DDR4-es foglalatba illik az 512 GB-os Intel Optane SSD

És nem meglepő módon veszettül gyors lett.

DDR4-es foglalatba illik az 512 GB-os Intel Optane SSD

Az Intel a CES alkalmával megtartott előadásán egyebek mellett egy különleges SSD kártyát is bemutatott, amely már a korábban bejelentett 3D Xpoint memória-technológia köré épül. A DDR4-es memóriafoglalatba illeszkedő SSD az Optane sorozatot erősíti, adattároló kapacitása pedig 512 GB.

Azáltal, hogy a termék közvetlen összeköttetésben van a processzor memóriavezérlőjével, valamint a 3D Xpoint memória-technológia miatt óriási adatátviteli sebességek elérésére képes, jelentősen nagyobb teljesítményt nyújt, mint a klasszikus SSD meghajtók.

Az Intel szerint a termék feladattól függően akár hétszer nagyobb teljesítmény biztosítására képes, mint a tradicionális SSD meghajtók – itt valószínűleg a SATA 6 Gbps-os példányok képezték a viszonyítási alapot. Az új SSD meghajtó vezérlőjéről egyelőre nem esett szó, de igazából nem lennénk meglepve, ha a fekete hűtőlap alatt egy Altera gyártmányú FPGA-val találkoznánk, hisz az Altera repertoárjában van ütőképes SSD vezérlő is.

Az 512 GB-os Optane SSD mellett 256 GB-os és 128 GB-os példány érkezésére is számíthatunk. A várakozások szerint a konzumer piacra majd az Intel Kaby Lake processzorok megjelenésével törhetnek be a 3D Xpoint alapú Optane SSD meghajtók, amelyek nem csak DDR4-es memóriamodul formájában, hanem klasszikus SSD formátumokban egyaránt készülhetnek, sőt, a konzumer szegmenset inkább utóbbiak vehetik célba – legalábbis a korábbi bejelentésben erre utalt a gyártó. Az Optane sorozatú SSD meghajtók az év második felében áraszthatják el a piacot, ha minden jól megy. Addig persze még sok-sok fontos részletről hullhat le a lepel.

A fotókért köszönet a Legit Reviews munkatársainak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward