Egész kijelzős ujjlenyomat-olvasót készít a Samsung

Egész kijelzős ujjlenyomat-olvasót készít a Samsung

Egy frissen napvilágot látott szabadalom alapján a Samsung az egész megjelenítőre kiterjesztené az ujjlenyomat-olvasót, tudniillik azok az okostelefonok, amik kijelző mögé rejtett biometrikus érzékelővel jönnek, ugyanúgy csak egy kis területen érzékelik a felhasználók ujjlenyomatát, mint a hagyományos megoldások. Ám amennyiben a Samsung tervei megvalósulnak, ez megváltozhat.

A dél-koreaiak azért alakítanák az egész kijelzőt egy ujjlenyomat-olvasóvá, hogy ne kelljen minden egyes használatba vétel alkalmával pontosan ugyanoda tenni a felhasználónak az ujját a biometrikus azonosítás esetén. Ez a fajta megoldás kiváló szabadságot biztosítana a felhasználóknak, amit a kijelző mögé rejtett ujjlenyomat-olvasó igazából eddig nem adott meg. A Samsung rajzain egy olyan eszköz szerepel, aminek van a kijelzőjén egy bemetszés is, de fontos azt hozzátenni, hogy azért az ilyen szabadalmak nagyon sok esetben nem a végleges tervet mutatják be. Az egész megjelenítőt használó ujjlenyomat-olvasó elvileg azokkal a készülékekkel is működik majd, amiknek összehajtható a megjelenítője. Ez kulcsfontosságú jelen esetben, hiszen egy ideje nem titok már, hogy a Samsung ilyen fejlesztésen is gőzerővel dolgozik.

Galéria megnyitása

A szabadalmi rajzokon túl arra is van némi rálátásunk, hogy a rendszer működését a szabadalom benyújtásakor hogyan képzelte el a dél-koreai alakulat. A Samsung leírása alapján a rendszer egymás után három alkalommal érzékelné a felhasználó ujjlenyomatát, és a sorozatos azonosítások között mindig fentebb tornászná a fényerőt az érintett ponton, amire a cég által jellemzően használt Super AMOLED technológiás kijelző remek lehetőséget biztosít. A mérések átlagosan 20-30 milliszekundumot fognak igénybe venni, azonban két mérés között 200-300 ms is eltelhet a leírás alapján, szóval a komplett folyamat 460-690 milliszekundumot (30+300+30+300+30 ms) vehet majd összesen igénybe. Érdekes összefüggés, hogy a Synaptic Clear ID is maximum 700 milliszekundum alatt tudja azonosítani a felhasználókat. Az azonosítást a rendszer képes lesz egy alacsony fogyasztású társprocesszorra bízni, ami egyebek mellett tudja majd vezérelni az érintésérzékelő szenzorát és a fényérzékelőt is, így egészen addig alvó állapotban maradhat a rendszerchip, amíg le van zárva az adott eszköz. Ez az energiatakarékosság szempontjából mindenképpen fontos.

Kiderült továbbá az is, hogy a panel tipikusan 200 és 600 nites fényerő között fog üzemelni, viszont amikor csúcsra lesz járatva, akkor akár az 1000 nitet is képes lesz magából kipréselni egy bizonyos területen. Afelől tehát nem lehet kétség, hogy a kiváló biometrikus azonosítási lehetőségen túl, még a nappali olvashatósága is tökéletes lesz a terméknek. Azt viszont nehéz megmondani, hogy mikor találkozhatunk majd ezzel az ujjlenyomat-olvasóval kereskedelmi forgalomba szánt terméknél. A pletykák szerint ugyanis a Samsung első kijelzőbe épített biometrikus szenzora még nem ilyen lesz, hanem a Qualcommtól veheti kölcsön a vállalat az ultrahangos megoldást. A Galaxy S10 lehet a gyártó palettáján az első olyan mobil, aminél már a panel mögött lesz az ujjlenyomat érzékelő.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap