Shop menü

EGYELŐRE MÉGSEM VEZETI KI AZ INTEL AZ OPTANE MEMÓRIAMODULOKAT A PIACRÓL

Az Optane Persistent Memory 100-as sorozat tagjai nyertek néhány hónapot, de így is elbúcsúznak az év végén.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Egyelőre mégsem vezeti ki az Intel az Optane memóriamodulokat a piacról

Az Intel Optane üzletága nagyon nagy reményekkel indult anno, ám idővel kiderült, a termékek mégsem olyan népszerűek, mint azt eredetileg várták, éppen ezért tavaly az Optane üzletágat gyakorlatilag leállították, a 3D Xpoint alapú termékek többsége pedig megkapta az EOL státuszt, ami azt jelenti, hogy már csak bizonyos ideig lehet őket rendelni. A 3D Xpoint sorozat egyes tagjai a jelek szerint még eléggé népszerűek ahhoz, hogy a gyártó az utolsó pillanatban kitolja elérhetőségüket néhány hónappal, lényegében ez történt az Optane Persistent Memory 100 sorozat tagjaival, amelyek a szerverek piacán, a memóriafoglalatokba illeszkedve kínálnak extra előnyöket.

Az eredeti terv még arról szólt, hogy az Optane Persistent Memory 100-as sorozat utolsó szállítmányai 2023. szeptember 30-án indulhatnak el a megrendelőkhöz, ám időközben változott  a terv. Az Intel illetékesei kitolták a szóban forgó termékek elérhetőségét, így az utolsó szállítmányok 2023. december 29-én indulhatnak útnak, vagyis lényegében 3 hónappal nőtt a termékek elérhetőségi ideje. Azt a vállalat sajnos nem részletezte, hogy az extra 3 hónap alatt nagyjából mennyi modult szeretnének, illetve tudnak leszállítani.

Galéria megnyitása

A gyártó azt ajánlotta a vásárlóknak, hogy a biztonsági készleteiket növeljék annak érdekében, hogy a 0,44%-os éves hibaarány mellett is elegendő termékkel rendelkezzenek. A gyártó a megfogalmazás szerint ésszerű kereskedelmi erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy támogassa az Intel Optane 100-as sorozat esetében befutó utolsó rendelések kiszolgálását.

Ezek a modulok egyébként kifejezetten speciálisak, hiszen csak specifikus terhelésformákhoz passzolnak, és akkor jönnek igazán jól, ha a processzorhoz közel van szükség nagymennyiségű, gyorsan elérhető memóriára, méghozzá a tradicionális memóriamodulokhoz képest kedvezőbb áron. Ezekben az esetekben az Optane Persistent Memory 100-as sorozat tagjai versenyképesek lehetnek, igaz, használatukhoz elég sok feltételnek kell teljesülnie. A termékek csak bizonyos Intel processzorok mellett használhatóak, már ami a kompatibilitást illeti, illetve ezzel egy időben csak bizonyos operációs rendszerek alatt jár hozzájuk támogatás, vagyis a mozgástér eléggé korlátozott.

Az Intel Optane Persistent Memory 100-as sorozat tagjai három hónapot nyertek a végleges nyugdíjazás előtt, utána viszont eltűnnek a piacról, és a jelek szerint nincs is tervben a 3D Xpoint alapú termékek továbbfejlesztése.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére