhasználóét pedig 16 GB beépített háttértár, ami microSD behelyezésével, akár további 32 GB-tal is megtoldható. A 11,9 milliméteres vastagságú szerkezetet egy 1910 mAh-s teljesítményű akkumulátor táplálja.

 

Akik az Xperia go-t választják, azok egy 3,5 colos képátmérővel, 320 x 480 (HVGA) képpontos felbontással és Gorilla Glass-szal védett kijelzőt kapnak, egy ST-Ericsson gyártmányú, NovaThor U8500-as SoC társaságában. Ez sem egy gyenge konstrukció, hiszen két, 1 GHz-es frekvencián ketyegő Cortex-A9 magot, és egy szintén ARM fejlesztésű, Mali-400 MP1 grafikus processzort foglal magában. A lapkakészlet mellett 512 MB RAM, és 8 GB NAND Flash alapú ROM kapott helyett, természetesen ez utóbbi microSD-vel tovább növelhető, amennyiben kevésnek bizonyulna. A go egy 5 megapixeles kamerával a fedélzetén érkezik majd, és a 720p-s videók rögzítése sem okoz neki gondot. A masina kapcsolati képességei között találunk HSDPA támogatást, DLNA képességet, WLAN-t és GPS vevőt is. A go jóval karcsúbbra sikeredett, mint a nagytestvére, viszont a telep kapacitása is sokkal szerényebb lett. A 9,8 milliméteres házba, egy 1305 mAh-es akkumulátor került, ami nem túl vaskos főleg, ha valaki túrázni indulna a strapamobiljával.

 

Érdekes, hogy az Xperia go még az Android 2.3-as (Gingerbread) rendszerrel kerül majd a boltokba, és a frissítésre bizony várnia kell, míg az acro S esetében ezzel semmi gond nincs, már a dobozból kivéve is az Ice Cream Sandwich (Android 4.0) köszönti a vásárlót. Mind a kettő modell nemzetközi kivitel, vagyis ahol GSM hálózat érhető el, ott változatlan formában debütálnak. Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy mikor kerülnek a boltok polcaira, és azt sem lehet tudni pontosan, hogy milyen árcédula társaságában látják majd meg a napvilágot. A Sonx Xperia acro S pink, fekete és fehér színárnyalatokban pompázik majd, a go pedig fekete, fehér és citromsárga verzióban vihető haza.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward