Chieftec Scorpion: vérfrissítés

Ki mondta, hogy a Chieftec csak szürke kockaházakat tud gyártani?

Chieftec Scorpion: vérfrissítés

A Chieftec azon vállalatok egyike, amik nehezen szakadnak el a hagyományoktól, a kínálata nagyrészt fekete-szürke, derékszögekkel teli gépházakból áll. Ha végignézünk rajtuk, az kicsit olyan, mintha egy időutazáson vennénk részt. Persze ennek is megvan a varázsa és piaca, viszont pont a tradicionális portfólió miatt kaptuk fel a fejünket a néhány hónapja bemutatott új, játékosoknak szánt számítógépházra, amelyről meg se mondanánk ránézésre, hogy a Chieftechez tartozik. A specifikáció alapján raádásul az ár-érték aránya is remek lehet. Egy huszasért edzett üveg oldal- és előlapot, előlapi kijelzőt és jól szerelhető belső teret kapunk, úgyhogy kíváncsiak lettünk és elkértünk egyet tesztre.

A Scorpion modell közepes toronyház formátumú, kívül-belül feketében pompázik és a mai trendeknek megfelelően kétkamrás felépítést alkalmaz. Az alaplap, illetve a bővítőkártyák a bal edzett üveg oldallap felől csodálhatóak meg, az adattárolókat és a tápegységeket pedig a jobb oldal rejti, amit egy teli oldallap véd a kíváncsi szemek elől. A Scorpion előlapja szintén edzett üvegből készült, felső részén pedig még egy színes kijelző is helyet kapott. Ezen keresztül megtekinthetjük az aktuális időt, a belül elhelyezett hőszenzor hőmérsékletét, a gép bekapcsolása óta eltelt időt, a teljes üzemidőt, valamint Boot Timer funkciót is kapunk.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A termékhez a szükséges csavarok mellett egy PCI takarólemezt, néhány kábelrögzítőt, valamint egy rendszerhangszórót is csomagoltak, valamint egy dokumentumot is rejt a doboz, ami a kijelző funkcionalitását részletezi. A tartozékokat a házon belül, a tápegység kamrájának tetejére rögzítve foglalnak helyet – ne a dobozban keressük őket.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A Scorpion összességében egy kellemes megjelenésű ház, ami 0,6 milliméter vastag SECC acélváz köré épül. Előlapja az edzett üvegnek köszönhetően eléggé letisztult: se bővítőhely, se szellőző nincs rajta, az edzett üveget átölelő műanyagkeret szélein és alján azonban kialakítottak néhány szellőzőt, de ezek mögé sajnos nem került semmiféle szűrő. A bal oldallap egy nagyméretű edzett üveglapból áll, amelynek szélein néhány centiméteres fekete keretet alakítottak ki – vélhetően fóliázással. A jobb oldallap már fémből van, szellőző ezen sem található, szerelése viszont a bal oldallaphoz hasonlóan nagyon könnyű: kézzel kitekerhető csavarok tartják a helyén. A ház tetejére már nagyméretű szellőző került, ami mágnescsíkok segítségével rögzül a helyére, méghozzá elegánsan, a ház síkjába simulva.

Galéria megnyitása

A tetőlap elejére kerültek a szokásos csatlakozók, amelyek között két USB 3.0-s és egy USB 2.0-s port, valamint a szokásos HD Audio portok sorakoznak. A ház alján négy magas láb található, amelyek segítenek, hogy a ház alja felől is beáramolhasson némi friss levegő. Ezen a részen rögtön két nagy szellőzőt is kialakítottak, amelyek előtt kivehető szűrők teljesítenek szolgálatokat. A szűrőlapokat egy picit nehéz kihúzni, majd visszailleszteni a helyükre, de néhány eltávolítás után mindenképpen javulni fog a helyzet.

Galéria megnyitása

Az alaplaptálca nagyméretű szerelőablakkal fogadja az ATX és a microATX formátumú alaplapokat, jobb oldalán pedig több kivágást is kialakítottak, hogy a kábeleket könnyedén a tálca mögé vezethessük. A kivágások közül csak három kapott gumibetétet. A kábelmenedzsmentet a tápegység kamrája felől is segíti néhány kivágás, így abszolút nem nehéz esztétikusan elrendezni a vezetékeket. Persze egy edzett üveg oldallappal rendelkező ház esetében ez már-már elvárható tulajdonság. A kamra felső részének elején egy nagyméretű szellőzőt is kialakítottak, ami az adattárolók által termelt meleg levegő felfelé áramlását segíti.

Galéria megnyitása

A bővítőkártyákat összesen 7 PCI slot várja, amelyek szerencsére szellőzőkkel is rendelkeznek, és a mellettük lévő felület is szabad utat ad a levegőnek. A processzorhűtőket 160 milliméternyi hely várja, bővítőkártyából pedig maximum 350 milliméter hosszú példány fér el, vagyis az abszolút csúcskategóriás megoldások is kényelmesen beszerelhetőek. Az viszont meglepő, hogy a hátlapi szellőzőre nem került ventilátor, pedig elég sokat segíthetne a processzorhűtő munkájában. Szükség esetén természetesen ide is szerelhetünk légkeverőt, gyárilag viszont nem kapunk. Plusz légkeverők még a tetőlap alatt is elférnek, ahova két darab 120 milliméteres ventilátort szerelhetünk. Aki inkább folyadékhűtő szettben gondolkodik, a ház tetőlapja alá és az előlapja mögé akár egy-egy 240 milliméteres hőleadó radiátort is elhelyezhet.

Galéria megnyitása

Az alaplaptálca másik oldalán találjuk a tápegység bővítőhelyét, valamint az adattárolók is itt kapnak helyet. A tápegység maximális hosszát nem definiálták, az viszont biztos, hogy a Cooler Master V850-es tápegységünk kényelmesen elfért a maga 170 milliméteres hosszával. A tápegység mellé két darab 3,5 hüvelykes meghajtókat fogadó műanyag fiók került, amelyek a furatok alapján 2,5 hüvelykes meghajtót is fogadnak.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Két dedikált 2,5 hüvelykes meghajtó keret is van, ám ezek már az alaplaptálca első részének oldalán találhatóak. Kipattintásuk és adattárolóval való feltöltésük gyerekjáték. Egy 2,5 hüvelykes bővítőhely még az alaplaptálca hátoldalán is látható, amelynek szerelése az alaplap felől oldható meg, vagyis a meghajtót még az alaplap előtt a helyére kell csavarozni.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A ház előlapját viszonylag könnyedén le lehet pattintani, így elvégezhető a három darab 120 milliméteres átmérőjű, halkan dolgozó rendszerhűtő ventilátor tisztítása. Sajnos nem került eléjük szűrő, ám ezért valamelyest kárpótol az alacsony zajszint. A három ventilátorból kettő a beépített vezérlőre kapcsolódik és ezek közül egy mindig aktív és mindig maximális fordulatszámon pörög. A második ventilátor csak akkor kapcsol be, ha a hőérzékelő eléri az előre beállított hőfokot, ellenkező esetben inaktív. A kívánt hőfokot az előlapi kijelzőn keresztül állíthatjuk be, a hőszenzort pedig a ház első felében helyezhetjük el – nagyjából odáig ér a kábel. A harmadik ventilátort már az alaplap egyik csatlakozójára kell kapcsolni. Hogy ebben mi a logika? Jó kérdés, mi nem jöttünk rá.

Szerelés

A Chieftec Scorpion belsejébe egy viszonylag erős konfiguráció került, ami akár játékra is kiválóan alkalmas lehet. Ennek alapját az ASRock X470 Taichi alaplapja biztosította, amibe két darab 4 GB-os, DDR4-3000 MHz-es rendszermemória, illetve egy AMD RYZEN 5 2600X processzor került. Videokártyából egy Sapphire Radeon RX Vega 64 NITRO+ modellre esett a választásunk, ami óriási, háromventilátoros egyedi hűtést hordoz a hátán. A szett tápellátását egy Cooler Master V850-es tápegység végezte, az adatok tárolását pedig ezúttal nem a 480 GB-os ADATA SX8200-as, hanem a 120 GB-os ADATA SX830-as SSD meghajtónkra bíztuk, hogy kiderüljön, milyen a ház szellőzése az alaplaptálca mögött kialakított 2,5 hüvelykes bővítőhelyeken.

Az alaplap beszerelése zökkenőmentesen zajlott: pont elégnek bizonyult a hely az ATX formátumú, 24,4 centiméteres szélességű deszka számára, de a gumírozott kábelátvezetésekről ezzel együtt le is kellett mondanunk, hiszen ezek hozzáférhetetlenek lettek. Egy keskenyebb ATX alaplappal, illetve egy Micro-ATX alaplappal jobb lett volna a helyzet – a célközönség valószínűleg nagyobb eséllyel választ majd egy kedvezőbb árú, keskenyebb alaplapot a házba, mint egy 75 000 forintos „csúcslapot”, így az esetek többségében elérhetőek maradhatnak a gumibetétes átvezetések. Mindenesetre kerülhettek volna közelebb is a hát elejéhez, így szélesebb ATX alaplapnál sem lenne hasonló probléma – de ezen már nem lehet változtatni.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A tápegységet viszonylag könnyen be lehet szerelni, arra azonban oda kell figyelni, hogy moduláris táp esetén csatlakoztassuk előre a szükséges kábeleket, mert ha a tápegység már a helyén van, egy normál méretű férfi kéz nem fog beférni a meghajtókeret és a tápegység közötti résbe – vagy legalábbis képtelen lesz a kábel csatlakoztatásához szükséges mozdulatok kivitelezésére. Ha nem így járunk el, újra lehet kiszerelni a tápegységet. Ha a táp a helyén van, utána a kábelek elrendezését jól meg lehet oldani a tálca hátulján kialakított „kábelcsatorna” segítségével, amelynek mentén apró fülek várják a kábelrögzítőket.

Az adattárolót eredetileg az egyik 3,5 hüvelykes keretre akartuk felszerelni, ám a furatok használatakor hibába ütköztünk: egy egyenes SATA adatkábel még gond nélkül csatlakoztatható, de a SATA tápkábel már nem fér el – legalábbis az a fajta kábel, ami a V850-es tápegységen volt, ez ugyanis nem hátul, hanem alul és felül vezeti ki a tovább menő vezetékeket, így ezek a műanyag keret alja miatt nem férnek el. Az oldalsó, kifejezetten 2,5 hüvelykes meghajtók számára készített, egyszerűen bepattintható, szerszámok nélkül szerelhető kereteknél már nem tapasztaltunk ilyen problémát. 90 fokos csatlakozóval rendelkező SATA kábelt persze ezeknél sem használhatunk, mert nem fér el – csak egyeneset.

A videokártya rögzítése nagyon egyszerűen és gyorsan zajlott, valamint a PCI Express tápkábeleket is könnyen a helyükre lehetett vezetni – ezen a téren tökéletes a számítógépház. A processzorhűtő számára szintén bőven elegendő hely van, hiszen 160 milliméteres magasságig fogadja a ház, azaz a piaci kínálat legalább 80%-a gond nélkül elfér odabenn – az extrém magas monstrumok alkalmazásától ebben az esetben el kell tekinteni.

A kábelek elvezetése nem volt különösen nehéz feladat, egyedül azt sajnáltuk, hogy az ATX tápkábelt nem lehetett a többi kábel mellé sorakoztatni, mert egyszerűen nem fért volna el, ha az oldallapot is vissza akarjuk helyezni. A kétventilátoros vezérlőn szerelés közben ismét elcsodálkoztunk, nagoyn fura, hogy a három előlapi ventilátor közül az egyiket az alaplapra kell csatlakoztatni – jobb lett volna eleve háromventilátoros vezérlőben gondolkodni. A dolog egy „Y” elosztókábellel elvileg áthidalható, ilyen azonban pont nem volt kéznél, így nem tudtuk kipróbálni.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A vezérlőre csatlakozó előlapi ventilátorok és a kijelző tápellátását MOLEX tápcsatlakozón keresztül lehet megoldani, ami manapság nem biztos, hogy szerencsés, hiszen egy modern rendszerben többnyire nincs ilyen csatlakozóra szükség, tehát a ventilátorok miatt egy újabb tápkábelt kell ráaggatni a tápegységre, mi növeli a kábeldzsungel kialakulásának esélyét. Szerencsére a kábelmenedzsment jó, így ez nem túl nagy probléma, a jövőben viszont sokkal több értelme lenne SATA tápcsatlakozót használni, egy-egy szabad SATA tápkábel úgyis mindig akad.

Az oldallapot és az edzett üveglapot nagyon könnyen a helyére lehetett illeszteni. Utóbbinál külön jó pont, hogy az „ablak” négy darab hengerre akaszkodik rá, azaz akkor is kényelmesen megoldható a szerelés, ha a házat nem fektetjük el.

Az előlap felszerelésénél oda kell figyelni arra, hogy még a felpattintás előtt csatlakoztassuk a kijelző hátuljához a szalagkábelt, ellenkező esetben ugyanis ismét lehet leszedni az előlapot, ami egy új, kevésszer szétszedett ház esetében nem túl egyszerű művelet – a rögzítők itt még nagyon jól illeszkednek a helyükre, így a vártnál meglepően több erőt kell alkalmazni.

Hőmérsékletek és zajszintek

A ház gyári ventilátorai nagyon jól vizsgáztak, egyáltalán nem voltak hangosak, még azok sem, amelyekről nem az alaplap, hanem a gyári vezérlő gondoskodott. A ház zajszintje összességében remek volt, semmi sem zajongott, a kijelző is szépen működött, igaz, a ventilátorok fordulatszámát nem árulta el, csak animációval jelezte, hogy forog-e az adott légkeverő, vagy sem. A hőmérő szenzort a ház elejére, belülre vezettük, a küszöbhőfokot pedig 24 Celsius fokra állítottuk, így mind a három ventilátor folyamatosan pörgött. A második ventilátor leállításának nincs túl sok értelme, hiszen a zajszint nem változik, a látvány azonban igen: ha a háromból csak két ventilátor világít, illetve működik, az fura összhatást eredményez.

Az említett konfigurációt természetesen néhány rövid tesztnek is alávetettük, így kiderült, hogy üresjáratban hány Celsius fokon üzemelnek az egyes komponensek, majd később egy Prime95 és egy FurMark tesztet is ráeresztettünk a rendszerre, így a maximális terhelésnél tapasztalható hőfokokat is meg tudjuk mutatni.

Galéria megnyitása

A videokártya és az SSD hűtése végig kiváló volt, a processzornak viszont láthatóan jót tenne egy hátlapi ventilátor a megfelelő huzat kialakításához. A végeredményt így sem mondanánk azonban rossznak, ugyanis a korábbi, tesztpados méréseinkhez képest csak 5-7 Celsius fokkal melegedett jobban a processzor, ami nem egy tragikus különbség, de minimális erőfeszítéssel mindenképpen tovább lehetne javítani a hűtést. A zajszinttel maximális terhelés alkalmával sem volt probléma, de ez nem is meglepő, hiszen a két előlapi ventilátor folyamatosan maximális fordulaton dolgozik, a videokártya és a processzor hűtése pedig szintén a halkabb megoldások táborából érkezett.

Verdikt

Galéria megnyitásaA Chieftec Scorpion 20 000 Forint körüli áráért cserébe egy remekül bővíthető, alapból is jól felszerelt, csendes hűtéssel rendelkező házat kapunk. A kábelmenedzsment jó, azért viszont kár, hogy a gumírozott kivágásokat szélesebb alaplap mellett nem igazán lehet használni. A ventilátor vezérlő sajátos kialakítása szintén nem pozitívum, ugyanis illene mindhárom ventilátort kezelnie, de a probléma szerencsére könnyedén megoldható (ettől függetlenül picit fura ez a megoldás).

A szerelhetőség összességében nagyon jó, bővítőhelyekből is elegendő áll rendelkezésre, így 3,5 vagy 2,5 hüvelykes meghajtókat egyaránt kényelmesen szerelhetünk a házba. A 3,5 hüvelykes modellek helyére ne nagyon akarjunk 2,5 hüvelykes példányokat illeszteni, mert a furatokat sajnos úgy pozícionálták, hogy a 2,5 hüvelykes meghajtó a keret közepére kerül, így a kábelek csatlakoztatása csak lapos SATA adatkábel és egyenes tápkábel esetén lehetséges.

Ennyi pénzért viszont még ezekkel az apró hibákkal is remek vétel a Scorpion. Akár egy nagyteljesítményű gamer konfiguráció alkatrészeit is könnyedén elnyeli, dizájnja modern, felszereltsége remek, ventilátorai csendesek, de szellőzésén azért lehet javítani két 120 milliméteres tetőlapi, vagy egy 120 milliméteres hátlapi ventilátorral. Ha tanul a Chieftec ebből a házból, akkor a következő akár tökéletes is lehet.

Hasznos hivatkozások

Kapcsolódó termékek arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap