Csoportos videohívási opcióval újít a Google Duo

És lesz már benne olyan extra is egyebek mellett, mint az adatforgalom csökkentését szolgálja.

Csoportos videohívási opcióval újít a Google Duo

A Google még 2016-ban jelentette be a Duót, ami egyre szélesebb tömegeket ér el elsősorban annak köszönhetően, hogy egyre mélyebben integrálódik az Androidba, de csak lassan növekedik az aktív felhasználói bázisa. Most viszont több kisebb-nagyobb újítást is kapott, amiknek köszönhetően talán többen érzik majd úgy, hogy érdemes próbára tenni, mert megfelelő lehetőségekkel szolgálhat.

Az első és legfontosabb újítása a Google Duónak, hogy ettől kezdve már mindenkinek lehetőséget nyújt a csoportos videokonferenciák bonyolítására. Ez nagyon hiányzott belőle, és valószínűleg sokan azért nem használták, mert egynél több partner irányába nem tudtak videohívást kezdeményezni. Most viszont már nincsen akadálya ennek, miután globálisan elérhetővé vált a funkció. Kiemelte a Google, hogy a szakemberek a fejlesztés során sikeresen megoldották, hogy a csoportos videohívások is teljes egészében titkosítottak legyenek végponttól végpontig terjedően. Ennek köszönhetően minden beszélgetés garantáltan privát marad majd, nem kell attól tartani, hogy valaki belehallgat a társalgásokba. Mivel a magánszféra védelme napjainkban minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kap, így a Google tisztában volt azzal, hogy ezt is meg kell oldania az új lehetőség létrehozásakor.

Galéria megnyitása

Részleteket a Google nem árult el azzal kapcsolatban, hogy mennyi ember tud egyszerre videocsevegést folytatni. A demonstrációban nyolcan vesznek részt egyszerre egy hívásban, szóval elképzelhető, hogy itt húzta meg a felső határt a vállalat, és nem ment el olyan extrém irányba, mint az Apple a FaceTime esetében, vagy a Microsoft a Skype-nál, ezekkel több tucatnyi személy tud egyszerre videohívást folytatni. A hívások indítását követően nagyon egyszerűen lehet majd hozzáadni a felkeresni kívánt személyeket, néhány érintéssel összehozhatóak például a családtagok egy beszélgetésbe. Intuitív, könnyen kezelhető a funkció.

A Duo, mint szinte minden hasonló alkalmazás, sok adatforgalmat generál a videocsevegés során. Ez viszont most valamelyest csökkenni fog, minekután a Google bejelentette, hogy érkezik az adatforgalom korlátozására szolgáló funkció. Ezt lehet majd használni a mobilhálózatok mellett Wi-Fi kapcsolat esetén is, ha a szükség véletlenül úgy hozza. A beállításokban lesz bekapcsolható a Data Saving mód, ezt egyszerűen hozzáférhető helyre tette a Google. Arról viszont nem szólt a fáma, hogy mennyire lesz hatékony, milyen szintű adat-megtakarítás érhető el vele. A Data Saving módot eleinte csak Indonéziában, Brazíliában és Indiában lehet majd használni, de fokozatosan szélesebb körben is be lesz vezetve.

Végül azt is bejelentette a keresőóriás, hogy a Duo képes lesz személyre szabott videoüzenetek létrehozására és küldésére. Ez szó szerint annyit tesz, hogy felvehető egy rövid videó hanggal vagy anélkül, amire lehet pakolni különböző szűrőket és egyéb grafikus elemeket, majd továbbítható a Duón keresztül az ismerősnek. Ez jól jöhet akkor, ha a másik fél esetleg nem fogadta a hívást, és így egyfajta üzenetrögzítőként funkcionál a dolog, de akár csak úgy is küldhető vele néhány másodperces tartalom, ha egy hosszabb beszélgetésre nem ér rá az ember, de így szeretne valamit elmondani, vagy szimplán csak üdvözölni egy ismerősét.

Az újítások közül nem mindegyik lesz platformtól függetlenül használható. A személye szabott videós üzenetek és a csoportos hívások működni fognak Android és iOS operációs rendszerű eszközökről is, viszont a videohívások adatforgalmának a csökkentésére szolgáló funkció kezdetben csak az androidosokat fogja érinteni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap