Shop menü

DRASZTIKUS LÉPÉSRE KÉNYSZERÜLHET AZ INTEL A SZERKEZETI ÁTALAKÍTÁSOK KAPCSÁN: ELADHATJÁK AZ ALTERA ÜZLETÁGAT

Az is felmerült, hogy az Intel Foundry üzletágat is értékesítik, ám a jelek szerint erre egyelőre nem kerül sor.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Drasztikus lépésre kényszerülhet az Intel a szerkezeti átalakítások kapcsán: eladhatják az Altera üzletágat

Az Intelnél éppen szerkezeti átalakítások zajlanak, amelyek elsődleges célja az, hogy költségeket csökkentsenek, biztosítsák a vállalat hosszabb távon történő stabil működését, illetve természetesen a profitábilis működés is kiemelten fontos cél, hiszen csak így biztosíthatóak a szükséges források a további működéshez. A vállalatnál éppen ezért már korábban bejelentették, hogy 15%-os létszám-leépítést eszközölnek a globális munkavállalói bázis esetében, ez főként a marketinggel kapcsolatos pozíciókat érinti majd. A költségcsökkentés és a szerkezeti átalakítás miatt az idén szeptemberben esedékes Intel Innovation 2024 névre keresztelt rendezvényt is elhalasztották 2025-re, és a jelek szerint ezzel még nincs vége a fontos változások sorának.

A Reuters munkatársai iparági értesülésekre hivatkozva arról számoltak be a minap, hogy Pat Gelsinger, az Intel elnök-vezérigazgatója arra készül, hogy a következő testületi ülésen felhozza témaként az Altera üzletág értékesítésének lehetőségét. Az Altera, amely FPGA chipek fejlesztésével foglalkozik, és ami korábban az Intel Programmable Solutions Group részeként működött, jelenleg különálló entitásként üzemel, de kutatás és fejlesztés, értékesítés, marketing, illetve terméktámogatás terén az Intelre támaszkodik. Az Altera még 2015-ben került az Intel tulajdonába, akkoriban 16,7 milliárd dollárt fizettek érte, azóta pedig jellemzően profitáblilis üzletágként jellemezhető, így meglepő, hogy felmerült az értékesítésének lehetősége. Az ügylet mögött alighanem az állhat, hogy az értékesítés kapcsán értékes tőkéhez juthatna a vállalat, aminek most bőven meglenne a helye.

Galéria megnyitása

Ezzel egy időben arról is pletykáltak már, hogy az Intel Foundry üzletág is az átstrukturálás áldozatává válhat, azt vagy a TSMC, vagy a Samsung kebelezheti be, ha az Intel vezetése az értékesítése mellett dönt, ám úgy tűnik, erről egyelőre nincs szó. Az Intel Foundry-hoz nagy reményt fűz a vállalat, ennek megfelelően rengeteg befektetést eszközölnek mind az újabbnál újabb gyártástechnológiák fejlesztésébe, mind pedig az éppen zajló gyárépítésekbe. Az persze elképzelhető, hogy a korábbi terveken módosítanak, vagyis nem eszközölnek annyi gyárbővítést, mint ahogy azt tervezték, ezzel is spórolva a költségeken, de magát az üzletágat egyelőre nem kívánják értékesíteni. Egyelőre benne van a pakliban az is, hogy a 32 milliárd dolláros németországi beruházást végül elvetik, az egyéb tőkeberuházásokat pedig felfüggesztik, míg az anyagi helyzet nem javul számottevően. Erről persze egyelőre még nem született döntés.

A hírek szerint az új terveket a szeptember közepén esedékes vezetőségi megbeszélésen vázolja fel Pat Gelsinger, ám ahhoz, hogy az egyes változtatásokat végre lehessen hajtani, teljes egyetértésre lesz szükség. A változtatások teve egyelőre kidolgozás alatt áll, a véglegesítésükre később lehet számítani. Az elkövetkező hetek folyamán egészen biztosan kiderül, milyen lépésekre kerül sor.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére